Punakha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punakha
(sPu nag kha)
སྤུ་ན་ཁ་
Punakha dzong
Punakha dzong
Punakhan piirikunta
Punakhan piirikunta
Valtio Bhutan
Piirikunta Punakha
Väkiluku (2001) 3 477


Punakha (སྤུ་ན་ཁ་, tiibetinkielinen nimi transliteroituna: sPu nag kha) on itäisellä Himalajalla Bhutanissa noin 1 500 m:n korkeudessa[1] sijaitseva, noin 3 500 asukkaan[1] Punakhan piirikunnan pääkaupunki ja linnaluostari eli dzong. Sen sijaintikohdassa Mo Chhu ja Pho Chhu -joet yhtyvät Sankosh -joeksi.[1] Alueen ilmasto on subtrooppinen, mutta suotuisasta ilmastosta ja hedelmällisestä maasta huolimatta alueella harjoitetaan vain vähän maanviljelyä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bhutanin perustajan Shabdrung Ngawang Namgyalin vuonna 1637 perustama Punakha oli maan talvipääkaupunki vuoteen 1955, jolloin Thimphusta tuli ympärivuotinen pääkaupunki. Vuonna 1638 valmistunut dzong sai nimekseen Druk Pungthang Dechen Phodrang eli Suuren onnellisuuden palatsi; se on edelleen Bhutanin munkiston talviasunto.[2]

Shabdrung Ngawang Namgyal hallitsi maata Punakha dzongista käsin kuolemaansa asti vuonna 1651. Välttääkseen poliittisen kaaoksen, hänen lähimmät neuvonantajansa salasivat Shabdrungin kuoleman seuraavat 54 vuotta.

Hänen ruumistaan säilytetään Punakha dzongin pyhässä sisimmässä kammiossa kahden korkea-arvoisen laman päättymättömässä vartiossa, joka on jatkunut hänen kuolemastaan asti. Tehtävää pidetään yhtenä kuningaskunnan pyhimmistä, eikä edes maan kuninkaalla ole pääsyä sisimpään kammioon.

Bhutanin ensimmäinen perintökuningas Ugyen Wangchuck kruunattiin Punakhassa 17. joulukuuta 1907.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.