Luettelo Iron Maidenin jäsenistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Iron Maiden
(1975– )
Iron Maidenin basisti Steve Harris ja kitaristit Dave Murray, Janick Gers ja Adrian Smith konsertissa vuonna 2006.
Iron Maidenin basisti Steve Harris ja kitaristit Dave Murray, Janick Gers ja Adrian Smith konsertissa vuonna 2006.
Tiedot
Jäsenet
Bruce Dickinson laulu
Steve Harris basso, koskettimet, laulu
Adrian Smith kitara, taustalaulu
Janick Gers kitara, taustalaulu
Dave Murray kitara
Nicko McBrain rummut

Iron Maiden on englantilainen heavy metal -yhtye, jonka perusti vuonna 1975 basisti Steve Harris. Lukuisten kokoonpanomuutosten jälkeen yhtye valitsi laulajaksi Paul Di'Annon, kitaristiksi Dave Murrayn ja rumpaliksi Doug Sampsonin. Yhtye julkaisi EP:n Dennis Strattonin tulemisen jälkeen vuonna 1979. Rumpali Clive Burr korvasi Sampsonin ja yhtye julkaisi samannimisen debyyttialbuminsa. Myöhemmin samana vuonna Strattonin korvasi Adrian Smith musikaalisien erimielisyyksien vuoksi. Yhtyeen seuraavan albumin jälkeisellä kiertueella Di'Anno sai potkut Iron Maidenista kokaiinin käytön vuoksi. Samson-yhtyeessä laulanut Bruce Dickinson tuli yhtyeeseen syyskuussa 1981. Vuoden "1982 mestariteoksen" jälkeen[1] rumpali Nicko McBrain korvasi Burrin, joka lähti yhtyeestä. Sen hetkinen yhtyeen kokoonpano on ollut yhtyeen olennaisin osa,[2] minkä aikana se julkaisi monia vaikutteellisia töitä.[3]

Vuonna 1990 ennen kahdeksannen studioalbumin nauhoituksia Smith lähti yhtyeestä. Dickinsonin vanhasta ystävästä Janick Gersistä (joka soitti laulajan debyyttialbumilla) tuli Iron Maidenin uusi kitaristi. Tämä kokoonpano nauhoitti vielä yhden albumin, kunnes Dickinson erosi vuonna 1993 edistääkseen soolouraansa.

Yhtye piti koe-esiintymisen, jonka jälkeen laulajaksi valittiin Blaze Bayley. Yhtyeen kahden studioalbumin jälkeen Bayley erosi yhtyeestä yhteisestä suostumuksesta. Vuonna 1999 Dickinson ja Smith palasivat yhtyeeseen ja yhtyeestä tuli kuusihenkinen.

Nykyiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bruce Dickinson (1981–1993, 1999–)
Soittimet: laulu
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut The Number of the Beastista (1982) Live at Doningtoniin (vuoden 1993 livealbumi) ja Brave New World (2000) nykyiseen
Steve Harris (1975–)
Soittimet: basso
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut
Dave Murray (1976–)
Soittimet: kitara
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut
Adrian Smith (1980–1990, 1999–)
Soittimet: kitara
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut Killersistä (1981) Seventh Son of a Seventh Soniin (1988) ja Brave New Worldista (2000) nykyiseen
Janick Gers (1990–)
Soittimet: kitara
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut No Prayer for the Dyingistä (1990) nykyiseen
Nicko McBrain (1982–)
Soittimet: rummut
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut Piece of Mindistä (1983) nykyiseen

Kuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doug Sampson (1977–1979)
Soittimet: rummut
Merkittävät julkaisut: The Soundhouse Tapes (vuoden 1979 demo)
Paul Di'Anno (1978–1981)
Soittimet: laulu
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut The Soundhouse Tapesista (vuoden 1979 demo) Maiden Japaniin (vuoden 1981 livealbumi)
Clive Burr (1979–1982)
Soittimet: rummut
Merkittävät julkaisut: kaikki Iron Maidenin julkaisut Iron Maidenista (1980) The Number of the Beastiin (1982)
Dennis Stratton (1979–1980)
Soittimet: kitara
Merkittävät julkaisut: Iron Maidenista (1980), Live!! +one (vuoden 1980 livealbumi)
Blaze Bayley (1994–1999)
Soittimet: laulu
Merkittävät julkaisut: The X Factorista (1995) Virtual XI:hin (1998)

Kuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Number of the Beast > Review Allmusic. Macrovision Corporation. Viitattu 3.10.2008.
  2. Piece of Mind > Review Allmusic. Macrovision Corporation. Viitattu 3.10.2008.
  3. The Greatest Metal Bands of All Time MTV News. MTV Networks. Viitattu 8.10.2008.