Jalu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jalu
Yalurivermap.png
Alkulähde Baekdu
Laskupaikka Koreanlahti
Maat Kiina, Pohjois-Korea
Pituus 790 km
Alkulähteen korkeus 2 500 m
Valuma-alue 30 000< km²

Jalu (myös Yalu, koreaksi Amnok) on Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla virtaava 790 kilometrin pituinen joki. Joki on tunnettu Venäjän–Japanin sodassa käydystä Yalun taistelusta, jonka Japani voitti.

Jalu saa alkunsa Baekduvuorelta 2 500 metrin korkeudesta. Joki virtaa noin 790 kilometriä, kunnes laskee vetensä Koreanlahteen. Jalun valuma-alue on 30 000 neliökilometriä ja sen tärkeimmät sivujoet ovat Changjin, Herchun ja Tokro.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joen ylittävä silta Dandongin ja Sinŭijun kohdalla.

Jalun jokilaakso oli aluetta, jossa muinainen Koguryon kuningaskunta nousi voimiinsa. Useat valtion entisistä linnoituksista ja kuningaskunnan pääkaupunki sijaitsevat joen varrella.

Joen strategisen sijainnin takia siellä on sodittu useita taisteluja:

Korean puoli joesta teollistui voimakkaasti, kun Korean niemimaa oli Japanin hallinnassa (19101945) ja lopulta vuonna 1945 melkein 20 prosenttia Japanin teollisuudesta tuli Koreasta. Korean sodan aikana YK:n joukkojen lähestyminen Jalua sai aikaan Kiinan sekaantumaan sotaan voimakkaammin. Sodan seurauksena ainoastaan yksi joen ylittävistä silloista jäi tuhoamatta. Korean sodassa joen läntisen laakson yllä käytiin useita ankaria taisteluita Pohjois-Korean ilmaherruudesta.

Vuonna 2010 Jalun tulvat aiheuttivat suuria tuhoja sekä Kiinan että Pohjois-Korean puolella.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. China Evacuates 127,000 People as Yalu River Floods Business News Bloomberg News 2010
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.