Taiwanin talous

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kiinan tasavallan talous)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taiwanin talous on yksi Itä-Aasian voimakkaimpia. Kiinan tasavalta eli Taiwan kuuluu Aasian tiikereihin, joiden talous kasvoi hyvin nopeasti 1960-luvulla ja sitä seuranneina vuosikymmeninä. Taiwanin talouskasvu oli yhdeksän prosenttia vielä vuonna 1996. Talouskasvu hidastui Aasian talouskriisiin 1998.lähde?

Valtavan talouskasvun aikana Taiwan oli maailman suurin televisioiden, kellojen, mikroprosessoreiden ja urheilujalkineiden valmistaja. Mikropiirien valmistuksessa maa on edelleen yksi maailman suurimpia. Valtavan talouskasvun aikana maan yhteiskunta vaurastui, ja lopulta halpatyövoiman perässä olleet yritykset siirtyivät muihin maihin. Nykyään Taiwanin teollisuuden yksi kulmakivistä on korkeasti koulutettu työvoima. Koulutus on haettu maan tärkeimmältä kauppakumppanilta Yhdysvalloilta.lähde?

Foxconn on taiwanilainen maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja.lähde?

TSMC on maailman kolmanneksi suurin puolijohdeteollisuuden yritys.[1]

Nykyiset tärkeimmät vientituotteet ovat mikropiirien ohella jalkineet, vaneri, sekä sähkö-, elintarvike- ja sahateollisuustuotteet. Taiwanilla on suuret valuuttavarannot, ja se on sijoittanut Kiinaan, Malesiaan ja Vietnamiin.lähde?

Maatalous on painottunut saaren länsiosiin, ja tärkeimmät viljelykasvit ovat riisi, sokeriruoko, bataatti, tee, banaani, ananas ja maapähkinä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Martin, Penny & Olds, Margaret (toim.): Geographica – suuri maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 162. Könemann, 2003. ISBN 3-8290-2481-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.