Luettelo monarkioista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monarkia (kreikan sanasta μοναρχία (monarkhía) ’yksinvaltius’) on valtiomuoto, jossa monarkki on valtion pää. Tyypillisenä erona tasavaltaan on se, että monarkiassa valta on elinikäistä, ellei hän vapaaehtoisesti luovu siitä, mutta tasavallassa presidentit valitaan vain tietyksi kaudeksi. Maailmassa on tällä hetkellämilloin? 29 monarkiaa, lisäksi yleensä 15 Kansainyhteisön maata lasketaan myös monarkioihin.

Monarkiaksi kutsutaan joskus myös itse kuningashuonetta tai kuningaskuntaa.

Useissa eurooppalaisissa kuningaskunnissa kuningas valittiin vaaleilla. Äänioikeutettuja olivat lähinnä mahtavimpien sukujen edustajat. Kuninkaiden asema muuttui myöhäiskeskiajalla ja uuden ajan alussa perinnölliseksi ja kruununperimysjärjestys määräsi tarkoin kuninkuuden perinnöllisyydestä. Eri maissa kuningassuvut muodostivat dynastioita, jotka saattoivat olla vallassa satoja vuosia.

Demokratian omaksuneissa maissa monarkiat ovat siksi joko kaatuneet tai muuttuneet seremoniallisiksi (esimerkiksi lähes kaikki Euroopan monarkiat ja Japani). Demokraattisen parlamentin ja hallituksen hallitsemia valtioita, joissa kuningas on ainoastaan valtion keulakuva, nimitetään perustuslaillisiksi kuningaskunniksi.

Luettelo monarkioista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkia Omakielinen nimi (nimet) Pääkaupunki Valtion päämiehen titteli Hallituksen päämiehen titteli Monarkian tyyppi
Bahrainin lippu Bahrain[1] arab. Mamlakat al- Baḥrayn Manama Bahrainin kuningas Bahrainin pääministeri perustuslaillis-absoluuttinen
Bhutanin lippu Bhutan[2] dzong. Druk Yul
Thimphu Bhutanin hallitsija Bhutanin pääministeri perustuslaillinen
Brunein lippu Brunei[3] malaj. Negara Brunei Darussalam Bandar Seri Begawan Brunein sulttaani absoluuttinen
Japani [4] jap. Nippon-koku/Nihon-koku Tokio Japanin keisari Japanin pääministeri perustuslaillinen
Jordania[5] arab. al-Mamlakah al-Urdunīyah al-Hāshimīyah Amman Jordanian kuningas Jordanian pääministeri
Kambodža[6] khmer. Preăh Réachéanachâk Kâmpŭchéa Phnom Penh Kambodžan kuningas Kambodžan pääministeri perustuslaillinen vaalimonarkki
Kuwait[7] arab. Dawlat al-Kuwayt Kuwait Kuwaitin emiiri Kuwaitin pääministeri
Malesian lippu Malesia[8] malaj. Malaysia Kuala Lumpur Malesian kuningas Malesian pääministeri
Omanin lippu Oman [9] arab. Salṭanat ‘Umān Masqat Omanin sulttaani absoluuttinen
Qatarin lippu Qatar[10] arab. Dawlat Qaṭar Doha Qatarin emiiri Qatarin pääministeri
Saudi-Arabia Saudi-Arabia[11] arab. Al-Mamlakah al-Arabiyah as-Sa'ūdiyah Riad Saudi-Arabian kuningas
Thaimaan lippu Thaimaa[12] thai. Ratcha Anachak Thai Bangkok Thaimaan kuningas Thaimaan pääministeri perustuslaillinen
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat[13] arab. Dawlat al-ʾImārāt al-ʿArabiyyah al-Muttaḥidah Abu Dhabi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien presidentti Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääministeri absoluuttis-perustuslaillinen

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lesotho[14] sesot. Muso oa Lesotho Maseru Lesothon kuningas Lesothon pääministeri perustuslaillinen
Marokon lippu Marokko[15] arab. al-Mamlaka al-Maghribiyya Rabat Marokon kuningas Marokon pääministeri
Swazimaan lippu Swazimaa[16] swaz. Umbuso weSwatini
engl. Kingdom of Swaziland
Mbabane Swazimaan kuningas Swazimaan pääministeri absoluuttinen

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alankomaiden lippu Alankomaat[17] holl. Koninkrijk der Nederlanden Haag Alankomaiden hallitsija Alankomaiden pääministeri perustuslaillinen
Andorran lippu Andorra [18] katal. Principat d'Andorra Andorra la Vella Andorran ruhtinaskumppanit Andorran pääministeri
Belgian lippu Belgia[19] holl. Koninkrijk België
ransk. Royaume de Belgique
saks. Königreich Belgien
Bryssel Belgialaisten kuningas Belgian pääministeri
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta[20] engl. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Lontoo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri
Espanjan lippu Espanja[21] esp. Reino de España Madrid Espanjan hallitsija Espanjan pääministeri
Luxemburg[22] ransk. Grand-Duché de Luxembourg
saks. Großherzogtum
Luxemburg

lux. Grousherzogdem Lëtzebuerg
Luxemburg Luxemburgin suurherttua Luxemburgin pääministeri
Liechtenstein[23] saks. Fürstentum Liechtenstein Vaduz Liechtensteinin ruhtinas Liechtensteinin pääministeri
Norjan lippu Norja[24] bokmål. Kongeriket Norge
nynorsk. Kongeriket Noreg
Oslo Norjan hallitsija Norjan pääministeri
Monacon lippu Monaco[25] ransk. Principauté de Monaco
moneg.: Principatu de Múnegu
Monaco Monacon hallitsija Monacon valtioministeri
Ruotsin lippu Ruotsi[26] ruots. Konungariket Sverige Tukholma Ruotsin kuningas Ruotsin pääministeri
Tanskan lippu Tanska[27] tansk. Kongeriget Danmark Kööpenhamina Tanskan hallitsija Tanskan pääministeri
Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio[28] latin. Status Civitatis Vaticanae
ital. Stato della Città del Vaticano
Vatikaani Paavi Vatikaanin kardinaalivaltiosihteeri absoluuttinen

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda engl. Antigua and Barbuda St. John’s Antigua ja Barbudan kuningatar Antigua ja Barbudan pääministeri perustuslaillinen
Bahaman lippu Bahama engl. Commonwealth of the Bahamas Nassau Bahaman kuningatar Bahaman pääministeri
Barbadoksen lippu Barbados engl. Barbados Bridgetown Barbadoksen kuningatar Barbadoksen pääministeri
Belizen lippu Belize engl. Belize Belmopan Belizen kuningatar Belizen pääministeri
Grenada engl. Grenada St. George’s Grenadan kuningatar Grenadan pääministeri
Jamaika engl. Jamaica Kingston Jamaikan kuningatar Jamaikan pääministeri
Kanada engl.& ransk. Canada Ottawa Kanadan kuningatar Kanadan pääministeri
Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis engl. Federation of Saint Christopher and Nevis Basseterre Saint Kitts ja Neviksen kuningatar Saint Kitts ja Neviksen pääministeri
Saint Lucian lippu Saint Lucia engl. Saint Lucia Castries Saint Lucian kuningatar Saint Lucian pääministeri
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit engl. Saint Vincent and the Grenadines Kingstown Saint Vincent ja Grenadiinien kuningatar Saint Vincent ja Grenadiinien pääministeri

Oseania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian lippu Australia engl. Commonwealth of Australia Canberra Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija Australian pääministeri perustuslaillinen
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea engl. Independent State of Papua New Guinea
tok pis. Independen Stet bilong Papua Niugini
hiri mot.Papua Niu Gini
Port Moresby Papua-Uuden-Guinean kuningatar Papua-Uuden-Guinean pääministeri
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret engl. Solomon Islands Honiara Salomonsaarten kuningatar Salomonsaarten pääministeri
Tuvalun lippu Tuvalu engl. Tuvalu Funafuti Tuvalun kuningatar Tuvalun pääministeri
Tongan lippu Tonga[29] tong. Puleʻanga Fakatuʻi ʻo Tonga
engl. Kingdom of Tonga
Nukuʻalofa Tongan kuningas Tongan pääministeri
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti engl. New Zealand
maor. Aotearoa
Wellington Uuden-Seelannin kuningatar Uuden-Seelannin pääministeri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bahrain World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  2. Bhutan World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  3. Brunei Darussalam World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  4. Japan World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  5. Jordan World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  6. Cambodia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  7. Kuwait World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  8. Malaysia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  9. Oman World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  10. Qatar World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  11. Saudi Arabia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  12. Thailand World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  13. United Arab Emirates World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  14. Lesotho CIA World Fact. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  15. Morocco World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  16. Swaziland World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  17. The Netherlands World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  18. Andorra World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  19. Belgium World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  20. United Kingdom World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  21. Spain World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  22. Luxembourg World Fac Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  23. Liechtenstein World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  24. Norway World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  25. Monaco World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  26. Sweden World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  27. Denmark World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  28. Vatican City World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  29. Tonga World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.