Hämeenkatu (Turku)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurakadun, Itäisen Rantakadun ja Kaskenkadun risteys Turun keskustassa.
Hämeenkatua 1800-luvulla

Hämeenkatu (ruots. Tavastgatan) on yksi Turun keskustan pääkaduista. Se alkaa Kiinamyllynkadun risteyksestä ja päättyy Aurajoen rannalla sijaitsevaan Kaskenkadun ja Auransillan risteykseen, josta katu jatkuu Itäisen Rantakadun nimisenä kohti Aurajoen alajuoksua. Keskustasta pois päin tultaessa Hämeenkatu muuttuu Kiinamyllynkadun risteyksessä Hämeentieksi (ruots. Tavastlandsvägen), jonka alussa on Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Turun yliopistollisen keskussairaalan U-sairaala ja rantaradan ylittävän Hämeensillan jälkeen T-sairaala. Hämeentie muuttuu Halistentien ja Tammitien risteyksessä Hämeen valtatieksi (ruots. Tavast riksväg), joka on osa Turusta Hämeenlinnaan johtavaa valtatietä 10.

Hämeenkatu on myös osa Hämeen härkätietä eli yhtä Suomen vanhimmista maanteistä. Hämeen härkätie on valtakunnallinen matkailutie. Tie on merkitty ruskeapohjaisin liikennemerkein, joissa tunnuksena on härän pää.[1]

Hämeenkadun poikkikatuja ovat Kiinamyllynkatu, Kaivokatu, Kerttulinkatu, Tuomiokirkonkatu, Hovioikeudenkatu, Akatemiankatu, Uudenmaankatu, Nunnankatu, Vartiokuja, Rettiginrinne ja Kaskenkatu.

Ainoa puisto Hämeenkadun varrella on jokirannassa Itäisen Rantakadun ja Hämeenkadun välissä sijaitseva kapea Runeberginpuisto.

Joukkoliikenne Turun itäisiin kaupunginosiin eli muun muassa Ylioppilaskylään, Halisiin, Nummenpakalle, Kohmoon, Itäharjulle ja Varissuolle kulkee Hämeenkatua pitkin.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenteellisesti nykyisinkin merkittävä Hämeenkatu on yksi Turun kaupungin vanhoista maanteistä. Se mainitaan asiakirjoissa ensimmäistä kertaa vuonna 1426 Tauastagathuna[3]. Hämeenkatu oli osa vanhaa Turusta Hämeenlinnaan johtanutta Hämeen härkätietä.

Hämeenkatu koki 1960- ja 70-luvuilla suuria muutoksia, kun katua levennettiin ja muun muassa raitiolinjan 2 liikennöinti Nummenpakalle lakkautettiin. Vanhat 1–2-kerroksiset 1800-luvulla rakennetut puutalot purettiin ja niiden tilalle rakennettiin 6–8-kerroksisia elementtikerrostaloja ja matalia liikerakennuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämeen Härkätie harkatie. Viitattu 11.3.2023. (englanniksi)
  2. herkkila: Taiteen talo Turku.fi. 10.3.2022. Viitattu 11.3.2023.
  3. http://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk125/turku/