Korean tasavallan presidentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Korean tasavallan presidentti
(대한민국 대통령)
Tunnus
Tunnus
Moon Jae-in presidential portrait.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Sininen talo
Kauden pituus 5 vuotta
Perustettu 24. heinäkuuta 1948
Ensimmäinen Syngman Rhee
Kotisivut http://english.president.go.kr

Korean tasavallan presidentti ( hangul: 대한민국 대통령; hanja: 大韓民國 大統領; uudistettu latinisaatio: Daehan Minguk Daetongnyeong) on Etelä-Korean perustuslain mukaisesti kansalliskokouksen puheenjohtaja, asevoimien komentaja ja Etelä-Korean valtionpäämies.

Vuoden 1987 perustuslaissa ja uudistetussa presidentinvaalilaissa säädetään, että presidentti valitaan suorilla kansanvaaleilla. Presidentti valitaan suoraan viiden vuoden toimikaudeksi ilman mahdollisuutta uudelleenvalintaan.[1] Jos presidentin virka on vapaana, seuraaja on valittava 60 päivän kuluessa, jona aikana presidentin sijaisena toimii pääministeri tai muu hallituksen jäsen laissa määritellyssä ensisijaisuusjärjestyksessä.

Presidentin asuinpaikka on Cheong Wa Dae ("Sininen talo") ja hänet on vapautettu rikosoikeudellisesta vastuusta poislukien kapina ja maanpetos.

Moon Jae-in, entinen ihmisoikeusasianajaja ja aiemman presidentin Roh Moo-hyunin kansliapäällikkö,[2] astui Etelä-Korean presidentin virkaan 10. toukokuuta 2017[3] kun hänet valittiin vaaleissa 41,1 prosentin äänimäärällä. Vaaleissa suurimmat kilpakumppanit olivat konservatiivinen Hong Joon-pyo (24,0 %) ja keskustalainen Ahn Cheol-soo (21,4 %).[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korean tasavallan perustuslain artikla 70
  2. McCurry, Justin. "Who is Moon Jae-in, South Korea's new president?", The Guardian, 2017-05-09. (en-GB) 
  3. Sang-hun, Choe. "South Korea Elects Moon Jae-in, Who Backs Talks With North, as President", The New York Times, 2017-05-09. 
  4. Moon Jae-in Elected South Korea's New President Time. Viitattu 10.5.2017.