Steve Harris

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Iron Maiden -muusikkoa. Steve Harris on myös yhdysvaltalainen näyttelijä.
Steve Harris
Steve Harris Costa Rica.jpg
Steve Harris Costa Ricalla vuonna 2008.
Syntynyt 12. maaliskuuta 1956 (ikä 58)
Taiteilijanimet Harry, 'Arry
Kotipaikka Englannin lippu Lontoo, Englanti
Aktiivisena 1971-
Tyylilajit heavy metal, progressiivinen metalli
Soittimet basso, kosketinsoittimet
Yhtyeet Iron Maiden (1975-)
Gypsy's Kiss
Smiler
Levy-yhtiöt EMI
MusicBrainz

Stephen Percy "Steve" Harris (s. 12. maaliskuuta 1956 Lontoo, Englanti) on brittiläinen muusikko. Hänet tunnetaan parhaiten urastaan metallimusiikkia esittävän Iron Maiden-yhtyeen perustajana, basistina ja musiikillisena johtohahmona. Hän on Iron Maidenin nykyisen kokoonpanon ainoa alkuperäinen jäsen ja kitaristi Dave Murrayn ohella ainoa, joka on ollut mukana jokaisella yhtyeen levytyksellä.

Harrisin omaperäinen soittotekniikka on hyvin tunnettu ja suosittu ja häntä pidetään yhtenä metallimusiikin merkittävimmistä basisteista.

Henkilöhistoriaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen musiikkia merkittävän osan Harrisin elämästä täytti urheilu. Hän harrasti jalkapalloa, krikettiä ja tennistä. Jalkapallossa hän oli hyvin lahjakas ja hän haaveilikin ammattilaisurasta suosikkiseurassaan West Ham Unitedissa. Hän kiinnostui rockmusiikista teini-iässä lainattuaan ystävältään muun muassa Jethro Tullin, Genesiksen ja Deep Purplen albumeita ja ryhtyi harkitsemaan urheilun jättämistä ja muusikoksi ryhtymistä.

Harris halusi alun perin opetella soittamaan rumpuja, mutta hänen kotonaan ei ollut riittävästi tilaa rumpusetille ja hän joutui luopumaan ajatuksesta. Hän aloitti kitaransoiton 17-vuotiaana kunnes hän päätti vaihtaa instrumenttinsa bassokitaraan.[1] Hän osti ensimmäisen bassonsa, 40 puntaa maksaneen Fender Precision Bassin kopion vuonna 1971.[2]

Steve Harrisin ura muusikkona alkoi, kun hän perusti ystäviensä kanssa yhtyeen nimeltä Gypsy's Kiss, joka oli lyhyt kokeilu. Harris siirtyi 18-vuotiaana yhtyeeseen nimeltä Smiler, jonka muut jäsenet oli häntä selvästi vanhempia, 26-vuotiaita.[3] Vuonna 1975 Harris erosi Smilerista ja perusti nykyään yhdeksi maailman suosituimmista lukeutuvan heavy metal -yhtyeen, Iron Maidenin.

Harrisilla on ex-vaimonsa Lorrainen kanssa neljä yhteistä lasta,[4] joista muusikkotytär Lauren Harris lämmitteli Iron Maidenia useissa konserteissa Somewhere Back in Time World Tour -maailmankiertueella.

Vuoden 2012 syyskuussa Harris julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa British Lion.

Kuuluisia sävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harrisin säveltämiä kappaleita ovat muiden muassa "Phantom of the Opera", "Fear of the Dark", "Aces High", "The Trooper", "Run to the Hills", "Hallowed Be Thy Name", "Wrathchild", "Sign of the Cross", "To Tame a Land", "Alexander the Great", "Seventh Son of a Seventh Son", "Different World" ja Iron Maidenin pitkäkestoisin kappale, kolmetoista minuuttia ja kolmekymmentä sekuntia pitkä "Rime of the Ancient Mariner".

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iron Maiden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauren Harris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wall, Mick: ”1: Steve”, Run Run to the Hills: The Authorised Biography of Iron Maiden, s. 18. 3rd Edition. Sanctuary Publishing, 2004. ISBN 1860745423.
  2. Wall, Mick: ”1: Steve”, Run Run to the Hills: The Authorised Biography of Iron Maiden, s. 20. 3rd Edition. Sanctuary Publishing, 2004. ISBN 1860745423.
  3. Stenning, Paul: ”Chapter 1: Birth Of The Beast”, Iron Maiden: 30 Years Of The Beast, s. 18. Chrome Dreams, 2006. ISBN 1842403613.
  4. http://www.imdb.com/name/nm1064240/bio
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Steve Harris.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.