Plakki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Plakkia

Plakki on hampaissa olevaa limapeitettä, joka sisältää bakteereja sekä niiden aineenvaihduntatuotteita.[1] Syljen musiinit kiinnittyvät ensin hampaan pinnalle ja tekevät hampaan pinnasta sitten tahmean paikan, johon bakteerimassan on helppo tarttua. Bakteerit muodostavat ruuan proteiineista kuonaa hampaiden pinnalle.

Plakki irtoaa hampaita harjatessa ja hammasvälejä puhdistettaessa, mutta mikäli plakki saa olla tarpeeksi kauan suussa, syljen mineraalit kovettavat plakin hammaskiveksi.

Hammaskivi on kivettynyttä plakkia eli hammaskivi ei irtoa enää harjaamalla tai hammasvälejä puhdistamalla, joten se täytyy poistaa hammaslääkärin tai suuhygienistin luona. Hammaskiveä on subgingivaalista (ikenen alla olevaa hammaskiveä) ja supragingivaalistalähde? (ikenen päällä olevaa hammaskiveä). Supragingivaalista hammaskiveä poistetaan hammaslääkärin tai suuhygienistin luona ultraäänilaitteella ja subgingivaalista hammaskivi-instrumenteilla.

Plakki ja hammaskivi aiheuttavat ienrajassa ientulehduksen eli gingiviitin ja hoitamattomana myös parodontiitin. Lisäksi ne edesauttavat hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Plakin poistaminen on tärkein ehkäisevin toimenpide gingiviittiä, parodontiittia ja kariesta vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turunen, Seppo: Biologia: Ihminen, s. 178. 5.–7. painos. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-29701-8.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.