Finnvera

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kehitysaluerahasto)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Finnvera Oyj:n logo

Finnvera Oyj on Suomen valtion kokonaan omistama erityisrahoitusyhtiö. Finnveran pääasiallisena roolina on täydentää rahoitusmarkkinoita tarjoamalla yrityksille lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Valtion Finnveralle asettamia elinkeino- ja omistajapoliittisia tavoitteita ovat muun muassa yritystoiminnan lisääminen, pienten ja keskisuurten yritysten muutostilanteiden rahoituksen mahdollistaminen sekä yritysten kasvun, kansainvälistymisen ja viennin edistäminen.

Vuonna 2012 Finnvera myönsi rahoitusta 3 123:lle aloittavalle yritykselle.[1]

Finnvera perustettiin vuonna 1999 yhdistämällä Kera Oyj (ent. Kehitysaluerahasto Oy) ja Suomen Valtiontakuukeskus.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strategiansa mukaisesti Finnvera keskittyy toiminnassaan uuden yritystoiminnan, yritysten kasvun ja kansainvälistymisen rahoittamiseen sekä kilpailukykyisen vienninrahoitusjärjestelmän kehittämiseen. Finnvera on Suomen virallinen vientitakuulaitos (export credit agency, ECA), jonka takuusitoumuksista vastaa Suomen valtio.

Finnveran yritysrahoituksen peruskriteereinä on, että asiakasyrityksellä on hyvä ja toimiva liikeidea sekä edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen. Edellytyksenä on myös, että yrityksen omat resurssit tai vakuudet eivät riitä rahoituksen hankkimiseen kaupallisilta rahoitusmarkkinoilta. Finnvera voi itse antaa lainan, mutta yhä useammin yritysten kotimaan toiminnan rahoituksen myöntää joko pankki tai vakuutuslaitos ja Finnvera myöntää luotolle osittaisen takauksen.

Finnveran vientitakuilla katetaan ostajan kaupallista riskiä tai ostajamaan poliittista riskiä. Poliittisilla riskeillä käsitetään suomalaisen viejäyrityksen asiakkaan sijaintimaan taloudellisesta tai poliittisesta aiheutuvia riskejä. Kaupalliset riskit liittyvät joko ostajaan tai sen rahoittajapankkiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Veraventure, Finnveran pääomasijoittamiseen erikoistunut tytäryhtiö

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liiketoiminta vuonna 2012 Vuosikertomus 2012. Finnvera. Viitattu 12.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]