Israelin talous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Israelin talous
Valuutta Uusi Israelin sekeli (NIS)
Jäsenyydet BIS, EBRD, OECD, WTO
Tilastot
BKT 219,4 miljardia dollaria (2010 arvio)[1]
- per asukas 29 800 dollaria
- kasvu 4,6 %
- toimialoittain maatalous 2,4 %
teollisuus 32,6 %
palvelut 65 %
Inflaatio 2,7 %
Köyhyysrajan alle
jäävien määrä
23,6 %
Gini-kerroin 39,2 (2008)
Työvoima 3,1 miljoonaa
Työttömyys 6,7 %
Ulkomaankauppa ja -investoinnit
Julkinen talous

Israelin talous on yksi Lähi-idän kehittyneimmistä. Maan ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli vuonna 2006 Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan 195 miljardia dollaria. Bruttokansantuote henkeä kohti arvioitiin olevan 26 600 dollaria vuonna 2007, mikä on lähellä Euroopan unionin keskiarvoa.[1] Merkittäviä teollisuudenaloja ovat elektroniikka, elintarviketeollisuus, timantinhionta ja tekstiilit. Palvelualoista merkittäviä ovat ohjelmistokehitys ja turismi.

Israelilla on vapaakauppasopimus Euroopan unionin, EFTAn, Yhdysvaltojen, Turkin, Meksikon, Kanadan, Jordanian ja Egyptin kanssa. Israel kutsuttiin OECD:n jäseneksi vuonna 2007.

Alun perin maanviljelyyn perustunut talous on kasvanut voimakkaasti erityisesti itsenäistymisen jälkeisinä vuosikymmeninä, ja Israelin talous on nykyaikainen ja monipuolinen. Merkittäviä vientituotteita (yht. lähes 30 miljardia vuonna 2003) ovat mm. raskas koneteollisuus (sisältää myös aseteollisuuden), muistipiirit ja prosessorit, elektro-optiikan tuotteet, tietokoneohjelmistot, lääketieteen tuotteet, hiotut timantit, maataloustuotteet kuten Jaffa-appelsiinit, kemikaalit ja vaatetus.

Tiede ja huipputekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huipputekniikka on merkittävässä osassa taloudessa. Rajallisten luonnonvarojen vuoksi Israel on painottanut korkeaa koulutusta ja ollut tutkimuksen kärjessä tietotekniikassa, viestinnässä ja biotieteissä.lähde? Israelista puhutaan usein Lähi-idän Piilaaksona ja sinne sijoitetaan enemmän riskipääomaa kuin mihinkään Euroopan maahan, ja sen riskipääomasijoituksien osuus bruttokansantuotteesta on maailman korkein. Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella Israelilla on NASDAQ-listautuneita yrityksiä eniten maailmassa.lähde? Israel tuottaa enemmän tieteellisiä tutkimuksia väkilukuun nähden kuin mikään muu maa, ja sen patenttiluvut ovat myös maailman korkeimpia.

Ulkomaankauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unioni on Israelin tärkein kauppakumppani ja vienti unionin alueelle muodostaa 28 prosenttia Israelin kokonaisviennistä. Vuonna 1995 solmittu kauppasopimus, joka korvasi vuonna 1975 solmitun yhteistyösopimuksen, sallii Israelin tuoda EU:n alueelle teollisuustuotteita ilman tuontitulleja ja pyrkii edistämään yhteistyötä investointien ja lainsäädäntöjen yhtenäistämisen osalta.[2] EU:n ja Israelin välillä on ollut erimielisyyksiä Länsirannan ja Gazan siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden tuonnista EU:iin israelilaisina tuotteina, mutta kiista sovittiin kesällä 2004.[3] Myös Suomessa on nostettu keskusteluun suomalaisten ja Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin kiistanalaisiin siirtokuntiin. Usealla yrityksellä on todettu olevan yhteyksiä kiistanalaisiin siirtokuntiin.[4] Suomessa myös myydään miehitetyillä palestiinalaisalueilla tuotettuja tuotteita, joiden alkuperäksi on virheellisesti merkitty Israel. Arabimaiden boikotti on pitänyt arabimaiden kanssa käydyn kaupan vähäisenä, mutta muun muassa Egypti ja Jordania ovat avanneet kaupan.

Noin puolet Israelin saamista taloudellisista ja sotilaallisista lainatakauksista ja muusta avusta tulee Yhdysvalloilta ja loput enimmäkseen Euroopan unionilta. Noin puolet Israelin ulkomaan velasta on peräisin Yhdysvalloista, ja huomattava osa kokonaisvelasta on peräisin yksityishenkilöiltä Israelin velkakirjaohjelman kautta. Saksa on antanut Israelille tuntuvia avustuksia ja solminut yhteistyösopimuksia teollisuuden ja asevoimien kehittämiseksi hyvityksenä natsi-Saksan rikoksista juutalaisia kohtaan.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä ulkomainen että maan sisäinen matkailu ovat merkittäviä elinkeinoja Israelissa ja muodostavat 3–4 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, josta ulkomaisen matkailun osuus on 35–40 prosenttia. Alueen rauhattomuus on jonkin verran vähentänyt matkailua alueelle viime vuosina.[5]

Tunnetuimmat matkailukohteet ovat Eilat, Jerusalem, Tel Aviv, Tiberias ja Genesaretinjärvi, Haifa, Zefat (Safed), Kuollutmeri sekä Be'er Sheva ja Negevin autiomaa. Nähtävyydet ovat historiallisia rakennuksia, kaupunkeja ja paikkoja tai luontonähtävyyksiä. Tunnetuimpia nähtävyyksiä Jerusalemissa ovat raamatulliset kohteet vanhassakaupungissa ja sen läheisyydessä kuten myös Genesaretinjärven ympäristössä. Tsefat on uskonnollisten pyhiinvaeltajien kohde, ja korkealla oleva kaupunki tarjoaa hienot näköalat. Tel Aviv ja Haifa ovat suurkaupunkeja. Kuolleellamerellä sijaitsevat suolaisen veden kylpylät ja hotellit, luonnonpuistoja ja Masadan vuorilinnoitus. Negevin autiomaassa, Galileassa ja Golanin ylängöllä on huikeita näköalapaikkoja ja kauniita luonnonpuistoja. Eilatissa on uimarantoja, ja se on parhaita sukelluskohteita maailmassa.

Näkyvin osa turvallisuustoimista Israelissa ovat liikkeissä ja kauppakeskuksissa ovilla olevat turvatarkastukset sekä teillä olevat tarkastuspisteet. Vaikka tarkastuspisteet eivät olekaan normaalisti miehitettyjä – tai jos ovatkin, ei autoja pysäytetä – kannattaa aina hiljentää ja varautua pysähtymään. Ajankohtaista tietoa Israelin turvallisuustilanteesta saa esimerkiksi Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteista (Arkistoitu – Internet Archive).

Merkittävimmät luonnonvarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävimmät vientituotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • huipputekniikka (yli puolet viennistä) mm. informaatio- ja kommunikaatioteknologia, lääkintälaitteet, ohjelmistot, diagnostiikka, biotekniikka, hienokemikaalit, elektro-optiikka ja mittaustekniikka
  • koneteollisuuden tuotteet

Vastoin yleistä luuloa maataloustuotteiden osuus Israelin viennistä on vain muutama prosentti.kenen mukaan?

Merkittävimmät kauppakumppanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeimmät vientimaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeimmät tuontimaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Economy Israel CIA World factbook. 9.10.2008. CIA. Arkistoitu 24.12.2018. Viitattu 23.10.2008. (englanniksi)
  2. Bilateral trade relationships: Israel European Commission. (englanniksi)
  3. EU, Israel resolve trade dispute over settlements
  4. Kielletyt hedelmät – Suomessa toimivien yritysten yhteydet Israelin laittomiin siirtokuntiin. (PDF) 6.3.2012. Finnwatch ry.
  5. How is Israel's Economy Affected by the Security Situation? 19.12.2004. Jerusalem Center for Public Affairs. (englanniksi)
  6. CIA The World Factbook (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Israelin talous.