Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD, engl. European Bank for Reconstruction and Development[1]) on 15. huhtikuuta 1991 perustettu pankki, jonka tehtävänä on investointien kautta tukea markkinatalouden ja demokratian kehitystä 29 maassa Keski-Euroopasta Keski-Aasiaan.[2] Pankin päämaja sijaitsee Lontoossa ja sen virallisia kieliä ovat ranska, englanti, saksa ja venäjä. Pankin nykyinen pääjohtaja on intialaissyntyinen Suma Chakrabarti.[3]

EBRD:n omistavat 61 valtiota ja kaksi kansainvälistä järjestöä.

Seuraavat maat saavat investointeja: Albania, Armenia, Azerbaidžan, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Georgia, Kazakstan, Kirgisia, Kroatia, Moldova, Mongolia, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Puola, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Tadžikistan, Turkki, Turkmenistan, Ukraina, Unkari, Uzbekistan, Valko-Venäjä, Venäjä ja Viro.

Seuraavat maat ovat rahoittajamaita: Alankomaat, Australia, Belgia, Egypti, Espanja, Kanada, Korea, Kreikka, Kypros, Irlanti, Islanti, Israel, Italia, Itävalta, Japani, Luxemburg, Malta, Meksiko, Marokko, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Uusi-Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat.

Suomen edustaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkoasiainministeriön osastopäällikkö Jorma Korhonen edustaa Suomea EBRD:n johtokunnan varajäsenenä 2012–2015.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. EBRD: FAQ (viitattu 13.7.2010)
  3. EBRD: President Thomas Mirow (viitattu 13.7.2010)
  4. Valtioneuvoston yleisistunto 12.1.2012 2012, Valtioneuvoston yleisistunto, Päätökset, Hallituksen toiminta, Valtioneuvosto
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.