Dmitri Donskoi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dmitri Donskoi

Dmitri Ivanovitš Donskoi (ven. Дмитрий Иванович Донской, 12. lokakuuta 1350 Moskova19. toukokuuta 1389 Moskova) oli Moskovan ruhtinaskunnan suuriruhtinas vuosina 13591389 ja Vladimirin vuodesta 1363. Dmitri haastoi ensimmäisenä Moskovan suuriruhtinaana tataarien vallan Venäjällä. Hän sai arvonimensä Donilainen mongoleiden lyömisestä Kulikovon taistelussa 1380.

Eduard Lissner, Sergei Radonesilainen siunaa Dmitri Donskoin ennen Kulikovon taistelua, 1907. Maalaus Troitse-Sergijevan lavrasta.
Dmitri Donskoi kuvattu patsaassa.

Dmitri nousi Moskovan valtaistuimelle yhdeksänvuotiaana. Ennen täysikäisyyttä ruhtinaskuntaa hallitsi metropoliitta Aleksis. Vuonna 1360 Venäjän korkein, Vladimirin suuriruhtinaan arvonimi siirtyi Kultaisen Ordan kaanin päätöksellä Nižni Novgorodin Dmitri Konstantinovitšille. Kun hänet syrjäytettiin, Dmitri sai Vladimirin suuriruhtinuuden. Kolme vuotta myöhemmin hän teki rauhan Dmitri Konstantinovitšin kanssa ja nai hänen tyttärensä Eudoxian. Vuonna 1376 he liittoutuivat ja ryöstivät Volgan Bulgarian.

Dmitrin valtakauden alun tärkein työ oli Moskovan Kremlin varustus ensi kertaa kivimuurein, mikä valmistui 1367. Dmitri sekaantui Tverin asioihin, jolloin ruhtinas Mikael pyysi appensa, Liettuan Olgerdasin avukseen ja Moskovaa piiritettiin kaksi kertaa, 1368 ja 1370. Dmitri sai kaanin luvalla pitää Vladimirin ruhtinaskunnan ja 1375 nujersi Tverin ja pakotti sen tunnustamaan Moskovan oikeuden suuriruhtinaan arvoon. Vain Rjazan jäi enää alistamatta.

Kultainen Orda oli heikentynyt valtakamppailun vuoksi ja sen rinnalle oli syntynyt Valkoinen Orda. Dmitri lopetti veronmaksun Ordalle 1371, mutta kaani Mamai keräsi tataarien joukot ja valmistautui nujertamaan kapinoitsijan. Dmitri puolestaan keräsi lähes kaikki Venäjän ruhtinaat vihollista vastaan. Mamain ensimmäinen hyökkäys Rjazaniin torjuttiin Vožajoella 1378. Kaksi vuotta myöhemmin kaani kokosi 120 000 miehen armeijan ja johti sen itse Liettuan tuella Moskovaan. Se lyötiin Kulikovin kentällä Donin yläjuoksulla.

Lyöty Mamai joutui syrjäytetyksi ja tataarien joukot yhdisti Valkoisen Ordan kaani Tohtamyš, joka lähti sotaretkelle 1382. Dmitri sai tiedon hyökkäyksestä liian myöhään eikä ehtinyt koota apuvoimia. Moskova puolustautui piiritystä vastaan käyttäen ensi kertaa tykkejäkin, mutta se ryöstettiin silti ja palattiin veronmaksuun Ordalle. Dmitri vannoi uskollisuutta Tohtamyšille ja Ordalle, joka palautti hänet pääasialliseksi veronkerääjäksi ja Vladimirin suuriruhtinaaksi. Kuollessaan 1389 Dmitri oli ensimmäinen suuriruhtinas, joka jätti arvonimensä pojalleen ilman kaanin hyväksyntää.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dmitri Donskoi.
Moskovan vaakuna Edeltäjä:
Iivana II
Moskovan suuriruhtinas
13591389
Seuraaja:
Vasili I