Suomen viestintäministeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viestintäministeri on Suomen valtioneuvostoon kuuluva ministeri, joka toimii liikenne- ja viestintäministeriössä ja vastaa ministeriön viestintäpolitiikan osaston ja turvallisuusyksikön toimialaan kuuluvista asioista. Viestintäpolitiikan osaston toimialaan kuuluvat muun muassa asiat, jotka koskevat viestintämarkkinoita, televisio- ja radiotoimintaa, radiohallintoa, tietoturvallisuutta ja yksityisyyden suojaa viestinnässä, lehdistön tukemista valtion varoin, postitoimintaa ja ministeriön tehtäviä yleisessä tietoyhteiskuntapolitiikassa.

Muista liikenne- ja viestintäministeriön toimialaan kuuluvista asioista vastaa liikenneministeri.

Viestintäasiat ovat kuuluneet perinteisesti liikenne- ja viestintäministerin (1.9.2000 saakka nimeltään vain liikenneministeri) toimialaan. Poikkeuksen tästä tekee vuodet 19901991, jolloin viestintäasiat olivat kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurisen vastuulla. Liikenneministerinä toimi tuolloin Ilkka Kanerva. Viestintäasiat erotettiin omalle ministerilleen Vanhasen II hallituksessa, jossa niitä hoitamaan nimitettiin Suvi Lindén (Kok.), joka jatkoi myös Kiviniemen hallituksessa. Kataisen hallituksessa viestintäministerin ja asuntoministerin tehtävät yhdistettiin, ja uutta salkkua hoitamaan nimitettiin Krista Kiuru (SDP). Vasemmistoliiton vetäydyttyä hallituksesta SDP joutui järjestämään ministerien tehtävät uudestaan ja opetus- ja viestintäministerien tehtävät yhdistettiin Kiurulle.[1] Sipilän hallituksessa viestintäministerinä toimi Anne Berner, mutta toukokuussa 2019 viestintäministerin tehtävät siirrettiin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle.[2][3]

Rinteen hallituksen viestintäministeri oli liikenne -ja viestintäministeri Sanna Marin, joka aloitti tehtävässään 6.6.2019.[4][5] Nykyinen viestintäministeri on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, joka aloitti tehtävässään 10.12.2019.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]