Juri II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juri II eli Juri Vsevolodovitš (joskus myös Yrjö II, 11894. maaliskuuta 1238) oli Vladimirin suuriruhtinas vuosina 1212–1216 ja 1218–1238 ja hallitsi Vladimir-Suzdalia Venäjän mongolivalloituksen aikaan.

Vsevolod III:n kolmantena poikana Juri kunnostautui taisteluissa Rjazania vastaan 1208. Jurin isä halusi jättää Jurille perinnöksi Rostovin ja vanhimmalle pojalle Konstantinille Vladimirin, mutta Konstantin vaati joko molempia tai ei mitään. Siksi Vsevolod jätti Konstantinin perinnöttömäksi ja jätti molemmat kaupungit Jurille.

Konstantin liittoutui Novgorodin Mstislav Rohkean kanssa ja löi muut veljensä Lipitsajoella. Voitettuaan Vladimirin hän lähetti Jurin hallitsemaan Rostovia ja Jaroslavlia. Konstantin kuoli kaksi vuotta myöhemmin, ja Juri palasi Vladimiriin.

Juri soti useasti Volgan Bulgariaa vastaan ja perusti Nižni Novgorodin linnakkeen Volgalle suojaksi bulgaareilta. Nuoremman veljensä Jaroslavin hän asetti hallitsemaan Novgorodia.

Kun mongolit lähestyivät Venäjää ensi kertaa 1223, lähetti Juri heitä vastaan pienen joukon, muttei ehtinyt katastrofaaliseen Kalkan taisteluun.

Kun mongolit palasivat 1237, Juri kohteli heidän lähettiläitään töykeästi. Hän ei myöskään auttanut Rjazania, kun Batu-kaani piiritti sitä. Hänen oma pääkaupunkinsa olikin seuraava kohde. Jurin pojat lyötiin Kolomnassa, ja Juri itse pakeni Jaroslaviin. Hänen vaimonsa Agatha (Kiovan Mikaelin sisar) kuoli kirkossa, josta väki oli hakenut turvaa tulelta.

Juri itse kuoli 1238 Sit-joella, missä mongolit murskasivat Vladimir-Suzdalin joukot.

Vladimirin vaakuna Edeltäjä:
Vsevolod III
Konstantin I
Vladimirin suuriruhtinas
12121216
12181238
Seuraaja:
Konstantin I
Jaroslav II
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.