Sähköhammasharja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sähköhammasharja.

Sähköhammasharja on hammasharja, jonka harjaosa liikkuu sähkön voimalla. Harjan rungossa on akku ja harjaa liikuttava sähkömoottori. Sähköhammasharjojen harjojen liikeratoja on useita erilaisia. Yksinkertaisimmat harjat liikkuvat yhdessä suunnassa edestakaisin. Vähän monimutkaisemmat liikkuvat kahdessa suunnassa edestakaisin. Hammasharjoissa on myös pyöriviä ja pyörintää monimutkaisempia liikeratoja.

Tavallisesti vasemman puolen hampaat harjataan paljon paremmin kuin oikean puolen (vastaavasti vasenkätisillä oikea puoli)lähde?. Tämä näkyy hammaslääkärissä hampaiden reikiintymiseroina eri poskipuolilla.lähde?

Hammasharjan tulisi olla tasaharjaksinen, kooltaan pieni ja pehmeä. Kova hammasharja saattaa tuhota hampaan kiinnityskudoksia eli ien saattaa alkaa vetäytyä ja tällöin hampaan juurenpinta paljastuu. Juuren pinnassa ei ole hammaskiillettä, joten juuri saattaa vihloa ja reikiintyä herkemmin.

Sähköhammasharjojen evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkökäyttöinen hammasharja on saanut alkunsa 1950-luvulla. Monet sähköhammasharjat toimivat vieläkin samalla periaatteella: pieni sähkömoottori liikuttaa harjapäätä eri suuntiin mekaanisesti. Sonic-hammasharja edustaa uusinta teknologiaa sähköhammasharjojen saralla, joskin sekin on saanut alkunsa jo 1980-luvulla. Sonic-hammasharjan toimintaperiaate poikkeaa tavanomaisista sähköhammasharjoista oleellisesti siten, että harjapään värähtelynopeus on huomattavasti suurempi ja sen koko harjaosa värähtelee eikä vain harjapää.

Kiistanalainen teho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjan käyttöä sen tehokkuuden vuoksi. Siitä huolimatta on tutkimuksia, joiden mukaan sähköhammasharjan käyttö ei juuri lisää puhdistustehoa[1].

Sähköhammasharjan käyttösuositus perustuu usein siihen oletukseen, että perinteisellä hammasharjalla ei harjata oikein eikä riittävän pitkää aikaa. Lisäksi, mikäli liikkumiskyky on rajoitettu tai käsin harjaaminen on muuten vaikeutunut, on sähköhammasharjasta selvää hyötyä[2] Hyvä sähköhammasharja voi siten olla tavanomaista harjaa parempi vaihtoehto hampaiden puhdistamiseen, jos käden heikko motoriikka, kuten etenkin lapsilla ja vanhuksilla, estää huolellisen harjauksen[3].

Suomalaiset hoitavat laiskasti hampaitaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vähintään kahdesti päivässä hampaansa harjaavia oli vuonna 2000 naisista 77 % ja miehistä 46 %. Myös iensairauksien määrä on suuri, sillä yli 70 % miehistä ja lähes 60 % naisista on todettu ientulehduksia. Näitä voidaan tehokkaasti ehkäistä säännöllisellä harjaamisella ja hammasvälien hoidolla[4]. Suu on ihmisen infektioportti, jossa mikrobit ja bakteerit etsivät jatkuvasti reittiä syvemmälle elimistöön. Tulehtunut ien tarjoaa tähän loistavan oikotien[3].

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robinson P. G. ym., Manual versus powered toothbrushing for oral health. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007 Issue 4
  2. A dentist's perspective on the whether patients should be using electric or manual toothbrushes. Commentary - The Smile Team Balwyn North Dentist
  3. a b Aamulehti 15.3.2009. Merja Koivuniemi. Purukalustosi kertoo, miten terve olet
  4. Terveys 2000 – Suomalaisten aikuisten suunterveys. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B16/2004. KTL. Helsinki 2004.