Poliisikoira Rex

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 8. kesäkuuta 2010 kello 17.12 käyttäjän Olli (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Poliisikoira Rex
Kommissar Rex
Alkuperäisen sarjan tunnus
Alkuperäisen sarjan tunnus
Tyyli rikosdraama
Kestoaika 1 h tai 1 h ja 40 min
Luoja(t) Peter Hajek
Peter Moser
Pääosissa Tobias Moretti
Karl Markovics
Wolf Bachofner
Gedeon Burkhard
Heinz Weixelbraun
Martin Weinek\ Gerhard Zemann
Alkuperämaa  Itävalta,  Italia
Alkuperäiskieli saksa
Viennese German (käännä suomeksi)
Verkko ORF (Itävalta)
Nelonen ja Sub (Suomi)
Esitetty 1994 – 2009
Jaksoja 137
Tuotanto
Tuottaja(t) Peter Hajek (1998-2009)
Ferdinand Dohna (2008-2009)
Raffaello Monteverde (2008-2009)
Cristina Zucchiatti (2008-2009)[1]
Linjatuottaja Sarah Schnier (2001)
Ohjaaja(t) Lista osoitteessa [1]
Käsikirjoittaja(t) Lista osoitteessa [2]
Tuotantoyhtiö(t) The A.V. Channel[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Poliisikoira Rex (saks. Kommissar Rex, ital. Commissario Rex) on alun perin itävaltalainen televisiosarja, jossa seurataan saksanpaimenkoira Rexin ja kolmihenkisen poliisiryhmän työskentelyä Wienin poliisiasemalla. Sarjaa esitettiin vuosina 19942004 ja vuodesta 2008 alkaen sarjasta on valmistettu uusia jaksoja itävaltalais-italialaisena yhteistyönä. Suomessa sarjaa esitti Nelonen ja kesällä 2009 Sub näyttää sarjan alusta alkaen. Sub aloitti vuonna 2010 esittää uudempaa Italialaista sarjaa keväällä.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan alussa Rexin läheisin työpari murhakomissiossa oli Tobias Morettin esittämä Richard Moser. Poliisiryhmän muut jäsenet olivat Karl Markovicsin esittämä Ernst Stockinger ja Wolf Bachofnerin Peter Höllerer. Ryhmää auttoivat oikeuslääketieteen asiantuntija tohtori Leo Graf (Gerhard Zemann) ja eläkkeellä oleva poliisi Max Koch (Fritz Muliar).

Myöhemmin sarjaan liittyi uusia hahmoja. Stockingerin korvasi Christian Böck (Heinz Weixelbraun), Moserin tilalle tuli Gedeon Burkhardin esittämä Alexander Brandtner ja Höllererin korvasi Fritz Kunz. Myöhemmin sarjaan liittyi Brandtnerin ja Böckin korvanneet Niki Herzog ja Marc Hoffmann. Hahmoista ainoastaan Graf pysyi alkuperäisessä sarjassa alusta loppuun.

Sarjan uusissa jaksoissa Rex muuttaa Roomaan ja saa uudeksi työparikseen Kaspar Capparonin esittämän Lorenzo Fabbrin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Joissakin esittelyissä juonipaljastuksia.

Reginald Von Ravenhorst "Rex"

Reginald von Ravenhorst, eli lyhyemmin Rex, on koulutettu poliisikoira ja sarjan päätähti. Rexin taustat ovat melko surulliset: Rex varastettiin pentuna, mutta se pääsi karkuun, ja myöhemmin Rexistä tuli poliisikoira. Entisen omistajansa kuoltua rikollisen luotiin virkatehtävän aikana, Rex pääsi Richard Moserin hoiviin.

Kun Richard Moser kuolee jaksossa Moserin kuolema, Rex masentuu, mutta hyväksyy uudeksi omistajakseen Alex Brandtnerin, joka tulee Moserin tilalle murharyhmään jaksossa Uusi mies. Brandtner joutuu muuttamaan Moserin entiseen asuntoon, koska Rex ei suostu lähtemään sieltä pois.

Rex on tunnettu osoittamastaan poikkeuksellisesta älykkyydestä. Koiran tunnetuimpia rikollisten kiinniotossa hyödyllisiä taitoja ovatkin ovien avaaminen ja pahantekijöiden kimppuun hyökkääminen joko sivulta tai takaa. Jaksossa Salaliitto Rex näytti uuden taidon laittamalla television päälle ja ottamalla jääkaapista suklaata.

Rex on osannut myös naurattaa katsojia piilottamalla etsivä Ernst Stockingerin kengät tai takin. Se myös varasti usein Christian Böckiltä makkarasämpylöitä, ja ilmassa lentävä sämpylä nähdään myös muutoin saksankielisen sarjan englanniksi lauletun tunnussävelmän aikana nähtävässä introssa. Vastapainona sarjan komiikalle ovat rikokset, jotka ovat yleensä murhia.

Alkuperäisen sarjan aikana Rexiä esitti kaksi eri koiraa. 1994–2000 Rexinä nähtiin Santo vom Haus Zieglmayer ja siitä eteenpäin sarjan Wienin jaksojen loppuun Rhett Butler -niminen koira. Sarjan italialaisissa jaksoissa nähdään taas eri koira, amerikkalainen Henry.

Rexin isännät

Richard Moser (1994–1998)

Pääartikkeli Richard Moser

Tobias Moretti tammikuussa 2007

Richard "Richie" Moser oli kolmihenkisen rikospoliisiryhmän ensimmäinen johtaja ja Rexin omistaja. Poliisi Max Koch sai rattijuoppudesta syytetyn Moserin pysymään poissa rikollisista piireistä.

Moser ystävystyi Rexin kanssa ja pelasti koiran lopettamisuhan alta, kun sen aikaisempi kouluttaja, Michael, kuoli virkatehtävän aikana. Poikamiehenä Moser usein flirttaili monien naisten kanssa, eikä hänellä ollut vakavampia seurustelusuhteita, huolimatta siitä, että miehellä oli syvempi suhde paikallisen eläinlääkärin kanssa.

Jaksossa "Mosers Tod" (Moserin kuolema), Moser kuolee virantoimituksen aikana pelastaessaan psykologi Patricia Neuholdin psykopaatilta. Moserin ja kyseisen naisen välille ehtii kehittyä ennen miehen kuolemaa suhde, ja Moser lupasi naiselle lähtevänsä tämän kanssa pitkälle lomalle, heti selvitettyään sillä hetkellä tutkimansa jutun.

Richard Moseria esitti Tobias Moretti.

Alexander Brandtner (1998–2002)

Gedeon Burkhard

Alexander "Alex" Brandtner korvasi Moserin murharyhmän johtajana. Hän auttoi Rexiä toipumaan edellisen omistajansa kuolemasta ja otti tämän hoiviinsa, vaikka Brandtner ei ollut halunnut koiraa edellisen koiransa, Arkon, kuoltua pommiräjähdyksessä. Räjähdys myös vaurioitti Brandtnerin oikean korvan kuuloa, minkä hän paljastaa ainoastaan Rexille. Brandtner muuttaa Moserin vanhaan asuntoon mitä ilmeisimmin siksi, että Rex ei suostunut lähtemään sieltä.

Moserista poiketen Brandtner osoittautuu urheilullisemmaksi, sillä hänen olohuoneensa on täynnä nyrkkeilyvarusteita. Hän myös osallistuu enemmän kenttätyöhön. Brandtnerilla on myös hämmästyttävä kyky aavistaa, onko epäilty syytön vai syyllinen todisteidenkin puuttuessa.

Alexander Brandtneria esitti Gedeon Burkhard.

Marc Hoffmann (2002–2004)

Marc Hoffmann nousi ryhmän johtajaksi Brandtnerin jälkeen. Hoffmann on hyvin innokas etsivä ja erittäin nokkela petkuttamaan murhaajia. Hänellä on läheinen suhde Niki Herzogin kanssa ja he asuvat yhdessä ajoittaisista erimielisyyksistä huolimatta.

Hoffmann opiskeli oikeuslääketiedettä Grafin johdolla ja hän myötäileekin usein Brandtnerista ja Moserista poiketen Grafin lausuntoja.

Marc Hoffmannia esitti Alexander Pschill. Tiedosto:Alexander-pschill-3.jpg

Lorenzo Fabbri (2008–)

Kaspar Capparoni ja Rex

Lorenzo Fabbri on Rexin uusin työpari Rexin muuttaessa Roomaan. Rex tulee hyvin toimeen Fabbrin seurassa. Roomassa Rexillä on vaikeuksia syömisessä ja Lorenzo yrittää parhaansa mukaan etsiä oikeaa ruokalajia Rexille. Lopulta "Moni mies päältä kaunis"-jaksossa Morini ja Fabbri löytävät Rexille mieluisan ruokalajin monien vaikeuksien kautta. Lorenzo Fabbria esittää Kaspar Capparoni.

Rikospoliisin etsivät

Ernst Stockinger (1994–1996)

Ernst "Stocki" Stockinger on vakava hahmo, jonka luonne kuitenkin pehmenee sarjan edetessä. Naimisissa oleva Stockinger vitsailee asiantuntevasti usein Moserille vapaasta seksistä. Stockingerin vaimo ei mitä ilmeisimmin ole mielissään miehensä uravalinnasta, mistä Moser puolestaan huomauttelee Stockingerille.

Myöhemmin Stockinger saa siirron Salzburgiin ja jättää sarjan. Hänen tilalleen tuli Christian Böck.

Ernst Stockingeria esitti Karl Markovics.

Peter Höllerer (1994–1999)

Peter Höllerer on ylipainoinen etsivä, joka on sarjan koominen hahmo. Höllerer työskentelee usein toimistossa eikä ole mielissään, jos hänet komennetaan kentälle. jaksossa rex kostajana hän peri ravintolan

Höllereria esitti Wolf Bachofner.

Christian Böck (1997–2001)

Christian Böck kuvattiin ensiesiintymisensä yhteydessä epäilyttävänä autoklubin jäsenenä, kunnes Moserille selviää Böckin olevan soluttautunut poliisi. Moser ja Böck tekevät yhteistyötä tapauksen ratkaisemiseksi ja Moser houkuttelee Böckiä liittymään ryhmäänsä.

Christian Böckiä esitti Heinz Weixelbraun.

Fritz Kunz (2000–2004, 2008–)

Kaspar Capparoni, Denise Zich ja Martin Weinek.

Fritz Kunz korvasi Höllererin sarjassa ja hän oli alussa hyvin järjestelmällinen. Hänen järjestelmällisyytensä joutui kovalle koetukselle, kun Rex ja muut etsivät sekoittivat hänen pöydällään olevien esineiden järjestyksen. Myöhemminkin hänen tarpeensa saada asiat järjestykseen on ollut pilan kohteena.

Fritz Kunzia esitti Martin Weinek.

Niki Herzog (2002–2004)

Niki Herzog oli ainoa naispuolinen etsivä alkuperäisessä sarjassa ja etsivä Hoffmannin pari, josta tuli myöhemmin miehen seurustelukumppani.Hän myös korvasi Christian Böckin

Niki Herzogia esitti Elke Winkens.

Muut hahmot

Tohtori Leo Graf (1994–2004, 2009–)

Tohtori Leo Graf on oikeuslääketieteen asiantuntija ja patologi. Toisinaan hän käy rikospaikoilla, mutta yleensä on hän laboratoriossaan. Graf on ainoa hahmo, joka pysyi alkuperäisessä sarjassa alusta loppuun.

Leo Grafia esitti Gerhard Zemann.

Max Koch (1994–1998)

Max Koch on eläköitynyt poliisi, joka esti Moseria ajautumasta rikolliselle tielle ja toimii hänen eräänlaisena oppaana poliisintyössä. Sarjan alussa Moser käy usein kysymässä Kochilta neuvoja tapausten suhteen ja sarjan edetessä Koch toimii ryhmän vakoilijana, jos ryhmän muut jäsenet ovat rikollisille tuttuja.

Max Kochia esitti Fritz Muliar.

Filippio (2008-)

Filippio on Morinin hankkima kala, joka nähdään lähes kaikissa italialaisissa jaksoissa.

Katia Martelli (2008-)

Katia Martelli on italialaisissa jaksoissa oleva oikeuslääkäri, johon Lorenzo Fabbri on salaa ihastunut, vaikka hän ei tahdo tätä varsinkaan Morinille myöntää, joka kiusoittelee Fabbria tästä.

Katja Martellia esitti Pilar Abella.

Rooliluettelo

 Tobias Moretti  Richard Moser (1994–1998)  
 Karl Markovics  Ernst Stockinger (1994–1996)  
 Wolf Bachofner  Peter Höllerer (1994–1999)  
 Fritz Muliar  Max Koch (1994–1998)  
 Gerhard Zemann  Leo Graf (1994–2004)  
 Gedeon Burkhard  Alexander Brandtner (1997–2001)  
 Heinz Weixelbraun  Christian Böck (1997–2001)  
 Martin Weinek  Fritz Kunz (1999–2004, 2008–)  
 Alexander Pschill  Marc Hoffmann (2002–2004)  
 Elke Winkens  Niki Herzog (2002–2004)  
 Kaspar Capparoni  Lorenzo Fabbri (2008–)  
 Denise Zich  Erika Hedl (2008–)  
 Fabio Ferri  Giandomenico Morini (2008–)  
 Augusto Zucchi  Filippo Gori (2008–)Pilar Abella Katja Martelli [2008-]  

Jaksot

Jaksot löytyvät niitä varten luodulta erilliseltä sivulta.

Poliisikoira Rex muissa maissa

Poliisikoira Rexiä on esitetty seuraavissa maissa:

Maa Nimellä Nimen käännös Verkko Tyyppi
Alankomaat Commissaris Rex RTL Hollanti tekstitetty
Argentiina Comisario Rex Poliisikomisario Rex The Film Zone dubattu espanjaksi
Australia Inspector Rex Komisario Rex SBS -verkossa tekstitetty
Belgia Rex, chien flic Rex, poliisikoira vtm
RTL-TVI
tekstitetty
dubattu
Brasilia Comissário Rex Komisario Rex Multishow
Band
tekstitetty
dubattu portugaliksi
Bulgaria Комисар Рекс Komisario Rex BNT Channel 1
Diema
dubattu
Chile Comisario Rex Poliisikomisario Rex Chilevisión
The Film Zone
dubattu espanjaksi
Espanja Rex: Un policía diferente Rex, erilainen poliisivirkailija Antena 3
Telecinco
Televisiones autonomicas de la FORTA
dubattu
Iran Bazras va Rex Komisario ja Rex IRIB dubattu persiaksi
Islanti Lögregluhundurinn Rex Rex - poliisikoira Sjónvarpið tekstitetty
Israel Kommissar Rex Kommissar Rex #9 käännös venäjänkieliseltä usean äänen kuvanauhalta
Italia Il commissario Rex (kaudet 1-10)
Rex (kaudet 11-...)
RAI1 dubattu
Itävalta Kommissar Rex Komisario Rex ORF alkuperäisellä saksan kielellä
Japani REX~ウィーン警察シェパード犬刑事~ Rex - Wienin poliisin paimenkoirakomisario Mystery Channel tekstitetty
Kanada (Québec) Séries+ dubattu ranskaksi
Kolumbia Comisario Rex Komisario Rex Canal Caracol
Citytv Bogotá
The Film Zone
dubattu espanjaksi
Kreikka Υπαστυνόμος Ρεξ Ylikonstaapeli Rex Alpha
Alter
dubattu
Kroatia Inspektor Rex Komisario Rex HRT, Nova tv tekstitetty
Kyproksen tasavalta "Υπαστυνόμος Ρεξ" "Ylikonstaapeli Rex" Sigma TV dubattu kreikaksi
Latvia Komisārs Reksis Komisario Rex LTV1
LNT
dubattu
Liettua Komisaras Reksas Komisario Rex BTV
LTV
dubattu
Makedonia Комесарот Рекс (Komesarot Reks) A1 tekstitetty
Meksiko Comisario Rex Komisario Rex The Film Zone
TVC
dubattu
Norja Rex TV2 tekstitetty
Portugali Rex, o cão polícia Rex, Police-dog SIC tekstitetty
Puola Komisarz Rex TV 4 kuvanauhalta käännetty
Ranska Rex, chien flic Rex, poliisikoira France 2 dubattu
Romania Comisarul Rex Komissaari Rex Prima TV
Ruotsi Kommissarie Rex Komisario Rex TV4
Kanal 9
tekstitetty
Saksa Kommissar Rex Komisario Rex Sat 1 Alkuperäinen saksan kieli
Slovakia Komisár Rex Komisario Rex TV Markiza dubattu
Slovenia Komisar Rex Komisario Rex Radiotelevizija Slovenija
Kanal A
tekstitetty
Suomi Poliisikoira Rex Poliisikoira Rex Nelonen
Sub
tekstitetty
Sveitsi DRS
TSR
RTSI
Alkuperäinen saksan kieli
ranskankielinen dubbaus
italiankielinen dubbaus
Tanska Kommisær Rex TV 2 Charlie tekstitetty
Tšekki Komisař Rex Prima -verkko dubattu
Turkki Komiser Reks Komissaari Rex Kanal 1 (Turkki) dubattu
Ukraina Комісар Рекс Komisario Rex Novyi Kanal
STB
dubattu
Unkari Rex felügyelő Komisario Rex TV2 dubattu
Uruguay Monte Carlo TV Canal 4 dubattu espanjaksi
Venezuela Comisario Rex Komisario Rex The Film Zone
Televen
dubattu espanjaksi
Venäjä Комиссар Рекс Komisario Rex RTR, STS, Domashny, DTV-Viasat usean äänen kuvanauhakäännös
Vietnam Rex, chú chó thám tử Rex, koirakomisario VTV vietnaminkielinen käännös kuvanauhalta
Viro Komissar Rex Kanal 2 tekstitetty
Yhdistynyt kuningaskunta Inspector Rex Komisario Rex Five

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla