Bruce Dickinson

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bruce Dickinson
Iron Maiden en Costa Rica Bruce.jpg

Dickinson esiintymässä Costa Ricalla vuonna 2008 Iron Maidenin Somewhere Back in Time World Tour-maailmankiertueella
Syntynyt 7. elokuuta 1958 (ikä 56)
Kotipaikka Englannin lippu Worksop, Nottinghamshire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1976
Tyylilajit heavy metal, hard rock
Ammatit muusikko, lentokapteeni
Soittimet laulu
kitara
Yhtyeet Styx
(1976)
Speed
(1977-1978)
Shots
(1979)
Samson
(19791981)
Iron Maiden
(19811993, 1999—)

Paul Bruce Dickinson (s. 7. elokuuta 1958 Worksop, Nottinghamshire, Englanti) on brittiläinen muusikko, lauluntekijä, lentäjä, miekkailija, kirjailija, näyttelijä sekä radio- ja televisioisäntä, joka tunnetaan parhaiten brittiläisen heavy metal -yhtye Iron Maidenin pitkäaikaisena laulajana.

Dickinson aloitti muusikonuransa 1970-luvun puolivaiheilla esiintymällä pienissä pubeissa omien, usein lyhytikäisten yhtyeprojektiensa kanssa. Vuonna 1979 hän liittyi Samson-yhtyeen laulajaksi ja alkoi saada mainetta taiteilijanimellään "Bruce Bruce". Hän jätti Samsonin vuonna 1981 liittyäkseen Iron Maideniin korvaten yhtyeen edellisen laulajan, Paul Di'Annon. Yhtye nousi Dickinsonin tulon myötä kuuluisuuteen The Number of the Beast-studioalbumillaan, ja Dickinsonin kansainvälinen ura nousi huippuunsa juuri kyseisen albumin myötä.[1] Ensimmäisellä Iron Maidenissa viettämällään aikakaudella yhtye julkaisi nipun merkittäviä ja menestyksekkäitä albumeita, minkä johdosta Dickinson nousi yhdeksi kaikkien aikojen arvostetuimmista laulajista heavy metalin saralla.[2] Dickinson jätti Iron Maidenin vuonna 1993 panostaakseen uraansa sooloartistina, ja Iron Maidenissa hänen korvaajakseen hankittiin Blaze Bayley. Vuonna 1999 Dickinson palasi yhtyeeseen yhdessä kitaristi Adrian Smithin kanssa. Niin ikään myös Smith oli aiemmin kuulunut Iron Maideniin, ja 1990-luvun lopulla hän oli toiminut kitaristina myös Dickinsonin kahdella studioalbumilla. Yhtyeeseen paluunsa jälkeen Dickinson on julkaissut vain yhden studioalbumin, vuoden 2005 Tyranny of Soulsin sekä yhden kokoelma-albumin, vuoden 2001 The Best of Bruce Dickinsonin.

Brittiläisen, vuosina 1990-2000 toimineen alternative rockia soittaneen Catherine Wheel-yhtyeen perustajajäsen ja alkuperäinen laulaja Rob Dickinson on Brucen serkku[3], ja metalcoremusiikkia soittavan Rise to Remain-yhtyeen laulaja Austin Dickinson on Brucen poika.[4] Queen Maryn yliopisto on myöntänyt Dickinsonille musiikin kunniatohtorin arvonimen hänen musiikkialan mittavan työnsä johdosta vuonna 2011.[5]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul Bruce Dickinson syntyi Nottinghamshiren Worksopin pieneen kylään 7. elokuuta vuonna 1958.[6] Hänen äitinsä Sophia oli osa-aikainen työntekijä kenkäkaupassa, ja hänen isänsä Bruce työskenteli armeijan mekaanikkona.[7] Koska hänen vanhempansa olivat teini-iässä syntymän aikoihin, päättivät he avioitua pian syntymän jälkeen.[8] Lapsena Bruce joutui kuitenkin muuttamaan vanhempiensa luota isovanhempiensa luokse asumaan, koska hänen vanhempansa eivät enää pystyneet huolehtimaan hänestä. Hänen isoäitinsä vietti päivät kotona, ja hänen isoisänsä työskenteli paikallisella kivihiilikaivoksella.[9] Myöhemmin Bruce on kirjoittanut nuoruudestaan kappaleen "Born in '58" ensimmäiselle sooloartistina levyttämälleen studioalbumille Tattooed Millionaire, joka on julkaistu vuonna 1990.[10]

Bruce aloitti koulunkäynnin kotiseudullaan normaalisti, mutta hänen vanhempansa muuttivat Sheffieldiin[11], jonne myös hän päätyi kuusivuotiaana.[12] Sheffieldissä hän joutui koulukiusatuksi uudessa ympäristössään[13], ja hänen vanhempansa päättivät viedä Brucen uuteen, pienempään kouluun.[14] Brucen nuorempi sisko Helena Dickinson syntyi vuonna 1963[15], mutta aluksi he eivät tulleet keskenään toimeen, sillä perheenlisäystä oli Helenan - toisin kuin Brucen - kohdalla harkittu jo pitemmän aikaa mikä aiheutti Brucessa kateutta ja surua.[16]

Dickinson koki ensikosketuksensa musiikkiin kuullessaan Chubby Checkerin "The Twist"-kappaleen isovanhempiensa luona asuessaan.[17] Hänen isoisänsä osti Brucelle The Beatlesin "She Loves You"-singlen, joka oli ponnahduslauta Brucen musiikki-innostukselle.[18] Hän yritti myös opetella kitaransoittoa isänsä akustisella kitaralla, mutta innostus lopahti soiton tuntuessa turhan monimutkaiselta jonka lisäksi soittaminen aiheutti sormeen vesirakkoja[19]

Ura laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dickinsonin laulajan ura alkoi yhtyeissä Styx (1976, ei samanniminen amerikkalaisyhtye), Speed (1977 - 1978) ja Shots (1979). Toden teolla ura lähti käyntiin yhtyeessä nimeltä Samson, jonka riveissä hän oli kahden albumin ajan ennen liittymistään Iron Maideniin syksyllä 1981. Samsonissa Dickinson esiintyi vielä taiteilijanimellä Bruce Bruce.

Bruce Dickinson vuonna 2009

Ensiesiintyminen Iron Maidenin riveissä tapahtui The Number of the Beast -levyllä. Liittyessään Iron Maideniin hän korvasi Paul Di'Annon yhtyeen laulajana. 90-luvun taitteessa Dickinson teki kappaleen Bring Your Daughter...to the Slaughter tulevan Maiden-kitaristi Janick Gersin kanssa. Laulu ilmestyi Painajainen Elm Streetillä elokuvasarjan viidennessä osassa. Vaikka Bruce aikoi tehdä vain sinkun, hän päätyi tekemään soololevyn Tattooed Millionaire, joka julkaistiin vuonna 1990. ”Bring Your Daughter...” ei päässyt levylle, mutta Maiden nauhoitti laulusta toisen version, joka ilmestyi samana vuonna julkaistulla No Prayer for the Dying-levyllä. Dickinson on kertonut ihailleensa etenkin Blackpoolissa 60-luvulla perustettua Jethro Tull -yhtyettä.

Dickinson erosi Iron Maidenista vuonna 1993. Hänen ja Steve Harrisin välit olivat tulehtuneet ja Dickinson halusi keskittyä soolouraansa. Osasyynä Dickinsonin eroon saattoivat myös olla World Slavery -kiertueen aiheuttamat henkiset rasitukset sekä tyytymättömyys sitä seuranneeseen Somewhere in Time -levyyn, jolle Bruce sanoitti kappaleita, joista yksikään ei päätynyt levylle. Siirryttyään soolouralle Dickinson teki yhteistyötä tuottaja Keith Olsenin kanssa, olematta kuitenkaan tyytyväinen syntyneesen materiaaliin. Yhteistyössä kitaristi Roy Z:n kanssa hän yritti parannella Olsenin kanssa tehtyä albumia, päätyen korvaamaan kaikki kappaleet uusilla Tears of the Dragonia lukuun ottamatta. Uusi, ensimmäistä soololevyä kypsempi albumi Balls to Picasso äänitettiin Roy Z:n yhtyeen Tribe of Gypsiesin kanssa. Triben lähdettyä omalle kiertueelleen Dickinson alkoi työskennellä kitaristi Alex Dicksonin kanssa uuden levyn parissa, tuloksena Skunkworks, josta tuli myös Dickinsonin uuden yhtyeen nimi. Albumin on lyhyine kappaleineen usein nähty olevan enemmän grungea kuin metallimusiikkia. Skunkworks hajosi pian musiikillisiin erimielisyyksiin ja Dickinson alkoi lyhyen hiljaisen jakson jälkeen taas työskennellä Roy Z:n kanssa uuden albumin parissa. Accident of Birth -levyllä (1997) ja sitä seuranneella kiertueella soitti myös Adrian Smith. Seuraavan levyn The Chemical Wedding (1998) innoittajana toimivat William Blaken työt. Kahden viimeisimmän soololevyn saavutettua arvostelu-, joskaan ei niinkään kaupallista menestystä, Dickinson palasi Iron Maidenin riveihin alkuvuodesta 1999. Hän kuitenkin julkaisi 2005 kitaristi Roy Z'n tuella uuden sooloalbumin Tyranny of Souls, jota musiikkilehti Kerrang on ylistänyt.

Muut toimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dickinson pilotin puvussaan.

Dickinson on harrastanut 1980-luvulta lähtien aktiivisesti miekkailua ollen parhaimmillaan seitsemäs Ison-Britannian ranking-listalla.

Dickinson oli 1990-luvulla epävarma soolouransa menestyksestä ja harkitsi vakavasti siirtymistä lentämään lentokoneita. Hän lähetti hakupapereita lentoyhtiöihin kertomatta laulajanurastaan. Lopulta British World-yhtiö koulutti hänet Boeing 757-koneen lentäjäksi.[20] Hän lentää Iron Maidenin kuljetuskalustona toimivaa Boeing 757 -lentokonetta ja Iceland Expressin lentoja Reykjavíkiin sekä Astraeus-lentoyhtiöllä Boeing 737:llä.[21]

Kuten yhtyetoverinsa Steve Harris, Dickinsonkin on kiinnostunut kirjallisuudesta ja historiasta, jota hän on opiskellut yliopistossa; Dickinson on kirjoittanut kaksi kirjaalähde?. Hän juonsi vuoteen 2010 asti myös omaa heavy/rock-painotteista radio-ohjelmaa perjantaisin.[22]

Dickinson on myös osallistunut Julian Doylen kanssa kauhuelokuvan Chemical Wedding käsikirjoittamiseen,[23] elokuvassa herätetään Aleister Crowley henkiin uudelleen. Käsikirjoitus on muokattu myös kirjaksi.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iron Maiden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soololevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat & livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VHS/DVD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Flying Heavy Metal

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Iron Maidenin "The Number of the Beast"-albumin arvostelu Allmusic-sivustolla Allmusic. Viitattu 14.7.2012. (englanniksi)
 2. The Greatest Metal Bands of All Time, 4. - Iron Maiden Music Television. Viitattu 14.7.2012. (englanniksi)
 3. Soren, Tabitha: Wheel of Fortune. SPIN, 1992.
 4. RISE TO REMAIN Featuring BRUCE DICKINSON's Son To Release New Single Blabbermouth. Viitattu 14.7.2012. (englanniksi)
 5. IRON MAIDEN Singer Receives Honorary Doctorate In Music From Queen Mary University Blabbermouth. Viitattu 14.7.2012. (englanniksi)
 6. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 198. Johnny Kniga, 2004.
 7. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 198. Johnny Kniga, 2004.
 8. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 198. Johnny Kniga, 2004.
 9. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 198. Johnny Kniga, 2004.
 10. Shooman, Joe: Bruce Dickinson: Flashing Metal with Iron Maiden and Flying Solo, s. 119. Independent Music Press, 2007.
 11. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 198. Johnny Kniga, 2004.
 12. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 200. Johnny Kniga, 2004.
 13. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 201. Johnny Kniga, 2004.
 14. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 201. Johnny Kniga, 2004.
 15. Shooman, Joe: Bruce Dickinson: Flashing Metal with Iron Maiden and Flying Solo, s. 12. Independent Music Press, 2007.
 16. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 203. Johnny Kniga, 2004.
 17. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 199. Johnny Kniga, 2004.
 18. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 199. Johnny Kniga, 2004.
 19. Wall, Mick: Iron Maiden: Run to the Hills, s. 201. Johnny Kniga, 2004.
 20. Maiden flight Guardian. Viitattu 25.6.2008. (englanniksi)
 21. Heavy metal singer hits new heights as charter pilot Boeing Frontiers. Viitattu 25.6.2008. (englanniksi)
 22. http://www.bbc.co.uk/programmes/b0072kzb
 23. Chemical Wedding IMDB. Viitattu 04.09.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]