Keskustelu:Luettelo Muumi-tarinoiden hahmoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huomautuksia sivuhahmolistaan: "Evakkosiili" ei ole henkilö vaan eläintyyppi: kuka hyvänsä siili, joka on siirretty asuinsijoiltaan pikaisemmin kuin olisi halunnut. "Radamsa" ei ole otuksen nimi vaan hänen oudon kielensä sana, jonka hän tiuskaisee Muumipeikolle.

Radamsa-osio korjattu. Parempaa otsikkoa sille en tosin keksi. Voit myös itse korjata, jos huomaat virheitä. Se on vähän niin kuin tämän Wikipedian idea. ;) --Hanna V 26. helmikuuta 2007 kello 13.25 (UTC)

Kysyisin vaan, että onko tuo "Louska" mahdollisesti sama henkilö, kuin piirretyssä esiintyvä "Houska", johon mm. Nipsu rakastuu? 4RUDD4 3. huhtikuuta 2007 kello 10.43 (UTC)

Eri henkilöitä. --Kyzyl 16. heinäkuuta 2007 kello 23.11 (UTC)

Sen sijaan Louska on sama henkilö kuin Kampsu (ruotsiksi Gafsan); kirjassa Kuinkas sitten kävikään (suom. Hannes Korpi-Anttila) käyt. nimeä Louska, Näkymättömässä lapsessa (suom. Laila Järvinen) hän on Kampsu. - - Esaias, 1. 4. 2008.


Onko mörkö sivuhahmo? Jos on, siitä voisi laittaa tuonne jotain. Siivi 4. huhtikuuta 2007 kello 13.33 (UTC)

Möröllä on ihan oma sivu. Mörkö (Muumit). --Hanna V 4. huhtikuuta 2007 kello 14.22 (UTC)

Hupsista. En huomannut. Siivi 4. huhtikuuta 2007 kello 16.31 (UTC)

Näyttäisi kyllä olevan osalla artikkelin kirjoittajista lukihäiriö tai turhan vähän tietoa äidinkielestä.. Korjailin kieliasua parhaani mukaan (korjailkaa enemmän jos/kun virheitä löytyy), sekä laitoin artikkelit taas aakkosjärjestykseen, pari lisäystäkin tuli tehtyä. En kyllä käsitä, miksi tästä artikkelista pitää linkittää hammasharjaan, mutta kai sillekin tarkoituksensa on. Jezberg 16. heinäkuuta 2007 kello 22.54 (UTC)

Kirjoitusasu[muokkaa wikitekstiä]

Tuossa "Kummitus" -osiossa puuttui pisteitä ja pilkkuja joten korjasin asian. :D

Hommuli, ei "Homuli"[muokkaa wikitekstiä]

Joku on muistanut väärin 'Kuinkas sitten kävikään' -kirjassa esiintyneen hemulimaisen hahmon Hommulin nimen: siinä on kuin onkin kaksi m:ää. (Kyseessä on hemuli, mutta kirja suomennettiin Muumi-kirjoista ensimmäisenä, ja suomentaja oli toinen kuin muissa, siksi myös joidenkin hahmojen nimet.) -- Esaias 28. 3. 2008.

Anton?[muokkaa wikitekstiä]

"Antonin nimeä ei lainkaan mainita sarjan suomenkielisessä versiossa, häneen viitataan vain "Nanan sulhasena"." Mistä nimi on sitten tähän löydetty? Hahmo ei tietääkseni ole peräisin muumikirjoista tai -sarjakuvista. --Risukarhi (keskustelu) 2. huhtikuuta 2014 kello 11.25 (EEST)

Haisuli[muokkaa wikitekstiä]

Mihin kaanoniin nämä "päähahmot" kuuluvat? Haisuli ei esiinny muumikirjoissa ja sarjakuvissa, joissa hän esiintyy, hän on selkeästi sivuosassa (ainakin Toven kirjoittamissa, en ole kaikkia Larsin kirjoittamia lukenut). Ilmeisesti hän on enemmän esillä animaatiossa? --87.93.3.215 28. huhtikuuta 2014 kello 00.13 (EEST)

Siirsin Haisulin pois päähahmoista, kun hän ei tosiaan esiinny alkuperäisissä kirjoissa lainkaan. Yleisesti ottaen kaikissa Wikipedian muumiaiheisissa artikkeleissa on ollut vähän tarpeettoman suuri Muumilaakson tarinat -painotus ja – mikä vielä häiritsevämpää – tekstit on yleensä kirjoitettu siten, ettei niistä saa selvää, puhutaanko animaatiosarjan vai alkuperäisten kirjojen juonesta. Joitain hahmoartikkeleita olen koittanut muokata sen asian suhteen selkeämmiksi. Tätäkin listaa pitäisi vielä laittaa lisää ojennukseen. Vain yksittäisissä sarjan jaksoissa esiintyneet hahmot voisi luultavasti poistaa. Myös tuo Evakkosiili vaikuttaa aika triviaalilta. Nips ja Naps ovat ilmeisesti peräisin jostain Lars Janssonin sarjakuvasta, jossa nimet on suomennettu eri tavalla. --Risukarhi (keskustelu) 28. huhtikuuta 2014 kello 17.55 (EEST)

Voisikohan päähahmojen esiintymisestä kirjoissa tehdä taulukon? Tässä on nopea, muistin varainen listaus, johon on laskettu ainoastaan henkilöiden esiintymiset, ei sitä, jos heistä puhutaan, heitä ajatellaan jne. Numerot ovat romaanit ruotsinkielisten painosten ilmestymisjärjestyksessä.

 • Muumi 1-8
 • Muumimamma 1-8
 • Muumipappa 1-8
 • Nipsu 1-4, 7
 • Nuuskamuikkunen 2-5, 7, 9
 • Niiskuneiti 2-7
 • Niisku 2-3
 • Hemuli 2-3
 • Mörkö 3-4, 6, 8
 • Myy 4-8
 • Mymmelin tytär 4-6, 9
 • Tuutikki 6-7
--87.95.11.186 29. huhtikuuta 2014 kello 02.39 (EEST)