Luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen lopputurnauksen hattutempuista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskisojen lopputurnauksessa hattutempun tehneistä pelaajista. Luettelo käsittää pelaajat, jotka ovat tehneet hattutempun eli vähintään kolme maalia yhdessä maailmanmestaruuskilpailujen lopputurnauksessa, eli karsinnoissa tapahtuneita hattutemppuja ei lasketa luetteloon. Hattutemppuun on ylletty kaikkiaan 48 kertaa 18 turnauksessa, joissa on pelattu yhteensä yli 700 ottelua. Ainoa turnaus, jossa ei tehty yhtäkään hattutemppua, on Saksan MM-kisat 2006. Eniten hattutemppuja tehtiin Sveitsin MM-kisoissa 1954, jolloin niitä tehtiin peräti kahdeksasti. Ainoan hattutempun loppuottelussa on tehnyt englantilainen Geoff Hurst Englannin MM-kisoissa 1966. Neljä pelaajaa on tehnyt hattutempun kahdesti: Sándor Kocsis (1954)[1][2], Just Fontaine (1958)[3][4], Gerd Müller (1970)[5][6] ja Gabriel Batistuta (1994 ja 1998)[7][8]. Venäläinen Oleg Salenko on ainoa viisi maalia yhdessä ottelussa tehnyt pelaaja.

Hattutempun tehneet pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Päivämäärä/Kisat Paikka Pelaaja Joukkue Tulos Vastustaja Maalit Kierros Huom.
1. 7. heinäkuuta
1930
Parque Central, Montevideo, Uruguay Bert Patenaude Flag of the United States.svg Yhdysvallat 3–0 Flag of Paraguay.svg Paraguay 10', 15', 50' 1. kierros [huom 1] [9][10]
2. 19. heinäkuuta
1930
Centenario, Montevideo, Uruguay Guillermo Stábile Flag of Argentina.svg Argentiina 6–3 Flag of Mexico.svg Meksiko 8', 17', 80' 1. kierros [huom 2] [11][12]
3. 27. heinäkuuta
1930
Centenario, Montevideo, Uruguay Pedro Cea Flag of Uruguay.svg Uruguay 6–1 Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavia 18', 67', 72' Välierät [13][14]
4. 27. toukokuuta
1934
Nazionale PNF, Rooma, Italia Angelo Schiavio Flag of Italy (1861-1946).svg Italia 7–1 Flag of the United States.svg Yhdysvallat 18', 29', 64' 1. kierros [15][16]
5. 27. toukokuuta
1934
Artemio Franchi, Firenze, Italia Edmund Conen Flag of the German Empire.svg Saksa 5–2 Flag of Belgium (civil).svg Belgia 66', 70', 87' 1. kierros [17][16]
6. 3. kesäkuuta
1934
Nazionale PNF, Rooma, Italia Oldřich Nejedlý Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia 3–1 Flag of the German Empire.svg Saksa 21', 69', 80' Välierät [18][16]
7. 5. kesäkuuta
1938
Stade de la Meinau, Strasbourg, Ranska Ernest Wilimowski Flag of Poland.svg Puola 5–6 Brasilian lippu Brasilia 53', 59', 89', 118' 1. kierros [huom 3]
[huom 4] [huom 5]
[19][20]
8. 5. kesäkuuta
1938
Stade de la Meinau, Strasbourg, Ranska Leônidas da Silva Brasilian lippu Brasilia 6–5 Flag of Poland.svg Puola 18' 93' 104' 1. kierros [huom 3] [19][21]
9. 12. kesäkuuta
1938
Fort Carré, Antibes, Ranska Gustav Wetterström Flag of Sweden.svg Ruotsi 8–0 Flag of Cuba.svg Kuuba 32' 37' 44' Puolivälierät [huom 3] [22][23]
10. 12. kesäkuuta
1938
Fort Carré, Antibes, Ranska Tore Keller Flag of Sweden.svg Ruotsi 8–0 Flag of Cuba.svg Kuuba 9' 80' 81' Puolivälierät [huom 3] [huom 6] [22][23]
11. 16. kesäkuuta
1938
Parc des Princes, Pariisi, Ranska Gyula Zsengellér Unkarin vuosina 1949–1956 käytössä ollut lippu. Unkari 5–1 Flag of Sweden.svg Ruotsi 19', 39', 85' Välierät [24][23]
12. 2. heinäkuuta
1950
Independência, Belo Horizonte, Brasilia Oscar Míguez Flag of Uruguay.svg Uruguay 8–0 Flag of Bolivia.svg Bolivia 14', 45' 56' 1. kierros [25][26]
13. 9. heinäkuuta
1950
Maracanã, Rio de Janeiro, Brasilia Ademir Brasilian lippu Brasilia 7–1 Flag of Sweden.svg Ruotsi 17', 36', 52', 58' Loppusarja [huom 4] [27][28]
14. 17. kesäkuuta
1954
Hardturm, Zürich, Sveitsi Sándor Kocsis Unkarin vuosina 1949–1956 käytössä ollut lippu. Unkari 9–0 Flag of South Korea.svg Etelä-Korea 24, 36', 50' 1. kierros [huom 7] [1][29]
15. 19. kesäkuuta
1954
Hardturm, Zürich, Sveitsi Erich Probst Flag of Austria.svg Itävalta 5–0 Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia 4', 21', 24' 1. kierros [huom 8] [30][31]
16. 19. kesäkuuta
1954
St. Jakob-Park, Basel, Sveitsi Carlos Borges Flag of Uruguay.svg Uruguay 7–0 Flag of Scotland.svg Skotlanti 17', 47', 57' 1. kierros [32][33]
17. 20. kesäkuuta
1954
St. Jakob-Park, Basel, Sveitsi Sándor Kocsis Flag of Hungary.svg Unkari 8–3 Flag of Germany.svg Saksa 3', 21', 67, 78' 1. kierros [huom 4]
[huom 7]
[2][29]
18. 20. kesäkuuta
1954
Charmilles Stadium, Genova, Sveitsi Burhan Sargun Flag of Turkey.svg Turkki 7–0 Flag of South Korea.svg Etelä-Korea 37', 64', 70' 1. kierros [huom 1] [34][35]
19. 23. kesäkuuta
1954
Hardturm, Zürich, Sveitsi Max Morlock Flag of Germany.svg Saksa 7–2 Flag of Turkey.svg Turkki 30', 60', 77' 1. kierros [36][33]
20. 26. kesäkuuta
1954
Olympique Pontaise, Lausanne, Sveitsi Theodor Wagner Flag of Austria.svg Itävalta 7–5 Flag of Switzerland.svg Sveitsi 23', 27', 53' Puolivälierät [huom 3] [37][33]
21. 26. kesäkuuta
1954
Olympique Pontaise, Lausanne, Sveitsi Josef Hügi Flag of Switzerland.svg Sveitsi 5–7 Flag of Austria.svg Itävalta 17', 19', 58' Puolivälierät [huom 3] [huom 5] [37][33]
22. 8. kesäkuuta
1958
Idrottsparken, Norrköping, Ruotsi Just Fontaine Flag of France.svg Ranska 7–3 Flag of Paraguay.svg Paraguay 24', 30', 67' 1. kierros [huom 7] [3][38]
23. 23. kesäkuuta
1958
Råsundastadion, Solna, Ruotsi Pelé Brasilian lippu Brasilia 5–2 Flag of France.svg Ranska 52', 64', 75' Välierät [huom 9] [39][38]
24. 28. kesäkuuta
1958
Ullevi, Göteborg, Ruotsi Just Fontaine Flag of France.svg Ranska 6–3 Flag of Germany.svg Saksa 16', 36', 78', 89' Pronssiottelu [huom 4]
[huom 7]
[4][38]
25. 3. kesäkuuta
1962
El Teniente, Rancagua, Chile Flórián Albert Flag of Hungary.svg Unkari 6–1 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria 1', 6', 53' 1. kierros [40][41]
26. 23. heinäkuuta
1966
Goodison Park, Liverpool, Englanti Eusébio Flag of Portugal.svg Portugali 5–3 Flag of North Korea.svg Pohjois-Korea 27', 43' rp., 56', 59' rp. Puolivälierät [huom 4] [42][43]
27. 30. heinäkuuta
1966
Wembley, Lontoo, Englanti Geoff Hurst Flag of England.svg Englanti 4–2 ja.
(2–2)
Flag of Germany.svg Saksa 18', 98', 120' Loppuottelu [huom 10] [44][45]
28. 7. kesäkuuta
1970
Estadio León, León, Meksiko Gerd Müller Flag of Germany.svg Saksa 5–2 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria 27', 52' rp., 88' 1. kierros [huom 7] [5][46]
29. 10. kesäkuuta
1970
Estadio León, León, Meksiko Gerd Müller Flag of Germany.svg Saksa 3–1 Flag of Peru.svg Peru 19', 26', 39' 1. kierros [huom 7] [6][46]
30. 18. kesäkuuta
1974
Parkstadion, Gelsenkirchen, Saksa Dušan Bajević Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavia 9–0 Flag of Zaire.svg Zaire 8', 30', 81' 1. kierros [47][48]
31. 19. kesäkuuta
1974
Olympiastadion, München, Saksa Andrzej Szarmach Flag of Poland.svg Puola 7–0 Flag of Haiti (1964-1986).svg Haiti 30', 34', 50' 1. kierros [49][50]
32. 3. kesäkuuta
1978
Malvinas Argentinas, Mendoza, Argentiina Rob Rensenbrink Flag of the Netherlands.svg Alankomaat 3–1 Flag of Iran.svg Iran 40' rp., 62', 79' rp. 1. kierros [51][52]
33. 11. kesäkuuta
1978
Chateau Carreras, Córdoba, Argentiina Teófilo Cubillas Flag of Peru.svg Peru 4–1 Flag of Iran.svg Iran 36' rp., 39' rp., 79' 1. kierros [53][54]
34. 15. kesäkuuta
1982
Nuevo Estadio, Elche, Espanja László Kiss Flag of Hungary.svg Unkari 10–1 Flag of El Salvador.svg El Salvador 69', 72', 76' 1. kierros [huom 11] [55][56]
35. 20. kesäkuuta
1982
El Molinón, Gijón, Espanja Karl-Heinz Rummenigge Flag of Germany.svg Saksa 4–1 Flag of Chile.svg Chile 9', 57', 66' 1. kierros [57][58]
36. 28. kesäkuuta
1982
Camp Nou, Barcelona, Espanja Zbigniew Boniek Flag of Poland.svg Puola 3–0 Flag of Belgium (civil).svg Belgia 4', 26', 53' 2. kierros [59][60]
37. 5. heinäkuuta
1982
Estadi de Sarrià, Barcelona, Espanja Paolo Rossi Flag of Italy.svg Italia 3–2 Brasilian lippu Brasilia 5', 25', 74' 2. kierros [61][62]
38. 8. kesäkuuta
1986
Neza 86, Nezahualcóyotl, Meksiko Preben Elkjær Larsen Flag of Denmark.svg Tanska 6–1 Flag of Uruguay.svg Uruguay 11', 67', 80' 1. kierros [63][64]
39. 11. kesäkuuta
1986
Tecnológico, Monterrey, Meksiko Gary Lineker Flag of England.svg Englanti 3–0 Flag of Poland.svg Puola 9', 14', 34' 1. kierros [65][66]
40. 15. kesäkuuta
1986
Estadio León, León, Meksiko Igor Belanov Flag of the Soviet Union.svg Neuvostoliitto 3–4 ja.
(2–2)
Flag of Belgium (civil).svg Belgia 27', 70', 111' rp. 2. kierros [huom 5] [67][68]
41. 18. kesäkuuta
1986
La Corregidora, Querétaro, Meksiko Emilio Butragueño Flag of Spain.svg Espanja 5–1 Flag of Denmark.svg Tanska 43', 56', 80', 88' rp. 2. kierros [huom 4] [69][70]
42. 17. kesäkuuta
1990
Stadio Friuli, Udine, Italia Míchel Flag of Spain.svg Espanja 3–1 Flag of South Korea.svg Etelä-Korea 22', 61', 81' 1. kierros [71][72]
43. 23. kesäkuuta
1990
San Nicola, Bari, Italia Tomáš Skuhravý Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia 4–1 Flag of Costa Rica.svg Costa Rica 12', 63', 82' Neljännesvälierät [73][74]
44. 21. kesäkuuta
1994
Foxboro Stadium, Foxborough, Yhdysvallat Gabriel Batistuta Flag of Argentina.svg Argentiina 4–0 Flag of Greece.svg Kreikka 2', 44', 89' rp. 1. kierros [huom 7] [7][75]
45. 28. kesäkuuta
1994
Stanford Stadium, Stanford, Yhdysvallat Oleg Salenko Flag of Russia.svg Venäjä 6–1 Flag of Cameroon.svg Kamerun 14', 41', 44' rp., 72', 75' 1. kierros [huom 12] [76][77]
46. 21. kesäkuuta
1998
Parc des Princes, Pariisi, Ranska Gabriel Batistuta Flag of Argentina.svg Argentiina 5–0 Flag of Jamaica.svg Jamaika 72', 80', 82' rp. 1. kierros [huom 7] [8][78]
47. 1. kesäkuuta
2002
Sapporo Dome, Sapporo, Japani Miroslav Klose Flag of Germany.svg Saksa 8–0 Flag of Saudi Arabia.svg Saudi-Arabia 20', 25', 70' 1. kierros [79][80]
48. 10. kesäkuuta
2002
Jeonju Stadium, Jeonju, Korean tasavalta Pauleta Flag of Portugal.svg Portugali 4–0 Flag of Poland.svg Puola 14', 65', 77' 1. kierros [81][82]
49. 17. kesäkuuta
2010
Soccer City, Johannesburg, Etelä-Afrikka Gonzalo Higuaín Flag of Argentina.svg Argentiina 4–1 Flag of South Korea.svg Etelä-Korea 33', 76', 80' 1. kierros [83][84]
50. 16. kesäkuuta
2014
Arena Fonte Nova, Salvador, Brasilia Thomas Müller Flag of Germany.svg Saksa 4–0 Flag of Portugal.svg Portugali 12', 45+1', 78' 1. kierros

Maajoukkueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolan lippu Ernest Wilimowski teki neljä maalia ottelussa Brasiliaa vastaan Ranskan MM-kilpailuissa 1938.
Argentiinan lippu Gonzalo Higuaín on viimeisin hattutempun tehnyt pelaaja tehtyään kolme maalia Etelä-Koreaa vastaan Etelä-Afrikan MM-kilpailuissa.
Brasilian lippu Pelé oli 17 vuoden ja 244 päivän ikäinen tehdessään hattutempun Ranskaa vastaan Ruotsin MM-kilpailuissa 1958.
Kerrat Maajoukkue Pelaajat (kisat)
6 Flag of Germany.svg Saksa[huom 13] Conen (1934), Morlock (1954), Müller (kahdesti 1970), Rummenigge (1982), Klose (2002)
5 Flag of Hungary.svg Unkari Zsengellér (1938), Kocsis (kahdesti 1954), Albert (1962), Kiss (1982)
4 Flag of Argentina.svg Argentiina Stábile (1930), Batistuta (1994, 1998), Higuaín (2010)
3 Flag of Uruguay.svg Uruguay
Flag of Poland.svg Puola
Brasilian lippu Brasilia

Cea (1930), Míguez (1950), Borges (1954)
Wilimowski (1938), Szarmach (1974), Boniek (1982)
Da Silva (1938), Ademir (1950), Pelé (1958)
2 Flag of Italy.svg Italia
Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia
Flag of Sweden.svg Ruotsi
Flag of Austria.svg Itävalta
Flag of France.svg Ranska
Flag of Portugal.svg Portugali
Flag of England.svg Englanti
Flag of Spain.svg Espanja
Schiavo (1934), Rossi (1982)
Nejedlý (1934), Skuhravý (1990)
Wetterström (1938), Keller (1938)
Probst (1954), Wagner (1954)
Fontaine (kahdesti 1958)
Eusébio (1966), Pauleta (2002)
Hurst (1966), Gary Lineker (1986)
Butragueño (1986), Míchel (1990)
1 Flag of the United States.svg Yhdysvallat
Flag of Turkey.svg Turkki
Flag of Switzerland.svg Sveitsi
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavia
Flag of the Netherlands.svg Alankomaat
Flag of Peru.svg Peru
Flag of Denmark.svg Tanska
Flag of the Soviet Union.svg Neuvostoliitto
Flag of Russia.svg Venäjä
Patenaude (1930)
Sargun (1954)
Hügi (1954)
Bajević (1974)
Rensenbrink (1978)
Cubillas (1978)
Larsen (1986)
Belanov (1986)
Salenko (1994)

Huomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Euroopan tai Etelä-Amerikan ulkopuolelta tullut pelaaja
  2. Ainoa pelaaja, joka on tehnyt debyyttiottelussaan hattutempun
  3. a b c d e f Samassa ottelussa kaksi eri hattutemppua tehnyttä pelaajaa
  4. a b c d e f Neljä maalia
  5. a b c Teki hattutempun ja joukkueensa hävisi ottelun
  6. Vanhin hattutempun tehnyt pelaaja (33 vuotta 159 päivää)
  7. a b c d e f g h Saman pelaajan toinen hattutemppu
  8. Nopein hattutemppu ottelun alusta lukien
  9. Nuorin hattutempun tekijä (17 vuotta 244 päivää)
  10. Ainoa loppuottelussa tehty hattutemppu. Hänen hattutemppunsa ensimmäisen ja viimeisen maalin välillä on myös pisin ero.
  11. Lyhin väli ensimmäisen ja kolmannen maalin välissä. On myös ainoa hattutemppu, jonka on tehnyt vaihtopelaaja.
  12. Ainoa, joka on tehnyt viisi maalia yhdessä ottelussa
  13. Mukaan lasketaan sekä Natsi-Saksan sekä Länsi-Saksan liittotasavallan aikaiset pelit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Match Report: Hungary - Korea Republic 17.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  2. a b Match Report: Hungary - Germany FR 20.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  3. a b Match Report: France - Paraguay 8.6.1958 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  4. a b Match Report: France - Germany FR 28.6.1958 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  5. a b Match Report: Germany FR - Bulgaria 7.6.1970 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  6. a b Match Report: Germany FR - Peru 10.6.1970 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  7. a b Match Report: Argentina - Greece 21.6.1994 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  8. a b Match Report: Argentina - Jamaica 21.6.1998 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  9. Match Report: USA - Paraguay 17.7.1930 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  10. Shourin Roy: Soccer trivia 26.3.2006. Soccerblog. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  11. Match Report: Argentina - Mexico 19.7.1930 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  12. Jan Alsos: World Cup 1930 - The Dreamn Comes True Planet World Cup. Viitattu 3.6.2009. (englanniksi)
  13. Match Report: Uruguay - Yugoslavia 27.7.1930 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  14. World Cup: Down memory lane 1930 — Uurguay The Hindu. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  15. Match Report: Italy - USA 27.5.1934 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  16. a b c The Finals of the 1934 World Cup 20.6.2002. BBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  17. Match Report: Germany - Belgium 27.5.1934 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  18. Match Report: Czechoslovakia - Germany 3.6.1934 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  19. a b Match Report: Brazil - Poland 5.6.1938 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  20. Daniel Kaiser: Ezi The Wizard: A Forgotten Legend 21.9.2008. bleacherreport.com. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  21. Brazil in the 1938 World Cup Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  22. a b Match Report: Sweden - Cuba 12.6.1938 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  23. a b c The Finals of the 1938 World Cup 20.6.2002. BBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  24. Match Report: Hungary - Sweden 16.6.1938 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  25. Match Report: Uruguay - Bolivia 2.7.1950 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  26. Did you know? Chanel NewAsia. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  27. Match Report: Brazil - Sweden 9.7.1950 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  28. Match: Brazil vs Sweden Soccernet. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  29. a b World Cup 2006 - Stars - 1954 Switzerland CBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  30. Match Report: Austria - Czechoslovakia 19.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  31. Match: Austria Czechoslovakia - World Cup ESPN Soccernet. Viitattu 11.6.2009.
  32. Match Report: Uruguay - Scotland 19.6.1954 FIFA. Viitattu 20.5.2009. (englanniksi)
  33. a b c d The World Cup Finals of 1954 4.7.2002. BBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  34. Match Report: Turkey - Korea Republic 20.6.1954 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  35. History of the World Cup Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  36. Match Report: Germany - Turkey 23.6.1954 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  37. a b Match Report: Austria - Switzerland 26.6.1954 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  38. a b c Stars - Sweden 1958 CBC. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  39. Match Report: Brazil - France 23.6.1958 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  40. Match Report: Hungary - Bulgaria 3.6.1962 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  41. All the top world - Florian Albert World Cup Soccer. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  42. Match Report: Portugal - Korea DPR 23.7.1966 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  43. Legends - Eusebio Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  44. Match Report: England - Germany FR 30.7.1966 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  45. Neil Martin: Hat-trick Hero Hurst 13.7.2005. The FA. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  46. a b Legends - Gerd Müller Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  47. Match Report: Yugoslavia - Zaire 18.6.1974 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  48. Yugoslavia - Zaire 9-0 nabbenz.com. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  49. Match Report: Haiti - Poland 19.6.1974 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  50. Andrzej Szarmach - Goals in International Matches RSSSF. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  51. Match Report: Netherlands - Iran 3.6.1978 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  52. Group D - Netherlands vs Iran Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  53. Match Report: Peru - Iran 11.6.1978 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  54. Teofilo Cubillas - Legends of the Football World Cup World Cup Betting. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  55. Match Report: Hungary - El Salvador 15.6.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  56. Group C - Hungary vs El Salvador Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  57. Match Report: Germany FR - Chile 20.6.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  58. Legends - Karl-Heinz Rummenigge Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  59. Match Report: Poland - Belgium 28.6.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  60. Second Phase - Group 1 - Poland v Belgium Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  61. Match Report: Italy - Brazil 5.7.1982 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  62. Legends - Paolo Rossi Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  63. Match Report: Denmark - Uruguay 8.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  64. Group E - Denmark v Uruguay Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  65. Match Report: England - Poland 11.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  66. England: World Cup 1986 UK Online. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  67. Match Report: Soviet Union - Belgium 15.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  68. FIFA Classic Match: USSR - Belgium FIFA. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  69. Match Report: Denmark - Spain 18.6.1986 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  70. Emilio Butragueno - Legends of the Football World Cup World Cup Betting. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  71. Match Report: Korea Republik - Spain 17.6.1990 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  72. Group E - Spain v South Korea Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  73. Match Report: Czechoslovakia - Costa Rica 23.6.1990 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  74. Second round - Czechoslovakia - Costa Rica Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009.
  75. Group D - Argentina v Greece Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  76. Match Report: Russia - Cameroon 28.6.1994 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  77. Group B - Cameroon - Russia Planet World Cup. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  78. Argentina routs Jamaica 5-0 16.9.1998. CNN. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  79. Match Report: Germany - Saudi Arabia 1.6.2002 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  80. Biography of Miroslav Klose GFDb. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  81. Match Report: Portugal - Poland 10.6.2002 FIFA. Viitattu 21.5.2009. (englanniksi)
  82. Pauleta's hat-trick sinks Poland 10.6.2002. CNN. Viitattu 11.6.2009. (englanniksi)
  83. Argentina - Korea Republic - The matches of 2010 FIFA World Cup South Africa FIFA.com. Viitattu 21.6.2010. (englanniksi)
  84. Rupert Fryer: World Cup 2010: Hat-Trick Hero Gonzalo Higuain Praises Argentina's Team Effort 17.6.2010. goal.com. Viitattu 21.6.2010. (englanniksi)