Hammaslanka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hammaslääkäri puhdistaa hammasvälejä hammaslangalla osana periodontaalista hoitoa.
Hammaslankapakkaus, jossa langankatkaisin.
Kertakäyttöinen hammaslankain.

Hammaslanka on lanka, jolla puhdistetaan hampaiden välejä tavoitteena poistaa bakteeripeitettä eli plakkia sekä hammasväleihin mahdollisesti jääneitä ruoankappaleita hampaiden välipinnoilta ja ientaskuista. Hammaslangan materiaalina oli ennen lähinnä (vahattu) silkki, mutta nykyään sen ovat korvanneet keinomateriaalit, kuten nailon ja PTFE.[1]

Suosituksen mukaan hammaslankaa tulisi käyttää huolellisesti kerran päivässä. Hammaslankaa kuljetetaan varovasti sahaavin liikkein hampaiden välissä. Lanka kuljetetaan ensin toisen hampaan pintaa pitkin ientaskun pohjaan ja aloitetaan edestakaiset puhdistusliikkeet, jolloin lankaa kuljetetaan ylös hampaan pintaa pitkin. Sen jälkeen kuljetetaan hammaslanka papillan eli iennystermän yli viereisen hampaan pinnalle, joka puhdistetaan samalla tavalla. Yhdessä hammasvälissä puhdistetaan molempien hampaiden ientaskut.

Hammaslangan käyttöön on myös suunniteltu erilaisia hammaslangoittimia ja langanviejiä, jotka helpottavat lankausta erityisesti suun takaosissa.

Siltalanka on lanka, joka on tarkoitettu hammassiltojen ja -rautojen puhdistukseen. Siltalangassa toinen langanpää on neulamainen sillan tai rautojen alle pujottamisen helpottamiseksi. Kun lanka on saatu läpi, lanka vedetään puoleen väliin, jossa on paksumpi päällystetty kohta, jolla puhdistetaan silta tai raudat plakista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hammaslanka.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.