Puolan talous

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Puolan talous on Euroopan unionin kuudenneksi suurin ja samalla Keski-Euroopan nopeimmin kasvava talous (vuosittainen kasvu 6,0 % ennen 2000-luvun lopun finanssikriisiä).[1] Finanssikriisin aikana Puola oli ainut EU:n valtio, jonka bruttokansantuote ei lähtenyt laskuun, mikä tarkoittaa sitä että Puolan talouskasvu oli EU:n nopeinta vuonna 2009. Central Statistical Office of Polandin mukaan Puolan vuosittaiskasvu oli 3,8 % vuonna 2010, mikä on Euroopan kärkeä.

Puolan tärkeimpiä vientituotteita ovat koneet, tekstiilit, ruoka ja elävät eläimet sekä kemikaalit. Puolalaisten tuotteiden suurimpia ostajia ovat Saksa (26,1 %), Ranska (6,9 %), Italia (6,9 %), Yhdistynyt kuningaskunta (6,4 %), Tšekki (5,8 %) ja Alankomaat (4,2 %). Inflaatio Puolassa on 2,7 % ja sen elinkeinorakenne on maatalous 17,4 %, teollisuus 29,2 % ja palvelut 53,4 %. Työttömyysprosentti Puolassa on 9,4 %, mikä on hieman euroalueen keskiarvoa alhaisempi.[2]

Puolan valuutta on złoty.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.