Luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuotteluista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuotteluista. Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty joka neljäs vuosi vuodesta 1930 lähtien; vuosina 1942 sekä 1946 kisoja ei järjestetty toisen maailmansodan takia.

Jos loppuottelu päättyy varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan kolmenkymmenen minuutin jatkoaika. Jos jatkoaika on maaliton[1], ratkaistaan ottelu rangaistuspotkukilpailussa. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta loppuottelu on ollut aina yksiosainen: vuoden 1950 kisoissa käytössä oli loppusarja, jonka ratkaisevaksi otteluksi muodostui sarjan viimeisen kierroksen ottelu Uruguayn ja Brasilian välillä, jota pidetään myös tuon turnauksen loppuotteluna.[2]

Loppuottelussa on pelannut yhteensä 12 eri joukkuetta, joista kahdeksan on pystynyt voittamaan loppuottelun. Voitokkain joukkue on ollut Brasilia viidellä voitollaan. Brasilia (1950) ja Ruotsi (1958) ovat ainoat maat, jotka ovat hävinneet loppuottelun kotikisoissaan. Voiton kotikisoissaan on saavuttanut Uruguay[3], Italia[4], Englanti[5], Saksa[6], Argentiina[7] sekä Ranska[8]. Lukuun ottamatta vuosia 1930 ja 1950 on loppuotteluun selvinneistä joukkueista aina vähintään toinen ollut eurooppalainen.

Viimeisimmän loppuottelun voitti Saksa, joka voitti Argentiinan jatkoajan jälkeen 1-0 Brasilian MM-kisoissa vuonna 2014.

Saksa on ainoa joukkue, joka on noussut loppuottelun voittoon kahden maalin tappioasemasta. Tämä tapahtui vuonna 1954. Yhden maalin tappioasemasta on noustu voittoon seitsemän kertaa: Uruguay vuosina 1930 ja 1950, Italia vuosina 1934 ja 2006, Brasilia vuonna 1958, Englanti 1966 ja Saksa 1974. Vuoden 1986 loppuottelussa Saksa nousi kahden maalin tappioasemasta tasoihin mutta hävisi lopulta ottelun.

Brasiliaa edustanut Cafu on ainut pelaaja, joka on pelannut kolmessa loppuottelussa. Nuorin MM-finaalissa esiintynyt pelaaja oli brasilialainen Pelé Ruotsin MM-kisoissa 1958. Hän oli tuolloin 17 vuoden ja 249 päivän ikäinen. Pelé on myös ainoa kolme maailmanmestaruutta voittanut pelaaja, mutta hän pelasi vain kahdessa loppuottelussa. Vanhin loppuottelussa pelannut pelaaja on italialainen Dino Zoff. Franz Beckenbauer (1974, 1990) ja Mário Zagallo (1962, 1970) ovat ainoat, jotka ovat voittaneet loppuottelun sekä pelaajana että valmentajana.[2]

Ainoa loppuottelussa hattutempun eli kolme maalia tehnyt pelaaja on Englannin Geoff Hurst, joka pystyi tähän Englannin MM-kisoissa 1966.[2] Maaleistaan kaksi Hurst teki jatkoajalla.[5] Loppuotteluiden vaihtopelaajista maalinteossa ovat onnistuneet Alankomaiden Dick Nanninga Argentiinassa 1978, Italian Alessandro Altobelli Espanjassa 1982 ja saksalaiset Rudi Völler Meksikossa 1986 sekä Mario Götze Brasiliassa 2014. Rangaistuspotkukilpailuissa vaihtopelaajista maalin ovat tehneet Italian Alberigo Evani vuonna 1994 sekä italialaiset Daniele De Rossi ja Alessandro Del Piero ja Ranskan Sylvain Wiltord vuonna 2006.[2]

Loppuottelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ja = jatkoaika; rp = rangaistuspotkukilpailu; suluissa tilanne varsinaisen peliajan jälkeen

Päivämäärä/Kisat Voittaja Tulos Häviäjä Paikka Katsojamäärä Tapahtumat Lähteet
30. heinäkuuta 1930 Flag of Uruguay.svg Uruguay 4–2 Flag of Argentina.svg Argentiina Estadio Centenario, Montevideo, Uruguay 80 000 [3][9][10]
10. kesäkuuta 1934 Flag of Italy (1861-1946).svg Italia 2–1 ja
(1–1)
Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia Stadio Nazionale PNF, Rooma, Italia 50 000 [4][11][12]
19. kesäkuuta 1938 Flag of Italy (1861-1946).svg Italia 4–2 Flag of Hungary (1920–1946).svg Unkari Olympique Yves-du-Manoir, Pariisi, Ranska 45 000 [13][14][15]
16. heinäkuuta 1950 Flag of Uruguay.svg Uruguay 2–1 Brasilian lippu Brasilia Maracanã, Rio de Janeiro, Brasilia 174 000 [16][17][18]
4. heinäkuuta 1954 Flag of Germany.svg Länsi-Saksa 3–2 Flag of Hungary (1949-1956).svg Unkari Wankdorfstadion, Bern, Sveitsi 60 000 [19][20][21]
29. kesäkuuta 1958 Brasilian lippu Brasilia 5–2 Flag of Sweden.svg Ruotsi Råsundastadion, Solna, Ruotsi 51 800 [22][23][24]
17. kesäkuuta 1962 Brasilian lippu Brasilia 3–1 Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia Nacional de Chile, Santiago, Chile 69 000 [25][26][27]
30. heinäkuuta 1966 Flag of England.svg Englanti 4–2 ja
(2–2)
Flag of Germany.svg Länsi-Saksa Wembley Stadium, Lontoo, Englanti 93 000 [5][28][29]
21. kesäkuuta 1970 Brasilian lippu Brasilia 4–1 Flag of Italy.svg Italia Estadio Azteca, Mexico City, Meksiko 107 412 [30][31][32]
7. heinäkuuta 1974 Flag of Germany.svg Länsi-Saksa 2–1 Flag of the Netherlands.svg Alankomaat Münchenin olympiastadion, München, Länsi-Saksa 75 200 [6][33][34]
25. kesäkuuta 1978 Flag of Argentina.svg Argentiina 3–1 ja
(1–1)
Flag of the Netherlands.svg Alankomaat Estadio Monumental, Buenos Aires, Argentiina 71 483 [7][35][36]
11. heinäkuuta 1982 Flag of Italy.svg Italia 3–1 Flag of Germany.svg Länsi-Saksa Santiago Bernabéu, Madrid, Espanja 90 000 [37][38][39]
29. kesäkuuta 1986 Flag of Argentina.svg Argentiina 3–2 Flag of Germany.svg Länsi-Saksa Estadio Azteca, Mexico City, Meksiko 114 600 [40][41][42]
8. heinäkuuta 1990 Flag of Germany.svg Länsi-Saksa 1–0 Flag of Argentina.svg Argentiina Rooman olympiastadion, Rooma, Italia 73 603 [43][44][45]
17. heinäkuuta 1994 Brasilian lippu Brasilia 3–2 rp
(0–0)
Flag of Italy.svg Italia Rose Bowl, Pasadena, Kalifornia, Yhdysvallat 94 194 [46][47][48]
12. heinäkuuta 1998 Flag of France.svg Ranska 3–0 Brasilian lippu Brasilia Stade de France, Saint-Denis, Ranska 80 000 [8][49][50]
30. kesäkuuta 2002 Brasilian lippu Brasilia 2–0 Flag of Germany.svg Saksa Nissan-stadion, Jokohama, Japani 69 029 [51][52][53]
9. heinäkuuta 2006 Flag of Italy.svg Italia 5–3 rp
(1–1)
Flag of France.svg Ranska Berliinin olympiastadion, Berliini, Saksa 69 000 [54][55][56]
11. heinäkuuta 2010 Flag of Spain.svg Espanja 1–0 ja
(0–0)
Flag of the Netherlands.svg Alankomaat Soccer City, Johannesburg, Etelä-Afrikka 84 490 [57][58][59]

Joukkueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue Osallistumiset Mestaruudet Tappiot Voittovuodet Tappiovuodet
Brasilian lippu Brasilia 7 5 2 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 1950, 1998
Flag of Germany.svg Saksa 8 4 4 1954, 1974, 1990, 2014 1966, 1982, 1986, 2002
Flag of Italy.svg Italia 6 4 2 1934, 1938, 1982, 2006 1970, 1994
Flag of Argentina.svg Argentiina 5 2 3 1978, 1986 1930, 1990, 2014
Flag of Uruguay.svg Uruguay 2 2 0 1930, 1950
Flag of England.svg Englanti 1 1 0 1966
Flag of Spain.svg Espanja 1 1 0 2010
Flag of France.svg Ranska 2 1 1 1998 2006
Flag of the Netherlands.svg Alankomaat 3 0 3 1974, 1978, 2010
Flag of Czechoslovakia.svg Tšekkoslovakia 2 0 2 1934, 1962
Flag of Hungary.svg Unkari 2 0 2 1938, 1954
Flag of Sweden.svg Ruotsi 1 0 1 1958

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahtinen, Esko S. & Tamminen Juha: Jalkapallon MM-kisat Uruguay 1930 - USA 1994. Lahti: Intereuropean Publications Ltd Oy, 1997. ISBN 951-96178-9-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vanhemmissa turnauksissa pelattiin koko jatkoaika
  2. a b c d FIFA World Cup™ Finals since 1930 FIFA. Viitattu 3.5.2009. (englanniksi)
  3. a b 1930 FIFA World Cup Uruguay - Uruguay vs. Argentina FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  4. a b 1934 FIFA World Cup Italy - Italy vs. Czechoslovakia FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  5. a b c 1966 FIFA World Cup England - England vs. Germany FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  6. a b 1974 FIFA World Cup Germany - Germany vs. Netherlands FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  7. a b 1978 FIFA World Cup Argentina - Argentina vs. Netherlands FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  8. a b 1998 FIFA World Cup Franze - Brazil vs. Franze FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  9. World Cup history - Uruguay 1930 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  10. Lahtinen & Tamminen s. 20
  11. World Cup history - Italy 1934 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  12. Lahtinen & Tamminen s. 30
  13. 1938 FIFA World Cup France - Italy vs. Hungary FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  14. World Cup history - France 1938 15.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  15. Lahtinen & Tamminen s. 35
  16. 1950 FIFA World Cup Brazil - Uruguay vs. Brazil FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  17. World Cup history - Brazil 1950 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 15.5.2009. (englanniksi)
  18. Lahtinen & Tamminen s. 46-47
  19. 1954 FIFA World Cup Switzerland - Germany vs. Hungary FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  20. World Cup history - Switzerland 1954 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  21. Lahtinen & Tamminen s. 53
  22. 1958 FIFA World Cup Sweden - Brazil vs. Sweden FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  23. World Cup history - Sweden 1958 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  24. Lahtinen & Tamminen s. 61-63
  25. 1962 FIFA World Cup Chile - Brazil vs. Czechoslovakia FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  26. World Cup history - Chile 1962 15.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  27. Lahtinen & Tamminen s. 71-73
  28. World Cup history - England 1966 27.4.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  29. Lahtinen & Tamminen s. 82-83
  30. 1970 FIFA World Cup Mexico - Brazil vs. Italy FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  31. World Cup history - Mexico 1970 27.4.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  32. Lahtinen & Tamminen s. 92-93
  33. World Cup history - West Germany 1974 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  34. Lahtinen & Tamminen s. 102-103
  35. World Cup history - Argentina 1978 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  36. Lahtinen & Tamminen s. 115
  37. 1982 FIFA World Cup Spain - Italy vs. Germany FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  38. World Cup history - Spain 1982 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  39. Lahtinen & Tamminen s. 126-127
  40. 1986 FIFA World Cup Mexico - Argentina vs. Germany FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  41. World Cup history - Mexico 1986 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  42. Lahtinen & Tamminen s. 143
  43. 1990 FIFA World Cup Italy - Germany vs. Argentina FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  44. World Cup history - Italy 1990 27.4.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  45. Lahtinen & Tamminen s. 157
  46. 1994 FIFA World Cup USA - Brazil vs. Italy FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  47. World Cup history - USA 1994 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  48. Lahtinen & Tamminen s. 173-177
  49. World Cup history - France 1998 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  50. Host nation routs Brazilians 3-0 in World Cup final 1.12.1998. Sports Illustrated - CNN. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  51. 2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Germany vs. Brazil FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  52. World Cup history - Japan & South Korea 2002 4.5.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  53. Brazil crowned world champions 30.6.2002. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  54. 2006 FIFA World Cup Germany - Italy vs. France FIFA. Viitattu 2.5.2009. (englanniksi)
  55. Jonathan Stevenson: Italy 1-1 France (aet) 9.7.2006. BBC Sport. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  56. Ahmed Bilal: France vs Italy - World Cup 2006 Final 7.7.2006. Soccer Lens. Viitattu 1.6.2009. (englanniksi)
  57. Seshnee Govender: Joburg ready to host 2010 World Cup final 16.5.2007. sa2010.gov.za. Viitattu 14.5.2009. (englanniksi)
  58. Match report Netherlands-Spain World Cup 2010 FIFA. Viitattu 13.7.2010. (englanniksi)
  59. Kevin McCarra: World Cup 2010 final: Andrés Iniesta finds key for Spain to beat Holland 11.7.2010. guardian.co. Viitattu 13.7.2010.