Maaseudun Sivistysliitto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maaseudun Sivistysliitto -logo

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) on aikuiskasvatuksen ja kulttuuritoiminnan piirissä toimiva valtakunnallinen vapaan sivistystyön vuonna 1952 perustettu järjestö. Sen tavoitteena on edistää tasa-arvon, ihmisyyden ja maaseutukulttuurin päämäärien toteutumista. Liiton toiminta perustuu alkiolaiseen ja maahenkiseen sivistyskäsitykseen. Liiton jäseninä on 12 eri järjestöä. Liitolla on kolme aluekeskusta: Joensuussa, Saarijärvellä ja Oulussa. MSL:n toiminnanjohtaja on Paula Yliselä ja kulttuuritoimenjohtaja Helka Ketonen. Liiton puheenjohtajana on toiminut 1.1.2016 alkaen yrittäjä Pekka Perttula.

Maaseudun Sivistysliiton nimen viralliset käännökset: Landsbygdens Bildningsförbund (ruotsi) ja Union for Rural Culture and Education (englanti).

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaseudun Sivistysliiton opintokeskus on yksityinen valtakunnallinen aikuisoppilaitos, jonka päätoimipaikka sijaitsee Helsingissä. Opintokeskus ylläpitää maaseudun, kylien, yhteisöllisen ja yhteiskunnallisen toiminnan kehittämistä. Maaseudun Sivistysliitolla on useita EU-osarahoitteisia hankkeita. MSL:n kulttuuripalvelut tuottavat näyttelyitä, monitaiteellisia kulttuuritapahtumia, seminaareja ja kirjoituskilpailuja. Taiteen alalla liitto on edistänyt erityisesti suomalaista nykykansantaidetta eli ITE-taidetta.

Ympäristösivistys on Maaseudun Sivistysliiton opinto- ja kulttuuritoiminnan yhteinen ohjelma. Se toteutuu mm. maaseudun elinvoimaa lisäävänä ja maaseudun ja kaupunkien yhteistyötä edistävänä toimintana, jonka sisältöihin kuuluu kylien kehittämistä, yhteisöllisen toiminnan valmennusta, lähiruoan puolesta toimimista ja kulttuuri- ja taidetoimintaa.

Maaseudun Sivistysliitto perusti vuonna 1999 kulttuurikustantamo ja tuotantoyhtiö Maahenki Oy:n ja on sen pääomistaja.

Jäsenjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maaseudun Sivistysliitto
  • Henttinen, Annastiina: Maaseudun Sivistysliitto 1952–2002. Maaseudun Sivistysliitto ja Maahenki 2002. ISBN 952-5328-22-8.