Sapporo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Samannimisestä panimosta katso Sapporo (panimo).
Sapporo
(札幌市)
Symboli
Symboli
Location of Sapporo city Hokkaido Japan.svg

Koordinaatit: 43°3′56″N, 141°21′27″E

Valtio Japani
Alue Hokkaidō
Prefektuuri Hokkaidō
Hallinto
 – Pormestari Fumio Ueda
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 121,12 km²
Väkiluku (1. joulukuuta 2008) 1 899 416
 – Tiheys 1694,2 as./km²
Symbolit
 – Puu Syreeni
 – Kukka Kielo
 – Lintu Käki
Sapporon keskusta yöllä vuonna 2004. Oikealla Odori Park.
Sapporo Dome
Kaupungin koillisosa.
Sapporon hiihtokeskus.
Sapporon metro.

Sapporo (jap. 札幌市, Sapporo-shi, Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?) on Japanin viidenneksi suurin kaupunki ja Hokkaidōn suurin kaupunki. Sapporo on Hokkaidōn prefektuurin pääkaupunki ja se sijaitsee Ishikarin alaprefektuurissa. Sapporo on yksi Japanin virallisista suurkaupungeista. Sen asukasluku on 1 905 777 (tammikuussa 2010) ja pinta-ala 1 121,12 km².

Japanin ulkopuolella Sapporo tunnetaan parhaiten isännöimistään, ensimmäisistä Aasiassa pidetyistä talviolympialaisista vuonna 1972. Lisäksi se tunnetaan vuosittaisesta Sapporo Snow Festivalista (jap. 雪祭り, Yuki matsuri) joka tuo kaupunkiin yli kaksi miljoonaa turistia vuodessa. Sapporo on myös tunnetun panimojätti Sapporon ja kuuluisien Shiroi koibito -suklaakeksien kotikaupunki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1866 Edo-kauden lopulla alettiin rakentaa kanaalia alueen läpi, jolloin aikaisimmat asukkaat perustivat Sapporon kylän.[1] Kaupungin nimi tulee ainun kielestä, ja käännettynä se tarkoittaa ”alangon läpi virtaavaa suurta jokea”. Virallisesti vuosi 1868 on Sapporon syntymävuosi, jolloin uusi Meiji-valtio määräsi sen Hokkaidon hallinnolliseksi keskukseksi Hakodaten sijaan.

Varhainen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moderni historia (1900-luku)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moderni historia (2000-luku)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporo sijaitsee Ishikari-tasangon lounaisosassa, Toyohira-sivujoen valuma-alueella ja Ishikari-joen varrella.[2]

Yliopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporossa on meri-ilmasto, jossa on suuria lämpötilavaihteluja kesien ja talvien välillä. Sademäärät ovat suuria, ja kaupunki on yksi muutamista suurkaupungeista, jotka ovat usein lumimyrskyjen kohteena.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporossa on yksi raitiovaunulinja ja maailman ensimmäinen kumipyöräinen metro. Sapporon metro valmistui 1971, hyvissä ajoin ennen olympiakisoja. Keskustan ulkopuolella se kulkee maan päällä, mutta rata on katettu alumiinikatoksella, jonka on tarkoitus vähentää meluhaittoja ja suojata rataa lumelta. Metrossa on kolme linjaa: Nanboku, Tozai ja Toho.[3]

Kaupunkia palvelee kaksi lentokenttää: Okadaman lentoasema (kuusi kilometriä kaupungin keskustasta) hoitaa paikallisliikennettä Hokkaidon saarella, sillä siellä liikennöidään vain potkuriturbiinikoneilla. Vajaan 40 km päässä on Chitosen lentoasema, josta on säännöllisiä yhteyksiä muualla Japaniin sekä ulkomaille Kiinaan, Taiwaniin, Koreaan ja Venäjälle. Chitose on Japanin kolmanneksi vilkkain kenttä.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa toimii neljä julkista ja viitisentoista yksityistä yliopistoa. Hokkaidon yliopisto on yksi Japanin arvostetuimmista. Siellä on noin 11 000 perustutkintoa suorittavaa ja 9 000 jatko-opiskelijaa.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odori Park on leveä puistokatu, joka sijaitsee Sapporon keskustassa. Katu on pituudeltaan 1,5 km ja kattaa 78 901 neliömetriä.[4]

Sapporossa järjestetään vuosittain lumifestivaali, Yuki Matsuri, jossa käy noin kaksi miljoonaa matkailijaa. Festivaali alkoi vuonna 1950 opiskelijoiden spontaanista lumiveistosten rakentelusta, mutta viisi vuotta myöhemmin läheisen puolustusvoimien tukikohdan joukot alkoivat tehdä massiivisia jääveistoksia osana tiimityön ja johtamistaidon opintojaan. Nykyisin jääveistoskilpailuun osallistuu pari tusinaa joukkuetta kaikkialta maailmasta.[5]

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sapporon Dome-stadion on sisähalli, joka rakennettiin rakennettiin 2001 ja se on ollut useiden urheilutapahtumien järjestämispaikkana. Sapporossa pelattiin kolme alkulohkojen ottelua jalkapallon MM-kisoissa 2002. Kaupunki isännöi myös muutamia pelejä vuoden 2006 koripallon MM-kisoissa sekä toimi pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen isäntäkaupunkina vuonna 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sapporo.