Korean historia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gyeongbokgung Palace.png
Korean historia

Paleoliittinen kausi
Jeulmun
Mumun
Korean rautakausi
Gojoseon
Jin
Protohistoriallisten valtioiden-kausi
Kolmen valtakunnan-kausi
Goguryeo
Baekje
Silla
Kayan heimoliitto
Kahden valtakunnan-kausi
Silla
Balhae
Myöhempi kolmen valtakunnan-kausi
Goguryeo
Baekje
Silla
Dynastinen kausi
Koryŏn kuningaskunta
Chosŏnin kuningaskunta
Korean keisarikunta
Japanin miehityskausi
Korean jakautuminen
Korean sota
Pohjois-Korea
Etelä-Korea

Tämä artikkeli käsittelee Korean historiaa ennen alueen jakaantumista kahteen valtioon, Korean demokraattiseen kansantasavaltaan (Pohjois-Koreaan) ja Korean tasavaltaan (Etelä-Koreaan).

Kolme kuningaskuntaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme kuningaskuntaa 5. vuosisadan lopulla Goguryeon suurimman laajenemisen aikaan. Hanseong oli alun perin Baekjen pääkaupunki.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Korean vanhoja karttoja.

600- ja 700-luvulla Korea oli jakaantunut kolmeen kuningaskuntaan, Goguryeoon, Baekjeen ja Sillaan. Baekje ja Silla sijaitsivat Korean niemimaan eteläosassa, ja Gogyryeno käsitti suurimman osan niemimaasta sekä osia nykyisten Kiinan ja Venäjän alueista. Myöhemmin kuningaskunnat yhdistyivät.

Eri valtioiden hallinnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosisatojen ajan Korea oli muiden valtioiden hallinnassa. Yhteen aikaan se oli osa Mongolivaltakuntaa, ja se on ollut myös Kiinan hallinnassa.

Choseon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Choseon-dynastia oli Korean pisin yhtäjaksoinen itsenäisyyden kausi vuosina 1392–1910. Choseon eristäytyi aikansa loppupuolella niin voimakkaasti ympäröivästä maailmasta, että sai liikanimen ”erakkokuningaskunta”.[1] Pohjois-Korea käyttää edelleen nimeä Choseon.

Japanin siirtomaana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1910–1945 Korea oli Japanin siirtomaa. Japanin aseman voimistuminen niemimaalla oli alkanut jo 1870-luvulla, ja alistaminen siirtomaaksi sai ratkaisevan sysäyksen japanilaisten murhattua Korean keisarinnan vuonna 1895. Ruhtinas Itō Hirobumi, Japanin käskynhaltija Koreassa, murhattiin lokakuussa 1909[2]. Korea pakkoliitettiin osaksi Japania 24. elokuuta 1910[2], ja maata hallittiin rautaisella kurilla – esimerkiksi 1. maaliskuuta 1919 japanilaiset poliisit ampuivat Soulissa noin 7 500 korealaista kuoliaaksi sekä haavoittivat ja pidättivät kymmeniätuhansia tukahduttaessaan itsenäisyyden palauttamista vaativaa mielenosoitusta.

Toisen maailmansodan aikana vuodesta 1939 alkoivat japanilaiset käyttää korealaisia enenevässä määrin myös orjatyövoimana, miehiä tehtaissa tai armeijassa, ja naisia japanilaisten sotajoukkojen seksiorjina. Samalla korealaiset pakotettiin myös omaksumaan japanilaiset nimet ja korean kielen käyttö virallisissa yhteyksissä kiellettiin. Sodan kääntyessä japanilaisten tappioksi ja Neuvostoliiton puna-armeijan edetessä niemimaalle pohjoisesta ja yhdysvaltalaisten noustessa maihin etelästä japanilaiset aloittivat evakuoinnin ja veivät mukanaan suuren määrän korealaisia taideaarteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Background Note: North Korea US Department of State
  2. a b Laati, Iisakki: Mitä Missä Milloin 1951, s. 73. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1950.