Norjan pääministeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjan pääministeri
(Norges statsministre
Norske statsministrar)
Tunnus
Tunnus
Norsk olje og gass - Jonas Gahr Støre.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Inkognitogata 18
Nimittäjä Norjan kuningas
Perustettu 1814
Ensimmäinen Peder Anker
Kotisivut Statsministerens kontor

Norjan pääministeri (kirjanorjaksi Norges statsminister, uusnorjaksi Statsminister i Noreg) on Norjan hallituksen päämies. Nykyinen virka on vuodelta 1873. Norjan nykyinen pääministeri on Jonas Gahr Støre vuodesta 2021.

Vuoteen 1873 asti Ruotsin ja Norjan kuningas hallitsi Norjaa kahdesta hallituksesta, toinen Tukholmassa ja toinen Christianiassa (nyk. Oslo). Tukholman hallituksessa oli pääministeri ja kaksi ministeriä, joiden tehtävä oli välittää Christianian mielipiteitä kuninkaalle.

Christianian hallitusta johti kuvernööri (rigsstatholder). Ajoittain kruununprinssit olivat nimitettyinä Norjan varakuninkaiksi. Kuninkaan ollessa paikalla hänellä oli kuitenkin korkein asema. Jos kuvernööriä, varakuningasta tai kuningasta ei ollut paikalla, maata hallitsi ensimmäinen ministeri, joka oli hallituksen korkein ministeri.

Heinäkuussa 1873 vuodesta 1856 tyhjänä ollut kuvernöörin asema lopetettiin, ja ensimmäisestä ministeristä tuli pääministeri. Vaikka Tukholman pääministerin asema säilyi, todellinen valta siirtyi Christianiaan. Kun Ruotsin ja Norjan unioni purettiin 1905, Tukholman pääministerin virka lakkasi olemasta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]