Pirttikosken voimalaitos (Kaustinen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirttikoski (Kaustinen)
Pirttikosken voimalaitos
Pirttikosken voimalaitos
Tyyppi Vesivoimalaitos
Teho 2 × 250 kW
Tuotanto 2 200 MWh
Pudotuskorkeus 3,5 m
Omistaja Killin Voima Oy[1]
Perustaja Kaustisen Sähkö-Sahakone osuuskunta
Rakentaminen aloitettu 1917
Valmistunut 1918
Sijainti Kaustinen
Koordinaatit 63.55154°N, 23.69947°E
Joki Perhonjoki

Pirttikoski on Killin Voima Oy:n[1] omistama voimalaitos Perhonjoessa Kaustisella.

Voimalaitoksen on rakennuttanut vuosina 1917–1918 Kaustisen Sähkö-Sahakone osuuskunta.[2] Alussa voimalaitoksen sähköteho oli 18 kVa ja putouskorkeus kolme metriä. Voimalaitosta uusittiin vuonna 1922. Putouskorkeus nostettiin 3,5 metriin. Koneistoksi vaihdettiin Tampereen Konepajan Francis-pystyturbiinit 90 ja 60 Hp ja Strömbergin generaattorit 75 kVA ja 18 kVA. Vuosituotanto oli noin 400 000 kilowattituntia. Voimalaitosta uusittiin toisen kerran vuonna 1995. Koneisto vaihdettiin Flygt Ab:n säätyvään ja kiinteään turbiinigeneraattoriin. Molempien teho on 250 kilowattia.

Voimalaitoksen vuosituotanto on nyt noin 2 200 megawattituntia. Se vastaa noin 120 sähkölämmitystalon vuosikulutusta tai noin 500 kotitalouden vuotuista taloussähköä.

Pirttikosken voimalaitoksen kalatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhonjoessa sijaitseva Pirttikosken vesilaitos sai perustamisluvan Vaasanläänin maaherran päätöksellä 31. tammikuuta 1925.[3] Päätöksessä vesilaitoksen omista ja velvoitetaan rakentamaan ja kunnostamaan tarkoituksen mukaista kalatietä kalastushallituksen vahvistamien piirustuksien mukaan, jos kalatie vastaisuudessa katsotaan tarpeen vaatimaksi. Länsi-Suomen vesioikeus antoi vuonna 1994 Pirttikosken voimalan omistajalle luvan rakentaa uudet voimalaitosyksiköt Pirttikoskeen ja poistaa vanhan voimalan rakenteet käytössä. Luvassa muutettiin 31. tammikuuta 1925 annetun maaherran päätöksen lupamääräyksiä, mutta kalatietä koskeva lupamääräys jäi edelleen voimaan.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kalatalouspalvelut-yksikkö, joka toimii alueellisen kalatalousviranomaisena ja yleisen kalatalousedun valvojana mm. Pirttikosken voimalaitoksen alueella, sai Perhonjoen kalastusalueelta, Norra svenska fiskeområdenilta, joukolta osakaskuntia ja muita kalastusoikeuden haltijoita sekä Metsähallitukselta aloitteen edistää kalatien rakentamisasiaa Pirttikoskella. Varsinais-Suomen Ely-keskus lähetti Pirttikosken voimalaitoksen luvan haltijalle Korpelan Energia Oy:lle kirjeen 31. tammikuuta 2017, jossa vaati luvanhaltijaa ryhtymään toimenpiteisiin kalatievelvoitteen täyttämiseksi sekä vastaamaan kirjeeseen 31. maaliskuuta 2017 mennessä. Ely-keskus esitti kirjeessään myös perustelut sille, miksi se katsoo, että kalatien rakentaminen on katsottava tarpeen vaatimaksi.

Aluehallintovirasto päätti 4. syyskuuta 2018, että Pirttikosken vesivoimalaitokselle on rakennettava kalatie. Perhon Voima hankki Kaustisella Perhonjoen vesistössä sijaitsevan Pirttikosken vesivoimalaitoksen omistukseensa 29. kesäkuuta 2018 Korpelan Energia Oy:ltä. Velvoite kalatien rakentamisesta oli Perhon Voiman tiedossa jo kaupantekovaiheessa ja yhtiö oli varautunut mahdollisen kalatien rakentamiseen. Aluehallintoviraston päätöksen saatuaan, Perhon Voima Oy:n hallitus päätti, ettei yhtiö hae muutosta aluehallintoviraston päätökseen, vaan ryhtyy valmistelemaan lupahakemusta kalatien rakentamiseksi. Yhtiö jättää lupahakemuksen kalatien rakentamiseksi 12 kuukauden kuluessa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b https://ksat.fi/yritys/killin-voima-oy/
  2. Pirttikosken voimalaitoksen seinässä oleva infotaulu
  3. Kaustisen Kunnanhallitus pöytäkirja §172 (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 22.12.2018.
  4. Perhon Voima Oy:n tiedote kalaportaan rakentamisen valmistelun aloittamisesta (Arkistoitu – Internet Archive) – Viitattu 22.12.2018
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.