Hammasharja

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hammasharjoja

Hammasharja on harja, jolla harjataan hampaat. Hampaiden puhdistamista pidetään yhtenä tärkeänä henkilökohtaisen hygienian osa-alueena ja useimmat hammaslääkärit suosittavat harjaamista vähintään kahdesti päivässä. Hammasharjan lisäksi suuhygienian olennaisena osana on hammaslangan käyttö. Hammasharjoja on myös sähkökäyttöisiä. Yleensä hammasharjaan lisätään hammastahnaa avustamaan puhdistusta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hammasharjan varhaisimmat mallit olivat eräänlaisia hammastikkuja, joilla puhdistettiin hampaita jo 3000 eaa. Tikkuina on käytetty oksia, lintujen höyheniä, luunkappaleita ja eläinten piikkejä. Eri kulttuureissa on myös käytetty muita puhdistusvälineitä, kuten purtavia oksia ja lääkekasveja.lähde?

Nykyisenkaltaisen hammasharjan esi-isä on peräisin Kiinasta aivan 1400-luvun lopulta[1]. Harjassa oli oikeat harjakset sian niskakarvoista. Ensimmäinen nailonhammasharja valmistettiin USA:ssa vuonna 1938, jolloin Doctor West's Miracle Toothbrush tuli markkinoille.lähde?

Suomessa hammasharjoja on ollut myynnissä 1800-luvulta lähtien[2].

Harjatyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin harjatyyppi on käsikäyttöinen, yksinkertainen harja, jossa varren päässä olevat harjakset poistavat mekaanisesti likaa hampaiden pinnalta ja väleistä. Näistä harjoista on markkinoilla hyvin erilaisia malleja, joilla eri valmistaja pyrkivät antamaan kuvan erityisistä teknisistä ominaisuuksista.

Sähköhammasharjassa koko harjaa pidetään paikallaan kunkin hampaan kohdalla ja sähkömoottori liikuttaa harjasosaa hampaan pinnalla. Moottorilla on mahdollista saada huomattavasti käsikäyttöistä harjaa nopeampi liike ja tehokkaampi puhdistuslähde?. Hammaslääkärit suosittelevatkin sähköhammasharjan käyttöä sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjan ja sen varaosien hinta on kuitenkin usein huomattavan suuri verrattuna käsikäyttöiseen harjaan.

Sähköhammasharjojen erityistyyppinä ovat sonic-harjat, joissa mekaanisen moottorin sijaan harjasosaa liikutetaan ultraäänellä. Harjan liike on entistä nopeampi ja tuntuma suussa hyvin erilainen.lähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Who Invented the Toothbrush and When Was It Invented?
  2. Suomen Hammaslääkärilehti 2007; 14 (4)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta hammasharja.