Port Moresby

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Port Moresby
Pot Mosbi
Hanuabadan esikaupunki; taustalla kaupungin liikekeskustaa.
Hanuabadan esikaupunki; taustalla kaupungin liikekeskustaa.
Lippu
Lippu

Port Moresby

Koordinaatit: 9°30′49.1″S, 147°13′7.7″E

Valtio Papua-Uusi-Guinea
Maakunta Pääkaupunkialue
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 240 km²
Väkiluku (2000) 175 500
 – Tiheys 731 as./km²

Port Moresby [po:t mo:zbi] (tok-pisin: Pot Mosbi) on Papua-Uuden-Guinean pääkaupunki, joka sijaitsee Uuden-Guinean saaren kaakkoisosassa Papuanlahden rannikolla. Se on maan suurin kaupunki 173 500 asukkaallaan (2000) ja samalla Melanesian suurin pääkaupunki. Kaupunki lähiympäristöineen muodostaa pääkaupunkialueen (National Capital District), joka on yksi maan 20 hallintolueesta ja jossa on 254 158 asukasta (2000). Kaupungissa on vuonna 1966 perustettu yliopisto, tärkeä satama ja Jacksonsin kansainvälinen lentoasema, joka on maan vilkkain. Teollisuudenaloista merkittävimmät ovat elintarvikkeiden, koneiden ja rakennusaineiden valmistus. Kumi, kulta ja kopra ovat kaupungin tärkeimmät vientituotteet.

Alueen, jolle kaupunki myöhemmin perustettiin, havaitsi ensimmäisenä vuonna 1873 kapteeni John Moresby, joka nimesi paikan isänsä amiraali Sir Fairfax Moresbyn mukaan. Vuonna 1883 syntyivät paikalle ensimmäiset rakennukset. Kaupunki kasvoi hitaasti aina toiseen maailmansotaan asti, jolloin kaupunki evakuoitiin ja se alkoi toimia liittoutuneiden tärkeänä tukikohtana. Sodan jälkeen pahasti rappeutunut kaupunki jouduttiin rakentamaan uudelleen. Liikekeskustasta on kehittynyt hyvin nykyaikainen, mutta kaupungin laitamilla on maaltamuuton seurauksena syntyneitä slummiutuneita hökkelikyliä.

Port Moresbyä vaivaa paha työttömyys (noin 60–90 %). Aseistautuneet katujengit ovat toinen vakava ongelma. Kaupungin huimien raiskaus-, ryöstö- ja henkirikostilastojen vuoksi se valittiin vuonna 2004 maailman huonoimmaksi pääkaupungiksi elää. Kaupungissa tapahtuu kolme kertaa enemmän murhia kuin Moskovassa ja 23 kertaa enemmän kuin Lontoossa. Kaupungissa liikkumista auringonlaskun jälkeen tuleekin välttää ja matkailijoita suositellaan välttämään useimpia kaupungin alueita myös päiväsaikaan[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]