Kansantaiteenkeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kansantaiteenkeskus
Osoite Jyväskyläntie 3
Sijainti Kaustinen
Koordinaatit 63°32.629′N, 023°41.544′E
Rakennustyyppi kulttuurikeskus
Valmistumisvuosi 1997
Suunnittelija Rainer Mahlamäki
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kansantaiteenkeskus on Kaustisella toimiva tapahtuma- ja kulttuurikeskus sekä konserttitalo. Julkisien ja yksityisten juhlien ja tilaisuuksien, monialaisten konserttien ja esitysten, sekä kokousten ja seminaarien järjestämisen lisäksi keskuksessa esitellään kansanomaista suomalaista ja muuta kulttuuria. Talo toimii kansainvälisenä esittely-, tiedotus-, koulutus-, tallennus- ja tutkimuskeskuksena.

Vakituisia toimijoita ovat talon oman konsertti- ja tapahtumatuotannon lisäksi Kansanmusiikki-instituutti, Näppärit, Suomen Kansansoitinmuseo, Kaustinen Folk Music Festivalin järjestävä Pro Kaustinen, sekä kunnallinen elokuvateatteri Kino Kansantaiteenkeskus. Kaikenlaisissa tilaisuuksissa palvelee Kansantaiteenkeskuksen oma tilauskahvila/ravintola Fiuli.

Kansantaiteenkeskuksen uudisrakennuksen peruskivi muurattiin 1996, ja se valmistui seuraavana vuonna. Talo on kookas: neliöitä on 3 500 , juhla-, toimisto- ja kokoustiloja runsaasti ja kallion sisään louhitussa Kaustinen-salissa nousevan katsomon istumapaikat 372 hengelle. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Rainer Mahlamäki.

Kaustisen kansantaiteenkeskus on itsenäinen kiinteistöosakeyhtiö jonka osakkeista suurimman osan omistaa Kaustisen kunta. Lisäksi kiinteistöyhtiössä on osakkaina muutamia pienosakkaita.

Kansantaiteenkeskuksen tuottajana toimii Ville Kangas ja toimitusjohtajana Elina Verronen.

Kaustinen-sali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustinen-sali

Rakennuksen Kaustinen-sali on peruskallion sisään louhittu 372 hengen konserttisali. Salista on sanottu, että se toteuttaa kaustislaisen kansanmusiikkimesenaatin Santeri Isokankaan haaveen ”Kaustisella vielä kivetkin soivat”.

Salissa esitetään ympäri vuoden Kansantaiteenkeskuksen omia sekä vierailevien toimijoiden konsertti- teatteri- ja tapahtumatuotantoja, vuosittain kansanmusiikkijuhlien ja kamarimusiikkiviikon konsertteja, jokakeväinen Kaustisen musiikkilukion musikaali, Näppäreiden konsertteja, sekä syys-, talvi- ja kevätkaudella Kino Kansantaiteenkeskuksen elokuvanäytöksiä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kino 3D-aikaan Kaustisella yle.fi. 1.3.2012. Viitattu 31.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]