Adrian Smith

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Arkkitehti Adrian Smithistä on eri artikkeli.
Adrian Smith
Adrian Smith @ Bluesfest July 6 2010.jpg
Adrian Smith Iron Maidenin konsertissa Ottawa Bluesfest -tapahtumassa 2010.
Syntynyt 27. helmikuuta 1957 (ikä 58)
Kotipaikka Hackney, Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1980-
Tyylilajit heavy metal, hard rock
Ammatit muusikko
Soittimet sähkökitara
Yhtyeet Iron Maiden, ASAP, Psycho Motel
Levy-yhtiöt EMI

Adrian Frederick Smith (s. 27. helmikuuta 1957 Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta) on brittiläinen muusikko.

Smith syntyi Itä-Lontoon Hackneyssa ja varttui Camdenin kaupunginosassa. Hän tapasi Dave Murrayn, tulevan Iron Maidenin kitaristin, ollessaan teini-ikäinen ja kiinnostui kitaransoitosta jota myös Murray harjoitti. Smith liittyi Iron Maidenin kitaristiksi vuoden 1980 syksyllä korvaten Dennis Strattonin. Hän erosi tehtävästään 1990-luvun alussa ja perusti oman yhtyeensä Psycho Motelin, jonka kanssa hän levytti kaksi studioalbumia ennen paluutaan Iron Maidenin kitaristiksi vuonna 1999. Smithin uusin sivuprojekti on hänen vuonna 2011 perustamansa Primal Rock Rebellion, joka julkaisi debyyttialbuminsa Awoken Broken vuonna 2012

Smith on naimisissa Natalie Smithin kanssa ja heillä on lapset Natasha, Brittany ja Dylan.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrian Smith asui Dave Murray naapurina ja heillä oli yhteinen yhtye [1]. Adrian Smith on kertonut ostaneensa ensimmäisen kitaransa Dave Murraylta ja maalanneensa sen isänsä kanssa hopeiseksi, ettei kukaan olisi saanut tietää sen olevan Murrayn entinen kitaralähde?.

Maidenia edeltänyt ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smith soitti vuosina 1972-1974 Evil ways nimisessä kellaribändissä, jonka kokoonpano oli: Adrian Smith - laulu ja kitara, Dave Murray - kitara, Maurice Coyne - kitara, Barry Tyler - rummut ja John Hoye - bassokitara. Murray lähti yhtyeestä vuonna 1974 ja samalla yhtyeen nimi muutettiin. Urchin nimisenä yhtye jatkoi kevääseen 1980. Muita vaihdoksia vuonna 1974 olivat: Alan Levett - bassokitara ja David Hall - laulu, joka tosin jätti yhtyeen vuonna 1977 ja lauluosuudet jäivät taas Smithille. 70- ja 80-luvun taitteessa yhtye julkaisi kaksi singleä. Dave Murray soitti kokoonpanossa vuosina 1977-1980, vaikka olikin samaan aikaan Iron Maidenissa. Smith oli vielä lyhyen ajan mukana vuonna 1980 Broadway Brats kokoonpanossa, joka kuitenkin eli vain muutaman kuukauden. [1]

Ensimmäinen ajanjakso Iron Maidenissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smith liittyi Iron Maidenin kitaristiksi vuoden 1980 lokakuussa. Hän korvasi tehtävässä yhtyeestä eronneen Dennis Strattonin joka oli soittanut yhtyeen debyyttialbumilla Iron Maiden. Smithin ensimmäinen levytys Iron Maidenin kanssa oli vuonna 1981 julkaistu studioalbumi Killers.

Vuoden 1982 studioalbumille The Number of the Beast Smith oli kirjoittamassa kolmea kappaletta: basisti Steve Harrisin kanssa hän sävelsi kappaleet "The Prisoner" ja "22 Acacia Avenue" ja rumpali Clive Burrin kanssa kappaleen "Gangland". Hänen sävellystaitonsa korostuivat entisestään yhtyeen seuraavalla studioalbumilla Piece of Mind jolle Smith sävelsi niin ikään kolme kappaletta, mukaan lukien klassikoksi muodostuneen singlelohkaisun "Flight of Icarus".

1980-luvun viimeisillä Iron Maidenin studioalbumeilla, vuoden 1986 Somewhere in Timella ja vuoden 1988 Seventh Son of a Seventh Sonilla Smithin sävellykset muuttuivat entistä kokeellisemmiksi yhtyeen musiikillisen kunnianhimon kasvun myötä. Hän erosi yhtyeestä kesken No Prayer for the Dying-studioalbumin valmistelun koska ei pitänyt suunnasta, johon yhtye oli matkalla muuttaessaan tyyliään aiempaa suoraviivaisempaan ilmaisuun. Smithin tilalle yhtyeen toiseksi kitaristiksi pestattiin Janick Gers. No Prayer for the Dyingille päätyi kuitenkin vielä Smithin ja laulaja Bruce Dickinsonin kirjoittama kappale "Hooks in You".

Adrian Smith and Project ja Psycho Motel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 Smith julkaisi perustamansa Adrian Smith and Project -yhtyeen kanssa studioalbumin Silver and Gold. Yhtye kuitenkin jäi vain vuoden mittaiseksi projektiksi ja Smith ei levyttänyt uutta materiaalia vuosiin, kunnes hänen perustamansa Psycho Motel -yhtye pääsi 1990-luvun puolivaiheilla nauhoittamaan ja julkaisemaan kaksi studioalbumiaan, State of Mind (1996) ja Welcome to the World (1997). Yhtye kuitenkin hajosi piakkoin toisen albuminsa jälkeen.

Vuonna 1996 Smith vieraili Helloween-yhtyeestä julkisuuteen nousseen Michael Kisken sooloalbumilla Instant Clarity. Hän soitti kitaraa myös Iron Maidenista vuonna 1993 eronneen Bruce Dickinsonin sooloalbumeilla Accident of Birth (1997) ja The Chemical Wedding (1998).

Vuoden 1999 loppupuolella Smith palasi Iron Maideniin Bruce Dickinsonin kanssa. Samana vuonna Iron Maiden teki massiivisen kiertueen, joka pohjautui bändin julkaisemaan Ed Hunter -tietokonepeliin.

Adrian Smithin kitarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin kitaristikollega ja vannoutunut Fender Stratocasterin käyttäjä Dave Murray, Adrian Smith on soittanut uransa aikana useilla eri kitaramerkeillä ja -malleilla. Iron Maidenin alkuaikoina Smith käytti Gibson Les Paulia ja Ibanez Destroyeria. Smithin kalustoon kuuluivat Ladon valmistamat signature-kitarat sekä Ibanez Roadstar -kitara.

Iron Maidenin noustua menestyksekkääksi yhtyeeksi 1980-luvun puolessa välissä Smith käytti Lado-merkkisiä, customina valmistettuja kitaroita. Somewhere in Time -albumin jälkeen hän käytti Jackson Guitarsin stratocaster-mallisia kitaroita.

Smithin tehtyä paluun Iron Maideniin vuonna 2000 hän alkoi käyttää myös Fender Stratocastereita. Vuonna 2008 Jackson Guitars julkaisi Adrian Smith-nimikkomallin, jota mies käyttää nykyäänkin.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iron Maiden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrian Smith And Project[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael Kiske[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psycho Motel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce Dickinson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 2CD Kokoelma: Best of the beast, kirjasessa oleva virallinen Iron Maiden historiikki ja yhtye "sukupuu" vuodelta 1996
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Adrian Smith.
Tämä kitaristiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.