Luettelo Norjan pääministereistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Norjan pääministereistä. Luettelossa on otettu huomioon myös Norjan kuvernöörit (rigsstatholder) vuosina 1814–1856, Norjan varakuninkaat (visekonge), ensimmäiset ministerit (førstestatsråd) vuosina 1814–1873 sekä itsenäisen Norjan pääministerit (statsminister) vuodesta 1905. Luettelossa on myös toisen maailmansodan aikaisen nukkehallinnon johto.

Norjan kuvernöörit (1814–1856)[1][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kreivi Hans Henrik von Essen (18141816)
  2. Kreivi Carl Carlsson Mörner (18161818)
  3. Kreivi Johan August Sandels (18181827)
  4. Kreivi Baltzar von Platen (18271829)
  5. Kreivi Herman Wedel-Jarlsberg (18361840)
  6. Severin Løvenskiold (18411856)

Norjan varakuninkaat (ajoittain 1814–1857)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. kruununprinssi Carl Johan (9. marraskuuta17. marraskuuta, 1814)
  2. kruununprinssi Carl Johan (10. kesäkuuta16. heinäkuuta 1816)
  3. kruununprinssi Oscar (11. huhtikuuta1. marraskuuta 1824)
  4. kruununprinssi Oscar (17. kesäkuuta3. joulukuuta 1833)
  5. kruununprinssi Carl (17. kesäkuuta 185622. kesäkuuta 1857)

Ensimmäiset ministerit (1814–1873)[1][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frederik Gottschalk Haxthausen (1814)
  2. Marcus Gjøe Rosenkrantz (18141815)
  3. Mathias Sommerhielm (18151822)
  4. Jonas Collett (18221836)
  5. Nicolai Johan Lohmann Krog (18361855)
  6. Jørgen Herman Vogt (18551858)
  7. Hans Christian Petersen (18581861)
  8. Frederik Stang (18611873); jatkoi pääministerinä vuoteen 1880

Pääministerit (1814–1873)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri[1] Virka-kausi[1] Puolue[1]
Peder Anker by Jacob Munch.png Peder Anker 1814–1822 sitoutumaton
Sommerhielm2.jpg Mathias Sommerhielm 1822–1827 sitoutumaton
Severin Løvenskiold by Knud Bergslien.png Severin Løvenskiold 1828–1841 sitoutumaton
Frederik Due.png Frederik Due 1841–1858 sitoutumaton
Portrett av statsminister Georg Sibbern - no-nb digifoto 20160119 00053 blds 01000.jpg Georg Sibbern 1858–1871 sitoutumaton
Otto Richard Kierulf.png Otto Richard Kierulf 1871–1873 sitoutumaton

Jaettu pääministeriys (1873–1905)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1873 Norjan ensimmäisen ministeriön toimisto korotettiin pääministerin toimistoksi Kristianiassa. Tukholmassa toimivan pääministerin toimisto jakoi tehtäviä Kristianian pääministerille kuninkaalta. Lisäksi Ruotsin pääministerin virka perustettiin vuodesta 1876 lähtien.

Pääministerit Tukholmassa (1873–1905)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministerit Kristianiassa (1873–1905)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri
(Syntynyt-Kuollut)
Virkaukausi Puolue Pääministeri
(Syntynyt-Kuollut)
Virkaukausi Puolue
37917 Otto Richard Kierulf.jpg Otto Richard Kierulf
(1825–1897)
1880-1884 sitoutumaton Frederik Stang.jpg Frederik Stang
(1808–1884)
1873- 1880 sitoutumaton
Wolfgang Haffner 2.jpg Wolfgang Wenzel von Haffner
(1806–1892)
1884-1884. vt. sitoutumaton Christian Selmer.jpg Christian August Selmer
(1816–1889)
1884- 1884 Konservatiivipuolue
Carl Otto Løvenskiold.png Carl Otto Løvenskiold
(1839–1916)
1884-1884 sitoutumaton Christian Homann Schweigaard.jpg Christian Homann Schweigaard
(1838–1899)
1884- 1884 Konservatiivipuolue
Ole Richter by L Szacinski.png Ole Jørgen Richter
(1829–1888)
1884-1888 Liberaalipuolue Johan Sverdrup.jpg Johan Sverdrup
(1838–1899)
1884-1888 Liberaalipuolue
Jacob Stang.png Hans Georg Jacob Stang
(1830–1907)
1889-1889 Liberaalipuolue
Gregers Gram porträtt.jpg Gregers Gram
(1846–1929)
1889-1891 Konservatiivipuolue Emil Stang by Klem.png Emil Stang
(1834–1912)
1889- 1891 Konservatiivipuolue
Otto Albert Blehr.jpg Otto Blehr
(1847–1927)
1891-1893 Liberaalipuolue Johannes Steen.jpg Johannes Steen
(1827–1906)
1891- 1893 Liberaalipuolue
Gregers Gram porträtt.jpg Gregers Gram
(1846–1929)
1893-1895 Konservatiivipuolue Emil Stang by Klem.png Emil Stang
(1834–1912)
1893- 1895 Konservatiivipuolue
1895-1898 Georg Francis Hagerup.jpg Francis Hagerup
(1853–1921)
1895-1898 Konservatiivipuolue
Otto Albert Blehr.jpg Otto Blehr
(1853–1921)
1898-1902 Liberaalipuolue Johannes Steen.jpg Johannes Steen
(1827–1906)
1898- 1902 Liberaalipuolue
Oaqvam.jpg Ole Anton Qvam
(1834–1904)
1902-1903 Liberaalipuolue Otto Albert Blehr.jpg Otto Blehr
(1847–1927)
1902- 1903 Liberaalipuolue
Sigurd Ibsen OB.F06068a.jpg Sigurd Ibsen
(1859–1930)
1903-1905 Liberaalipuolue Georg Francis Hagerup.jpg Francis Hagerup
(1853–1921)
1903- 1905 Koalitiopuolue
Jørgen Løvland.jpg Jørgen Løvland
(1848–1922)
1905-1905 Liberaalipuolue Christian Michelsen.jpg Christian Michelsen
(1857–1925)
1905- 1905 Liberaalipuolue

Norjan pääministerit (1905–1945)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun unioni purettiin 1905, pääministeri on toiminut Oslossa, paitsi toisen maailmansodan aikana, jolloin hallitus toimi pakolaishallituksen muodossa Lontoossa.

Pääministeri[1]

(Syntynyt-Kuollut)
Virka-aika[1] Puolue[1]
Christian Michelsen.jpg Christian Michelsen
(1857–1925)
11. maaliskuuta 1905 – 23. lokakuuta 1907 Liberaalipuolue
Jørgen Løvland.jpg Jørgen Løvland
(1848–1922)
23. lokakuuta 1907 – 19. maaliskuuta 1908 Liberaalipuolue
Gunnar Knudsen.jpg Gunnar Knudsen
(1848–1928)
19. maaliskuuta 1908 – 2. helmikuuta 1910 Liberaalipuolue
Wollert Konow (SB).png Wollert Konow
(1845–1924)
2. helmikuuta 1910 – 20. helmikuuta 1912 Vasemmistoliberaalipuolue
Jens Bratlie.jpg Jens Bratlie
(1856–1939)
20. helmikuuta 1912 – 31. tammikuuta 1913 Konservatiivipuolue
Gunnar Knudsen.jpg Gunnar Knudsen
(1848–1928)
31. tammikuuta 1913 – 21. kesäkuuta 1920 Liberaalipuolue
Otto Bahr Halvorsen.jpg Otto Bahr Halvorsen
(1872–1923)
21. kesäkuuta 1920 – 22. kesäkuuta 1921 Konservatiivipuolue
Otto Albert Blehr.jpg Otto Albert Blehr
(1847–1927)
23. maaliskuuta 1923 – 23. toukokuuta 1923 Liberaalipuolue
Otto Bahr Halvorsen.jpg Otto Bahr Halvorsen
(1872–1923)
23. maaliskuuta 1923 – 23. toukokuuta 1923 Konservatiivipuolue
Abraham Berge.jpg Abraham Berge
(1851–1936)
30. toukokuuta 1923 – 25. heinäkuuta 1924 Vasemmistoliberaalipuolue
Johan Ludwig Mowinckel.jpg Johan Ludwig Mowinckel
(1870–1943)
25. heinäkuuta 1924 – 5. maaliskuuta 1926 Liberaalipuolue
Ivar Lykke.jpg Ivar Lykke
(1872–1949)
5. maaliskuuta 1926 – 28. tammikuuta 1928 Konservatiivipuolue
Hornsrud.jpg Christopher Hornsrud
(1859–1960)
28. tammikuuta 1928 – 15. helmikuuta 1928 Työväenpuolue
Johan Ludwig Mowinckel.jpg Johan Ludwig Mowinckel
(1870–1943)
15. helmikuuta 1928 – 12. toukokuuta 1931 Liberaalipuolue
Peder Kolstad.jpg Peder Kolstad
(1878–1932)
21. toukokuuta 1931 – 5. maaliskuuta 1932 Maaseudun puolue
Jens Hundseid.jpeg Jens Hundseid
(1883–1965)
14. maaliskuuta 1932 – 3. maaliskuuta 1933 Maaseudun puolue
Johan Ludwig Mowinckel.jpg Johan Ludwig Mowinckel
(1870–1943)
3. maaliskuuta 1933 – 20. maaliskuuta 1935 Liberaalipuolue
Johan Nygaardsvold.jpg Johan Nygaardsvold
(1879–1952)
20. maaliskuuta 1935 – 25. kesäkuuta 1945
(sodan aikana pakolaishallituksen pääministeri Lontoossa. Kansainvälisesti tunnustettu)
Työväenpuolue

De facto valtionpäämiehet toisen maailman sodan aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri[1]

(Syntynyt-Kuollut)
Virka-aika[1] Puolue[1]
Portrett av Vidkun Quisling i sivile klær, ukjent datering..jpg Vidkun Quisling
(1887–1945)
9. huhtikuuta 1940 – 15. huhtikuuta 1940 Nasjonal Samling
Ingolf Elster Christensen.jpg Ingolf Elster Christensen
(1872–1943)
15. huhtikuuta 1940 – 25. syyskuuta 1940 sitoutumaton
Josef Terboven.jpg Josef Terboven
(1898–1945)
25. syyskuuta 1940 – 1. helmikuuta 1942 NSDAP
Portrett av Vidkun Quisling i sivile klær, ukjent datering..jpg Vidkun Quisling
(1887–1945)
1. helmikuuta 1942 – 9. toukokuuta 1945 Nasjonal Samling

Norjan pääministerit (1945– )[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri[1] Virka-aika[1] Puolue[1]
Einar Gerhardsen 1945.jpeg Einar Gerhardsen
(1897–1987)
25. kesäkuuta 1945 – 9. marraskuuta 1951 Työväenpuolue
26771 Oscar Torp.jpg Oscar Torp
(1893–1958)
9. marraskuuta 1951 – 22. tammikuuta 1955 Työväenpuolue
Einar Gerhardsen 1945.jpeg Einar Gerhardsen
(1897–1987)
22. tammikuuta 1955 – 28. elokuuta 1963 Työväenpuolue
Coat of arms of Norway.svg John Lyng
(1905–1978)
28. elokuuta 1963 – 25. syyskuuta 1963 Konservatiivipuolue
Einar Gerhardsen 1945.jpeg Einar Gerhardsen
(1897–1987)
25. syyskuuta 1963 – 12. lokakuuta 1965 Työväenpuolue
Per Borten 1966.JPG Per Borten
(1913–2005)
12. lokakuuta 1965 – 17. maaliskuuta 1971 Keskustapuolue
Trygve Bratteli.jpg Trygve Bratteli
(1910–1984)
17. maaliskuuta 1971 – 17. lokakuuta 1972 Työväenpuolue
Lars Korvald, 1978 (cropped).jpg Lars Korvald
(1916–2006)
17. lokakuuta 1972 – 12. lokakuuta 1973 Kristillinen kansanpuolue
Trygve Bratteli.jpg Trygve Bratteli
(1910–1984)
12. lokakuuta 1973 – 15. tammikuuta 1976 Työväenpuolue
Odvar Nordli 2007 04 21.jpg Odvar Nordli
(1927–2018)
15. tammikuuta 1976 – 4. helmikuuta 1981 Työväenpuolue
Gro Harlem Brundtland 2009.jpg Gro Harlem Brundtland
(syntynyt 1939)
4. helmikuuta 1981 – 14. lokakuuta 1981 Työväenpuolue
Willoch 1983 (high resolution, cropped).jpg Kåre Willoch
(syntynyt 1928)
14. lokakuuta 1981 – 9. toukokuuta 1986 Konservatiivipuolue
Gro Harlem Brundtland 2009.jpg Gro Harlem Brundtland
(syntynyt 1939)
9. toukokuuta 1986 – 16. lokakuuta 1989 Työväenpuolue
Jan P. Syse.JPG Jan P. Syse
(1930–1997)
16. lokakuuta 1989 – 3. marraskuuta 1990 Konservatiivipuolue
Gro Harlem Brundtland 2009.jpg Gro Harlem Brundtland
(syntynyt 1939)
3. marraskuuta 1990 – 25. lokakuuta 1996 Työväenpuolue
Thorbjorn Jagland 2007.jpg Thorbjørn Jagland
(syntynyt 1950)
25. lokakuuta 1996 – 17. lokakuuta 1997 Työväenpuolue
KjellMagneBondevik.JPG Kjell Magne Bondevik
(syntynyt 1947)
17. lokakuuta 1997 – 17. maaliskuuta 2000 Kristillinen kansanpuolue
Jens Stoltenberg 2009-06-03 (bilde 02).JPG Jens Stoltenberg
(syntynyt 1959)
17. maaliskuuta 2000 – 19. lokakuuta 2001 Työväenpuolue
KjellMagneBondevik.JPG Kjell Magne Bondevik
(syntynyt 1947)
19. lokakuuta 2001 – 17. lokakuuta 2005 Kristillinen kansanpuolue
Jens Stoltenberg 2009-06-03 (bilde 02).JPG Jens Stoltenberg
(syntynyt 1959)
17. lokakuuta 2005 – 16. lokakuuta 2013 Työväenpuolue
31.08.2013, Erna Solberg.2.jpg Erna Solberg
(syntynyt 1961)
16. lokakuuta 2013 – virassa Konservatiivipuolue

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Norway's Governments since 1814 Solberg’s Government. The Government of Norway. Viitattu 24.11.2014.