Kansantaiteenkeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansantaiteenkeskus
Kaustinen CAP.JPG
Osoite Jyväskyläntie 3
Sijainti Kaustinen
Koordinaatit 63°32.629′N, 023°41.544′E
Rakennustyyppi kulttuurikeskus
Valmistumisvuosi 1997
Suunnittelija Rainer Mahlamäki
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kansantaiteenkeskus toimii Kaustisella suomalaisen kansanomaisen kulttuurin kansainvälisenä esittely-, tiedotus-, koulutus-, tallennus- ja tutkimuskeskuksena.

Kansantaiteenkeskuksen uudisrakennuksen peruskivi muurattiin 1996, ja se valmistui seuraavana vuonna. Talo on kookas: neliöitä on 3 500 ja konserttisaliin mahtuu 400 henkeä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Rainer Mahlamäki.

Talossa toimivat Kansanmusiikki-instituutti, kansanmusiikin ammattiyhtye Tallari, Suomen Kansansoitinmuseo, Kaustinen Folk Music Festival -organisaatio, paikallinen toimintaryhmä Pirityiset, sekä Pohjanmaan lipputoimisto Oy.

Kaustisen kansantaiteenkeskus on itsenäinen kiinteistöosakeyhtiö jonka osakkeista suurimman osan omistaa Kaustisen kunta lisäksi kiinteistöyhtiön on osakkaina muutamia pienosakkaita.

Kaustinen-sali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustinen-sali

Rakennuksen Kaustinen-sali on peruskallioon louhittu 400 hengen konserttisali. Salista on sanottu, että se toteuttaa kaustislaisen kansanmusiikkimesenaatin Santeri Isokankaan haaveen ”täällä vielä kerran kivetkin soivat”.

Salissa pidetään muun muassa kansanmusiikkifestivaalien ja kamarimusiikkiviikon konsertteja. Kiinteistöyhtiö on vuokrannut Kaustinen-salin Pohjanmaan Lipputoimisto Oy:lle joka järjestää salissa aktiivisesti tapahtumia myös muulloin kuin festivaalien tai kamarimusiikkiviikon aikaan. Lisäksi Kaustinen-salissa toimii vuodesta 2012 alkaen elokuvateatteri Kino Kansantaiteenkeskus.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kino 3D-aikaan Kaustisella yle.fi. 1.3.2012. Viitattu 31.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]