Thimphu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thimphu
ཐིམ་ཕུ་
Thimphu läheiseltä vuorelta nähtynä.
Thimphu läheiseltä vuorelta nähtynä.

Thimphu

Koordinaatit: 27°28′N, 89°38′E

Valtio  Bhutan
Väkiluku (2005) 79 185
 – Väestötiheys 7 845 as./km²
Lempinimi: The city of 72 nations
Thimphu (ཐིམ་ཕུ་) on Bhutanin pääkaupunki ja suurin asutuskeskus, ja myös nimi kaupunkia ympäröivälle laaksolle ja piirikunnalle. Vuoden 2005 väestönlaskennan mukaan kaupungin asukasluku oli 79 000.[1] Kaupunki sijaitsee Wang Chun (Chu-joen) varrella. Se on kuninkaallisen perheen asuinpaikka ja monien kansainvälisten järjestöjen tukikohta alueella.[2] Vuoteen 1955 saakka Thimphu oli Bhutanin pääkaupunki vain kesällä. Talvella hallintokaupunkina toimi Punakha.

Tashitšodzong, 1200-luvulla rakennettu linnoitettu luostari on ollut Bhutanin hallituksen kokoontumispaikkana vuodesta 1952. Tangon ja Cherin luostarit sijaitsevat lähellä kaupunkia ja Dechenchoelingin palatsi, joka on kuninkaan virallinen asunto, kaupungin pohjoispuolella. Kaupunki on laajentunut huomattavasti maaseudulta muuttaneen väestön vuoksi. Pääkatu Norzim Lam on kauppojen, ravintoloiden ja julkisten rakennusten reunustama. Kaupungin kaikkien talojen vaaditaan olevan koristeltu perinteisillä buddhalaisilla maalauksilla ja kaupungin hallinto säätelee rakentamista tarkasti. Suurin osa kaupungin vähäisestä teollisuudesta sijaitsee Wang Chun sillan eteläpuolella ja eloisat viikonloppumarkkinat pidetään joen lähellä. Kesän lopussa Tashichoedzongissa on värikäs naamiotanssifestivaali (tsechhu).

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thimphussa ei ole omaa lentokenttää, mutta lähin lentoasema on Paron kansainvälinen lentoasema Parossa noin 60 kilometrin (kahden tunnin ajomatkan) päässä.[3]

Thimphu on Palaun Ngerulmudin ohella maailman ainoa pääkaupunki, jossa ei ole liikennevaloja[4]. Kaupunkiin asennettiin yhdet, mutta ne poistettiin pian käytöstä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Citypopulation
  2. Himalayan Leaders (saksaksi)
  3. Bhutan Mystic matkatoimiston sivu
  4. Thimbhu BhutanTour. Arkistoitu 6.7.2011. Viitattu 1.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]