Hammasväliharja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hammasväliharja on pieni hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettu, muodoltaan pulloharjaa muistuttava harja. Sen harjasosa on suppeneva tai sylinterimäinen. Harjakset ovat hyvin ohuita. Se soveltuu yleensä hammasvälien puhdistamiseen plakista[1] tai ruuantähteistä hammaslankaa tai hammastikkua paremmin mikäli hammasvälit ovat suurehkot tai avoimet. Myös oikomishoidon aikana hammasväliharja helpottaa suojassa olevien hampaiden puhdistamista.[2]

Väliharjavalikoimissa on myös erikokoisia harjoja, joista valitaan sopiva harja hammasvälitilan mukaan.[2] Harjoja on eri kokoja, läpimitaltaan tyypillisesti 0,3–1,5 millimetriä.[3] Osassa harjasosa on kiinteästi, mutta saatavilla on myös harjan varsiosaan kiinnitettäviä harjaspäitä. Harjojen varret ovat muovia tai metallia. Harjanvarsiosa voi olla pitkä ja kaareva poskihampaiden paremman tavoitettavuuden vuoksi. Metallivartisia harjoja ei suositella hammasimplanttien väleihin naarmuttamisriskin takia. Harjaa ei saisi käyttää liian ahtaisiin hammasväleihin, jotteivät hampaiden kaulan hammaspinnat vahingoittuisi.[2]

Hammasväliharjan käyttäminen muistuttaa hammastikun käyttämistä. Harjasosa viedään hammasväliin ja hampaiden välipinnat harjataan puhtaiksi.[2] Hammasväliharjoja myydään muun muassa apteekeissa, usein myös tavallisissa ruokakaupoissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eija Könönen: Hammasplakki terveyskirjasto.fi. 11.5.2012. Lääkärikirja Duodecim. Arkistoitu 4.3.2021. Viitattu 19.6.2014.
  2. a b c d Helena Heikka: Hampaiden välipintojen puhdistus terveyskirjasto.fi. 10.6.2015. Terve suu. Viitattu 8.1.2016.
  3. TePe Interdental Brushes (pdf) (Ruotsalaisen hammasväliharjavalmistajan harjojen harjaskokovalikoima) tepe.com. TePe. Arkistoitu 8.10.2013. Viitattu 19.6.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]