Maximilian Kolbe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä Maximilian Kolbe

Maksymilian Maria Kolbe (oik. Rajmund Kolbe, 8. tammikuuta[1] 1894, Zduńska Wola, Puola – 14. elokuuta, 1941, Auschwitz) oli puolalainen fransiskaaniveli, jonka katolinen kirkko myöhemmin julisti pyhimykseksi (Pyhä Maximilian Kolbe) hänen uhrauduttuaan toisen vangin edestä Auschwitzin keskitysleirissä.

Kolben tausta ennen vangitsemista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen toista maailmansotaa Kolbe oli aktiivinen useissa järjestöissä ja kirjoitti erilaisiin julkaisuihin. Hän oli myös aktiivinen radioamatööri (puolalaisella kutsumerkillä SP3RN). Vuonna 1939 hänen perustamansa ja johtamansa Niepokalanowin luostari lähellä Varsovaa tarjosi suojan monille puolalaisille pakolaisille, joista osa oli juutalaisia.

Vangitseminen ja uhrautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gestapo pidätti hänet 17. helmikuuta 1941. Hänet vietiin Varsovaan, Pawlakin vankilaan, jossa vankeja kidutettiin ankarasti. Jonkin ajan kuluttua, 28. toukokuuta, franskiskaaniveli kuljetettiin Auschwitzin keskitysleirille (Auschwitz KL I).

Heinäkuussa 1941 eräs Kolben sellin miehistä oli kadonnut. Natsit valitsivat kymmenen miestä samasta sellistä näännyttääkseen nämä kuolemaan. Näillä tavoin haluttiin estää pakoyritykset jatkossa. Paenneeksi luultu mies löydettiin myöhemmin hukkuneena leirikäymälään. Kun eräs valituista miehistä itki ja pyysi vapautusta perheensä tähden, Kolbe astui esiin ja halusi tulla miehen tilalle. Pyyntöön suostuttiin. Kahden viikon näännytyksen jälkeen vain neljä kymmenestä oli yhä elossa, mukaan lukien Kolbe. Sellejä tarvittiin muuhun käyttöön, joten Kolbe ja kolme muuta miestä tapettiin myrkkyruiskeella (fenolilla).

Autuaaksijulistaminen ja kanonisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isä Kolben pelastama mies, Francis Gajowniczek, selvisi leiristä ja sodan jälkeen oli yksi niistä ihmisistä, jotka edesauttoivat papin pyhimykseksi julistamisessa. Harmaapäisenä eläkeläisenä vuonna 1971 hän sai kutsun Vatikaaniin: itse paavi Paavali VI johti autuaaksijulistamisen seremoniaa, joka on kanonisoinnin ensimmäinen vaihe.

Lopullisen kanonisaation toimitti paavi Johannes Paavali II 10. lokakuuta 1982.[2]

Maximilian on päihderiippuvaisten, poliittisten vankien, perheiden sekä radioamatöörien suojeluspyhimys. [3][4]

Muut muistamiset ja jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 1998 paljastettiin Kolben patsas Westminster Abbeyssä, Lontoossa osana 1900-luvun marttyyrien monumenttia.

Pyhä Maximilian Kolbe oli puolalaisen marttyyripappi Jerzy Popiełuszkon suuri ihanne ja esikuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]Maximillian Kolbe Jewish Virtual Library. 2009. A Division of American-Israeli Cooperative Enterprise.
  2. Massimiliano Maria Kolbe, O.F.M. Conv. (1894–1941) – biografia www.vatican.va. Viitattu 16.2.2017.
  3. [2]
  4. http://ham-shack.com/history-misc.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]