Luettelo dopingista kiinni jääneistä suomalaisista urheilijoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo suomalaisista urheilijoista, jotka ovat jääneet kiinni urheilun sääntöjen vastaisesta dopingrikkomuksesta, esimerkiksi kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytöstä. Testeistä kieltäytyminen tulkitaan kielletyksi menetelmäksi. Luettelossa olevien urheilijoiden määrä ei kuvaa dopingin käytön yleisyyttä: Suomessa on todettu Huippu-urheilun faktapankin mukaan vuosina 1996–2011 yhteensä 175 dopingtapausta 37 eri urheilumuodossa.[1] Dopingrikkomuksia SUEK/ADT:n kansallisessa dopingtestausohjelmassa vuonna 2016 oli kahdeksan kappaletta.[2]

Aika Urheilijan nimi Laji Kielletty aine Lähde
2012 Aarne, TomiTomi Aarne amerikkalainen jalkapallo hydroklooritiatsidi [3]
2005 Ahola, TommiTommi Ahola salibandy kannabis [4]
2013 Aittakari, JerryJerry Aittakari voimanosto anabolis-androgeeniset steroidit [5]
2001 Antila, KariKari Antila voimanosto [6]
2009 Anttila, PekkaPekka Anttila veteraanien voimanosto metandienoni [7]
2016 Bies, JohannaJohanna Bies voimapunnerrus Klenbuterol [8]
2008 Brunfeldt, SamiSami Brunfeldt voimanosto dopingtestauskutsun noudattamatta jättäminen [9]
2012, Pori Grönman, JiriJiri Grönman voimanosto anabolis-androgeeniset steroidit [10]
2011 Haapakoski, ReimaReima Haapakoski saappaanheitto kieltäytyminen dopingtestistä [11]
2011 Harju, HeidiHeidi Harju painonnosto Codesan Comp-lääke, efedriini [12][13]
2010, Lahti Heimala, TiiaTiia Heimala beach volley prednisoloni, prednisoni [14]
2000 Heiskari, JyrkiJyrki Heiskari voimanosto kieltäytyminen dopingtestistä [15]
2009, Riihimäki Helin, MikkoMikko Helin voimanosto metandienoni [16]
2012, Belgia Helminen, MattiMatti Helminen pyöräily probenesid kihtilääke [17]
2010, Ylöjärvi Hinkkanen, JaniJani Hinkkanen maksimivoimapunnerrus [18]
1977 Hovinen, SeppoSeppo Hovinen keihäänheitto anaboliset steroidit [19][20]
2011 Huhtala, JuhaJuha Huhtala kehonrakennus dopingtestin vältteleminen [21]
2010, Ylöjärvi Huhtala, SamiSami Huhtala maksimivoimapunnerrus 17a-metyyli-5a-androstan-3a,17b-dioli, norandrosteroni, testosteroni [18]
2010 Hyppönen, MariaMaria Hyppönen käsipallo kannabis [22]
1986 Ikävalko, JarmoJarmo Ikävalko 400 metrin juoksu varoitus piristeistä [23]
2001, Lahti Immonen, JanneJanne Immonen maastohiihto hemohes [24]
2001, Lahti Isometsä, JariJari Isometsä maastohiihto hemohes [24]
2008 Jaakola, TerhoTerho Jaakola voimanosto testosteroni, oksimetoloni [9]
2001, Lahti Jauho, MillaMilla Jauho maastohiihto hemohes [24]
2011, Keuruu Jokipalo, IiroIiro Jokipalo voimanosto klenbuteroli [25]
2017 Karesola, AnttiAntti Karesola voimanosto [26]
2013 Kajanoja, AskoAsko Kajanoja voimanosto metandienoni (Eksogeeniset anabolis-androgeeninen steroidi) [27]
2014 Kasvi, TiinaTiina Kasvi Women’s Physique klenbuterol ja 18-nor-17b-hydroxymethyl [28]
2010, Loviisa Keinänen, PaoloPaolo Keinänen salibandy terbutaliini [29]
2000 Kettunen, OutiOuti Kettunen ampumahiihto Tribolan (anaboliset steroidi) [20]
1982 München Kierivaara, SuloSulo Kierivaara voimanosto anaboliset steroidit [20]
2001, Lahti Kirvesniemi, HarriHarri Kirvesniemi maastohiihto hemohes [24]
2011 Kivelä, MikaMika Kivelä moottoripyörätrial kannabis [30]
1996, Tampere Koistinen, MarkusMarkus Koistinen kuulantyöntö ezinwan istukkahormoni [19][20]
1981 Koivisto, ArtoArto Koivisto maastohiihto efedriini, kodeiini [20]
2017 Kolehmainen, MikkoMikko Kolehmainen vapaaottelu 16-b-OH-stanotsololia [31]
2008 Konttinen, HannaHanna Konttinen pyöräily dopingtestiin saapumatta jättäminen [32]
2008 Kontto, MaunoMauno Kontto voimanosto, veteraanien penkkipunnerrus [33]
2012, Kalajoki Kopakkala, JanneJanne Kopakkala moottoripyöräily alkoholi [34]
2011 Korhonen, JuhaJuha Korhonen vesipallo [35]
2012 Koskinen, OlliOlli Koskinen moottoripyöräily alkoholi [34]
2001, Lahti Kuitunen, VirpiVirpi Kuitunen maastohiihto hemohes [24]
2003 Kulmala, AnniAnni Kulmala suunnistus pseudoefedriini [36]
2007 Kyyrö, MikkoMikko Kyyrö kiekonheitto kortisoni [37][38]
1992 Laaksonen, JormaJorma Laaksonen voimanosto [39]
1993 Lahti, MattiMatti Lahti veteraani voimanosto [40]
1998 Laine, TapioTapio Laine voimanosto rangaistus dopingia edistävästä toiminnasta [41]
1993 Lainio, MinnaMinna Lainio kestävyysjuoksu nandroloni [42][43]
2011 Lallukka, JuhaJuha Lallukka maastohiihto Kasvuhormoni [44]
2002 Lehtinen, AnssiAnssi Lehtinen triathlon Hes-lääkeaine [45]
2009, Uusi-Seelanti Lehtinen, MarkkuMarkku Lehtinen veteraanien voimanosto diureetti, Furosemide [46]
1973 Lehtinen, RaimoRaimo Lehtinen maastohiihto [47]
2009, Kuusamo Liias, ToniToni Liias pyöräily Novedex XT-lisäravinne: ATD, boldenoni, testosteroni-boosteri [48][49]
1992 Lindström, KajKaj Lindström voimanosto [50]
2005, 2008 Lupala, PetteriPetteri Lupala voimanosto metandiedon aineenvaihduntatuote [51]
2015 Lähde, KimmoKimmo Lähde painonnosto klenbuteroli [52]
2016 Marjamo, AnttiAntti Marjamo Classic Bodybuilding higenamine [53]
1991, 2000 Mikkola, SeppoSeppo Mikkola voimanosto [54]
2013 Mikkola, VilleVille Mikkola fitness dopingtestistä kieltäytyminen [55]
2016 Minkkinen, JukkaJukka Minkkinen voimanosto [56]
1992 Mustonen, VeijoVeijo Mustonen voimanosto [57]
1993 Mutanen, JariJari Mutanen voimanosto [58]
2007, Norja Mykkänen, SamuliSamuli Mykkänen jääkiekko efedriini [59]
2001, Lahti Myllylä, MikaMika Myllylä maastohiihto hemohes [24]
2011, Äänekoski Mäkinen, MikaelMikael Mäkinen voimanosto norandrosteroni, nandroloni [60]
1972, Vuokatti Mäntyranta, EeroEero Mäntyranta maastohiihto amfetamiini [20]
2015 Niiranen, AnttiAntti Niiranen voimanosto [61]
2005, 2009 Nyström, JohanJohan Nyström painonnosto [62]
1997 Oivio, MattiMatti Oivio paini hormonivalmiste [63]
2007 Oksman, ElmoElmo Oksman painonnosto dopingtestiin saapumatta jättäminen [64]
2016 Olmala, JarnoJarno Olmala Classic Bodybuilding higenamine [65]
1992, Budapest Perälä, JariJari Perälä nuorten voimanosto [66]
1977 Pesonen, AskoAsko Pesonen korkeushyppy anaboliset steroidit [20]
2004, 2007 Pirkkiö, BenjaminBenjamin Pirkkiö painonnosto norandrosteroni [67]
1984 Polvi, HannuHannu Polvi moukarinheitto hormonien käyttö [23]
2007 Pölkki, MarkoMarko Pölkki voimanosto [68]
2012 Raappana, SamiSami Raappana painonnosto [69]
2000 Rajala, ArtoArto Rajala voimanosto [70]
1997, Vaasa Ramstedt, JoriJori Ramstedt voimanosto [71]
2011 Ranta-Knuuttila, VesaVesa Ranta-Knuuttila voimanosto [72]
1993, 2000 Rantanen, PauliPauli Rantanen voimanosto nandroloni [73][74]
1998 Rantanen, TarjaTarja Rantanen voimanosto metandienoni [41][75]
2011 Ratilainen, JaniJani Ratilainen voimanosto testosteroni [76]
2000 Rauhala, ToniToni Rauhala voimanosto metandienoni-steroidi [77]
2000, Rovaniemi Reijonen, MikaMika Reijonen voimanosto kieltäytyminen doping-testistä [78]
1993 Remes, KariKari Remes voimanosto [79]
1997, Vaasa Rintanen, OlaviOlavi Rintanen voimanosto [80]
1991 Ronkainen, JanneJanne Ronkainen kuulantyöntö kieltäytyminen doping-testistä [81]
2009 Rosberg, JarnoJarno Rosberg nyrkkeily metandienoni [82]
2017 Saari, JussiJussi Saari ammunta terbutaliini [83]
2017 Salimi, YounesYounes Salimi fitness stanotsoli, metandienoni [84]
2010 Salomäki, EemeliEemeli Salomäki seiväshyppy indometasiini [85]
1997, Vaasa Selkäinaho, SakariSakari Selkäinaho voimanosto [86]
2014 Similä, TeroTero Similä maastohiihto EPO [87]
2005, 2007, Puola Sohlman, JarmoJarmo Sohlman voimanosto American Body Building Hardcore Pak -ravintolisä; testosteroni [88][89]
1992 Sundman, PeterPeter Sundman voimanosto [90]
2000 Suni, HarriHarri Suni voimanosto [91]
2008 Tallgren, KaiKai Tallgren voimanosto testosteroni [92]
2004 Tallqvist, KennethKenneth Tallqvist voimanosto testosteroni [93]
2015 Taskinen, MeriMeri Taskinen fitness klenbuteroli, anastrotsoli [94]
1982 Teurajärvi, PerttiPertti Teurajärvi maastohiihto piristeet [20]
2006 Tiisanoja, VilleVille Tiisanoja kuulantyöntö testosteroni [95]
2017 Tolonen, TuomasTuomas Tolonen voimanosto higenamine [96]
1996 Torniainen, PetriPetri Torniainen kuulantyöntö istukkahormoni (HCG) [97]
1977 Tuokko, MarkkuMarkku Tuokko kiekonheitto anaboliset steroidit [19]
1974 Tuominen, SeppoSeppo Tuominen kestävyysjuoksu piristeet [47]
1998 Turtiainen, AnoAno Turtiainen voimanosto [41]
2009 Turunen, SeijaSeija Turunen veteraanien voimanosto metandienoni [7]
1972 Uusivirta, MaunoMauno Uusivirta pyöräily efedriini [20]
1984, Los AngelesOlympic rings with transparent rims.svg Vainio, MarttiMartti Vainio kestävyysjuoksu anaboliset steroidit [98]
2001 Vakkuri, VilleVille Vakkuri pikajuoksu nandroloni [99]
2003 Varis, KaisaKaisa Varis maastohiihto EPO [100]
2012, Kuusamo Veijola, JarkkoJarkko Veijola voimanosto anabolis-androgeeniset steroidit [10]
2015 Vitikkala, MariaMaria Vitikkala fitness stanotsololi, metandienoni, dehydrokloorimetyylitestosteroni [101]
2011, Ruovesi Väkiparta, JariJari Väkiparta melonta testosteroni [102]
2014 Väyrynen, JaakkoJaakko Väyrynen vapaaottelu Eksogeeniset anabolis-androgeeniset steroidit (stanozolol) [103]
1994, Kankaanpää Welling, JarkkoJarkko Welling painonnosto dekstropropoksifeenin metaboliitti [104]
1974 Wetzell, StigStig Wetzell jääkiekko efedriini [20]
2013 Ylinen, NikoNiko Ylinen voimanosto klenbuteroli [105]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kopra, Sari: Mäntyrannan tahrasta Lahden skandaaliin: Urheilu ja suomalainen identiteetti vuosina 1972–2001 doping-tapausten valossa. Perustuu tekijän pro gradu -työhön. Liikuntatieteellisen seuran Impulssi nro 23. Helsinki: Liikuntatieteellinen seura, 2004. ISBN 951-8982-70-8.
  • Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry. Urheilun oikeusturvalautakunta. [34]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen dopingtapaukset lajeittain vuosina 1996–2011 Huippu-urheilun faktapankki. Viitattu 20.5.2014.
  2. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry. [1] viitattu 24.4.2018
  3. SAJL. 26.4.2012. TAFTin pelaajalle varoitus dopingrikkeestä. [2] viitattu 23.7.2012.
  4. Helsingin Sanomat 24.5.2005. SSV:n Tommi Aholalle puolen vuoden panna.
  5. Suomen Voimanostoliitto 13.3.2013. [3] viitattu 28.6.2013.
  6. Helsingin Sanomat 29.12.2001. Voimanostaja Kari Antila kilpailukieltoon.
  7. a b Suomen Voimanostoliitto. Dopingrangaistuksia 11.3.2009
  8. - Dopingtapaus 29.3.2016 svry.fi. Viitattu 8.1.2017.
  9. a b Suomen Voimanostoliitto 30.7.2008. [4] viitattu 12.12.2008.
  10. a b Suomen Voimanostoliitto 30.5.2012. [5] viitattu 2.7.2012.
  11. Savon Sanomat 10.10.2011. Doping levisi saappaanheittoon. [6] viitattu 3.7.2012.
  12. Suomen Painonnostoliitto
  13. Urheilun Oikeusturvalautakunta. Nro 26/2011
  14. YLE. Beach volley -pelaaja sai dopingvaroituksen. [7] viitattu 29.4.2011
  15. Helsingin Sanomat 28.12.2000. Voimanostaja Jyrki Heiskari kilpailukieltoon.
  16. Suomen Voimanostoliitto. Rantapelkonen, Jari. 3.3.2010. Dopingtapaus. [8] viitattu 6.4.2010
  17. Iltasanomat. 12.11.2012. IS Urheilu paljastaa: Suomalainen huippupyöräilijä kärähtänyt dopingista [9]
  18. a b Suomen Voimanostoliitto
  19. a b c Matti Hannus: Kultaiset kentät: Suomen yleisurheilun vuosisata. WSOY, 1999. ISBN 951-0-23703-5.
  20. a b c d e f g h i j Helsingin Sanomat. 4.3.2001. Kemppainen, Jouni K., Lauri Malkavaara, Matias Möttölä artikkelissa. Missä he ovat nyt.
  21. Suomen Fitnessurheiluliitto, Tiedotteet
  22. Suomen Käsipalloliitto. Tiedote. 18.06.2010
  23. a b Kopra S. s. 17.
  24. a b c d e f http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=87&t=16&a=1303
  25. Suomen Voimanostoliitto 19.6.2011. [10] viitattu 30.6.2011.
  26. Suomen Voimanostoliitto. Uutiset. Suomen Voimanostoliiton päätös dopingtestin välttelyasiassa. [11] viitattu 24.4.2018
  27. Suomen Voimanostoliitto. Uutiset. Kurinpitopäätöksiä. Dopingtapaus. 18.1.2014. [12] viitattu 17.3.2014
  28. IFBB Finland tiedote 20.2.2015
  29. Loviisan Torin liigapelaaja sai varoituksen dopingrikkeestä Loviisan Sanomat. 28.1.2011. Viitattu 22.1.2016.
  30. Moottoriliitto. Lisenssien epäämiset seuraamukset. [13] viitattu 3.7.2012.
  31. Suomen Vapaaotteluliitto. Tiedote: Positiivinen dopingtesti, 19.11.2016. [14] viitattu 24.4.2018
  32. Urheiluoikeuden yhdistys. Diaarinro 13/2008
  33. Suomen Voimanostoliitto. [15] viitattu 13.6.2008.
  34. a b Suomen Moottoriliitto. [16]. viitattu 27.2.2013
  35. Iltasanomat. 10.2.2012. Vesipalloilijalle kahden vuoden kilpailukielto dopingrikkeestä. [17] viitattu 3.7.2012.
  36. MTV3. 31.10.2003
  37. Yle.fi SUL antoi varoituksen Mikko Kyyrölle, 12.9.2007, viitattu 20.9.2007
  38. Yle.fi: Kyyrön oma lausunto SUL:n antamasta varoituksesta, 12.9.2007, viitattu 20.9.2007
  39. Helsingin Sanomat 1.6.1992. Voimanostaja Laaksonen kärysi dopingista.
  40. Helsingin Sanomat 27.7.1993.Kolme suomalaista voimannostajaa kärähti dopingista.
  41. a b c Helsingin Sanomat 12.6.1998. Kolmelle voimanostajalle kahden vuoden kilpailukielto
  42. Helsingin Sanomat 10.8.1993. Urheilu. Minna Lainio kärähti dopingista Keväällä otetun testin lisäselvitykset eivät osoittaneet juoksijaa puhtaaksi.
  43. Turun Sanomat 30.9.2001. Mitä kuuluu, Minna Lainio?. [18] viitattu 18.2.2008
  44. Juha Lallukan latu umpeutui Kestävyysurheilu.fi. 28.11.2014. Viitattu 20.10.2016.
  45. Turun Sanomat 11.10.2002. [19] viitattu 11.7.2008.
  46. SVL IPF asetti suomalaisen veteraaninostajan kilpailukieltoon. [20]. viitattu 16.9.2010.
  47. a b Kopra S. s. 16.
  48. Helsingin Sanomat. Pyöräilijä Liiaksen kilpailukielto lyheni 1,5 vuoteen. [21] viitattu 6.4.2010.
  49. Urheilun Oikeusturvalautakunta. Diaarinro 17/2009
  50. Helsingin Sanomat 4.4..1993. Oikeusturva- lautakunta vahvisti Lindströmin kilpailukiellon.
  51. Suomen Voimanostoliitto. 3.6.2008. [22] viitattu 13.6.2008.
  52. Iltalehti. 2.3.2016. Painonnostaja Kimmo Lähde kilpailukieltoon dopingista. [23] viitattu 19.10.2016.
  53. Tiedote positiivisista testituloksista - Suomen Fitnessurheilu ry. suomenfitnessurheilu.fi.
  54. Helsingin Sanomat 11.9.2001. Voimanostaja elinikäiseen kilpailukieltoon.
  55. [24] viitattu 24.4.2018
  56. Suomen Painonnostoliitto ry. Tiedote 1.6.2016. Jukka Minkkinen on saanut neljän vuoden urheilun toimintakiellon. [25]
  57. Helsingin Sanomat 12.5.1992. Kaksi voimanostajaa kärysi dopingista.
  58. Helsingin Sanomat 15.6.1993. Kolmelle voimanostajalle kolmen vuoden kilpailukielto.
  59. Sportti.com [26] viitattu 18.2.2008
  60. Suomen Voimanostoliitto. Tiedote 17.12.2011
  61. Suomen Voimanostoliitto. Tiedote 18.6.2015
  62. Johan Nyström on saanut kahdeksan vuoden urheilun toimintakiellon 8.3.2010. Suomen Painonnostoliitto. Viitattu 22.1.2016.
  63. YLE TV2 13.4.1998, "Silminnäkijä: Suuri hormonimetsästys". Toimittaja ja ohjaaja Aarre Kanth
  64. Painonnostaja Oksmanille kahden vuoden panna 14. helmikuuta 2008. Iltalehti. Viitattu 22.10.2008.
  65. Tiedote positiivisesta testituloksesta suomenfitnessurheilu.fi.
  66. Helsingin Sanomat. Urheilu. 9.8.1992. LYHYESTI Voimanostaja Jari Perälä kärysi dopingista nuorten EM-kisoissa.
  67. Benjamin Pirkkiö sai elinikäisen toimintakiellon 6.11.2007. Nelonen. Viitattu 20.2.2008.
  68. Voimanostaja Marko Pölkki kilpailukieltoon dopingista 10.12.2007. Ilta-Sanomat. Viitattu 20.2.2008.
  69. Suomen Painonnostoliitto. Sami Raappana on saanut kahden vuoden urheilun toimintakiellon. 20.3.2013. [27] viitattu 30.4.2013.
  70. Helsingin Sanomat 22.7.2000. Arto Rajalalle ikuinen kilpailukielto.
  71. Helsingin Sanomat 20.7.1997.Kolme suomalaista voimannostajaa kärähti dopingista.
  72. Tiedotus Vesa Ranta-Knuuttilan dopingrikkomuksesta 2.10.2011. Suomen Painonnostoliitto. Viitattu 22.1.2016.
  73. Helsingin Sanomat 6.3.2002. Toisesta kärystä tuli elinikäinen kilpailukielto.
  74. Helsingin Sanomat 15.6.1993. Kolmelle voimanostajalle kolmen vuoden kilpailukielto.
  75. Urheilun Oikeusturvalautakunta. Diaarinro 4/98
  76. Suomen Voimanostoliitto 17.11.2011
  77. Helsingin Sanomat 1.12.2000. Rauhala kilpailukieltoon.
  78. Urheilun Oikeusturvalautakunta. Diaarinro 8/2000
  79. Helsingin Sanomat 15.6.1993. Kolmelle voimanostajalle kolmen vuoden kilpailukielto.
  80. Helsingin Sanomat 20.7.1997. Kolme suomalaista voimannostajaa kärähti dopingista.
  81. Helsingin Sanomat 1.3.1991. Ronkainen ja Saarela saivat kahden vuoden doping-rapsut.
  82. Helsingin Sanomat. 1.2.2009
  83. Tamperelaisurheilija kärähti dopingista – STT: Käryn taustalla yllättävä syy Tamperelainen. 22.3.2018. Viitattu 23.3.2018.
  84. Antidoping suomenfitnessurheilu.fi. Viitattu 24.4.2018.
  85. YLE. Seiväshyppääjä Salomäelle kolmen kuukauden kilpailukielto dopingrikkeestä. [28] viitattu 5.7.2011.
  86. Helsingin Sanomat 20.7.1997. Kolme suomalaista voimannostajaa kärähti dopingista.
  87. Similälle kahden vuoden toimintakielto dopingrikkomuksesta Suomen Hiihtoliitto. 11.6.2014. Viitattu 17.6.2014.
  88. Urheilun Oikeusturvalautakunta. Diaarinro 6/2005
  89. Sorsa, Kalevi. Voimanostoliitto ry. Jarmo Sohlman elinikäiseen urheilun toimintakieltoon. 11.10.2007. [29] viitattu 20.2.2008.
  90. Helsingin Sanomat 12.5.1992. Kaksi voimanostajaa kärysi dopingista.
  91. Helsingin Sanomat 29.3.2001. Testistä kieltäytynyt voimanostaja kilpailukieltoon.
  92. Suomen Voimanostoliitto. 30.7.2008
  93. Helsingin Sanomat. Urheilu. 3.2.2005. MM-hopeamies Tallqvist kärähti.
  94. SAJL. 11.3.2015. Dopingrikkomus WP-sarjassa
  95. Kuulantyöntäjä Tiisanoja jäi kiinni dopingista 30.8.2006. hs.fi. Viitattu 6.4.2010.
  96. Suomalainen voimanostaja kärysi dopingista - kaksi vuotta pannaa il.fi. Viitattu 23.1.2017.
  97. Lautsi, Veikko. Helsingin Sanomat. 14.9.1996. Kuulantyöntäjien kilpailukiellot vahvistettiin.
  98. http://www.aamulehti.fi/sunnuntai/teema/asiat_paajutut/5403843.shtml
  99. Lavonius, Leena. Helsingin Sanomat 11.5.2001. Ville Vakkuri kärysi nandrolonista.
  100. Kaisa Variksen dopingkäry 2003 Ylen Elävä arkisto. 25.1.2008. Viitattu 22.1.2016.
  101. SAJL. 15.6.2015. Dopingrikkomus Women’s physique -sarjassa
  102. Satakunnan Kansa 4.3.2012. Meloja Jari Väkiparta kärähti dopingista. [30] viitattu 3.7.2012.
  103. Suomen Vapaaotteluliitto 8.1.2015. [31] viitattu 8.1.2015.
  104. Suomen painonnostoliitto ry. Pöytäkirja 8/84. SLU. 5.11.1994. cit. Urheilun oikeusturvalautakunta. Diaarinro 1/1995.[32] viitattu 5.6.2013
  105. Helsingin Sanomat. Urheilu. 24.12.2013. Nuori voimanostaja kärähti dopingista.[33] viitattu 24.4.2018

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]