Poliisimestari (muumit)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poliisimestari
Poliisimestari Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksossa Olioita avaruudesta.
Poliisimestari Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksossa Olioita avaruudesta.
Luoja(t) Tove Jansson
Näyttelijä(t) Tapio Hämäläinen (1991–1998)
Ilkka Merivaara (1998)
Jarmo Koski (2017)
Taisto Oksanen (2020)
Petri Hanttu (2020)
Ensi-
esiintyminen
Muumipeikko ja marsilaiset (1957)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Muumilaakso
Suhteet
Muut sukulaiset Launo (veljenpoika)
Tutut Muumilaakson asukkaat

Poliisimestari (ruots. Polismästaren) on hahmo Tove Janssonin luomissa Muumipeikko-sarjakuvissa ja niihin perustuvissa animaatioissa. Muumikirjoissa hahmo ei esiinny. Hän on poliisi, joka valvoo Muumilaaksoa. Poliisimestari on Posteljoonin ohella yksi harvoista, jolla on virallinen ammatti Muumilaaksossa. Tosin hänen tehtävänsä ovat suhteellisen vähäiset, koska Muumilaaksossa eletään enimmäkseen niin rauhallista, sävyisää elämää. Laakson ainoa vakituinen rikollinen on Haisuli eikä tämäkään tee kovin pahoja rikoksia. Poliisimestarilla on hyvät suhteet Muumilaakson asukkaisiin.

Poliisimestari pukeutuu yleensä siniseen mantteliin ja siniseen kypärään. Toisinaan hänellä on myös piippu. Hän on hemuli, joten hänellä on pitkähkö kuono ja vaalea iho. Poliisimestari työskentelee Muumilaakson poliisiasemalla, jossa on vankilakoppi, työhuone ja yläkerta. Yläkertaa ei ole koskaan näytetty sisältäkäsin. Poliisimestarin lempiharrastus on ruusujen hoitaminen.

Muumilaakson tarinoiden alkuperäisessä, Yleisradion esittämässä suomenkielisessä versiossa Poliisimestarin äänenä toimii Tapio Hämäläinen.[1] Poikkeuksena on jakso Punainen täysikuu, jossa äänenä toimii Ilkka Merivaara.lähde? Sarjan uudessa remasteroidussa, MTV:n esittämässä versiossa äänenä on Jarmo Koski. Muumilaakson tarinoissa Poliisimestarilla on romanttinen suhde Mymmelin tyttären kanssa.

Poliisimestarilla on veljenpoika Launo, joka esiintyy Lars Janssonin piirtämässä sarjakuvassa Poliisimestarin veljenpoika sekä siihen perustuvassa samannimisessä Muumilaakson tarinoiden jaksossa. Myös Launo ryhtyy poliisiksi Muumilaaksoon, mutta aiheuttaa ongelmia liiallisella virkainnokkuudellaan. Launon suomenkielinen ääninäyttelijä on Yleisradion dubbauksessa Ilkka Merivaara ja MTV:n dubbauksessa Jon-Jon Geitel.

Poliisimestari esiintyy Muumilaakson tarinoiden jaksoissa Pikkuruiset vieraat, Taikurin taika, Niisku leijailee taivaalla, Olioita avaruudesta, Muumipeikko pelastaa tiikerit, Iso jysäys, Lampun henki, Loitsu, Rosvoja Muumilaaksossa, Vedenneito, Timantti, Äidinrakkaus, Kauhea Pikku Myy, Naamiaiset, Vampyyri, Tuoli, Feeniks-lintu, Luola, Talon maalausta, Muumipeikon kihlaus, Poliisimestarin veljenpoika, Muumitalvi, Muumit muinaisuudessa I, Muumit muinaisuudessa II, Muumipeikko ja Haisuli vaihdokkaina, Punainen täysikuu ja Kultainen valtakunta sekä alun perin Suomessa julkaisemattomassa jaksossa Hurja merirosvo. Poliisimestari ei puhu lainkaan jaksoissa Taikurin taika, Niisku leijailee taivaalla, Feeniks-lintu ja Muumit muinaisuudessa I. Ensin mainitussa hänet nähdään Muumimamman käsilaukun löytymisen kunniaksi järjestetyissä juhlissa. Toiseksi mainitussa hänet nähdään vain hetken ajan kohtauksessa, jossa rakennetaan Niiskun vajaa. Kolmanneksi mainitussa hän on Muumilaakson väen mukana tekemässä kokkoa, jossa Feeniks-lintu palaa syntyäkseen uudestaan. Viimeiseksi mainitussa hänet nähdään kohtauksessa, jossa Muumiperhe joutuu aikakoneen mukana muinaiseen Egyptiin.

Poliisimestarin suomenkieliset ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Elokuva / Sarja Näyttelijä
1991–1998 Muumilaakson tarinoita Tapio Hämäläinen (muissa jaksoissa)
Ilkka Merivaara (jaksossa Punainen täysikuu)
1993 Muumipeikko ja pyrstötähti Tapio Hämäläinen
2017 Muumilaakson tarinoita (uusi dubbaus) Jarmo Koski
2020 Muumilaakso (kausi 2) Taisto Oksanen
Muumipeikko ja pyrstötähti (uusi versio) Petri Hanttu
  1. Teatterineuvos Tapio Hämäläinen on kuollut Ilta-Sanomat. 9.2.2008. Viitattu 24.7.2021.