Pelagiolaisuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pelagiolaisuus tarkoittaa Pelagiuksen ja hänen kannattajiensa näkemystä, jonka mukaan ihmisellä on vapaa tahto ja luonnollinen kyky elää synnittömästi ja ansaita siten iankaikkinen autuus pelkästään omalla kilvoituksella ja rakkauden kaksoiskäskyn toteuttamisella (Luuk 10:25–28). Pelagiolaisuus pohjaa ensisijaisesti evankeliumeihin ja Jeesuksen opetukseen tekojen merkityksestä pelastuksessa (Matt 16:27, Luuk 10:25–28, Mark 12:28–34, Matt 25:31–45).

Pelagiolaisuuden taustalla oli huoli kristittyjen moraalista: jos ihmisen teoilla ei ole mitään merkitystä, niin miksi lainkaan elää hyveellisesti? Kyseessä oli myös vastausyritys ihmisen kyvyttömyyttä korostavaan kristillisyyden pääsuuntaukseen: jos ihminen on täysin kyvytön tekemään mitään hyvää, niin miten hän voi olla vastuussa teoistaan?

”Emme mitenkään kykene tarpomaan hyveen polkua, ellei meillä ole toivoa kumppaninamme.”

Antiikin aikana erityisesti kirkkoisä Pyhä Augustinus vastusti pelagiolaisuutta. Pyhä Augustinus painotti Paavalin kirjeitä, varsinkin Roomalaiskirjettä, ja uskon merkitystä tekojen sijaan. Pelagiolaisuus julistettiinkin vuonna 419 Karthagon kirkolliskokouksessa harhaopiksi. Siitä myöhemmin kehittynyt semipelagiolaisuus puolestaan julistettiin harhaopiksi Orangen kirkolliskokouksessa vuonna 529.

Vaikka pelagiolaisuuden voidaankin katsoa olevan täysin neljän evankeliumin mukainen oppi ja sisäisesti ristiriidaton, se aiheutti ongelman kirkolle ja sen auktoriteetille: jos ihminen kykenee löytämään Jumalan omin voimin, tällöin Kristuksen sovitustyöllä ei enää ole merkitystä, eikä Kristuksella ole enää vapahtajan asemaa, vaan hänellä on arvo enää profeettana ja opettajana. Lisäksi tällöin doktriini ei pelastusta kirkon ulkopuolella menettää mielekkyytensä. Tämän vuoksi se julistettiin kerettiläisyydeksi. Augustinus oli esittänyt predestinaatio-opin, mutta se ei koskaan noussut kirkon viralliseksi linjaksi. Katolinen kirkko omaksui perisyntikäsityksen, jonka mukaan perisynti ei ole synti sellaisenaan, vaan syntiä aiheuttava tila, Efesoksen kirkolliskokouksessa vuonna 439.

Pelagiolaisuus nousi esille uudelleen reformaation aikana erityisesti Erasmus Rotterdamilaisen opettamana, ja kristillinen humanismi, vastakohtana fundamentalismille, nojaa pelagiolaisuuteen. Pelagiolaisuus tuotiin luterilaisuuteen filippistien taholta, vaikka Martti Luther itse pitikin sitä kirottuna harhaoppina ja tuomitsi sen ankarasti. Oppi ihmisen teoista näkyy erityisesti lain kolmannessa käytössä.

Pelagiolaisuus ja ratkaisukristillisyys Raamatun valossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatussa pelagiolaisuuden vastaisia ovat erityisesti Room 5 ja 8-11, sekä Ef 1-2.

Pelastus yksin armosta uskon kautta ilman tekoja, Ef 2.

Raamatussa on kahta lajia vanhurskautta: uskon vanhurskaus pelastukseksi (Ef 2), mutta eri asia tekojen vanhurskaus (Jaak 2). Näiden järjestystä selittää Galatalaiskirje: pelastukseen ei mennä tekojen kautta. Molemmat vanhurskauden lajit on armosta saatu Jumalalta uskovalle.

Apt 2: mitä tekisimme --> Matt 7 emmekö tehneet? Täysin uskomattomalla saattaa olla käytössä armolahja. Vuoden 1992 Raamatunkäännös hämärtää asiaa vaikeammaksi huomata: Apt 2 lupaa Pyhän Hengen lahjaa ehkä uskomattomallekin - kasteen kautta.

2. Tess 2 väkevä eksytys Jumalalta itseltään. 5. Moos 13. Uskomaton kastettu saattaa toimia opettajana, joka vaatii kuuliaisuutta, mutta pelastusoppi saattaa olla väärä, eli oikea usko puuttuu.

Ero oikean uskon ja pelagiolaisuuden välillä saattaa näyttää hiuksenhienolta: ihmistä yritetään eksyttää lain alle esim. teettämällä uskonratkaisua. Lain alle joutunut ei näytä osaavan tulkita Raamattua Ef 2 -luvun mukaisesti, vaan tekisi monista kohdista lakia, jonka kautta luulla pelastua. Pelagiolaisuus voi siis näyttää aidolta uskolta, mutta on kristinuskon armon vastustamista - armon, joka juuri erottaa kristinuskon sanomaa muista uskonnoista.

Nykyisin eksyttäjinä lahkoissa toimii entistä taitavampia opettajia, jotka osaavat puhua esim. Jeesuksen verestä, mutta toisaalta kieltävät sen opettamalla ratkaisukristillisyyttä, siis teoilla pelastumista. Näin jopa sovitustyöstä on yritetty tehdä pelagiolaisuuden keppihevonen, jolla eksyttäjät ratsastavat.