Dmitri Aleksandrovitš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dmitri Aleksandrovitš kuvitettuna vuoden 1896 piirustuksessa.

Dmitri Aleksandrovitš Perejaslavski (ven. Дми́трий Алекса́ндрович Переяславский, 12501294) oli Vladimirin suuriruhtinas vuosina 1277–1294. Novgorodin ensimmäinen kronikka kertoo hänen rankaisseen karjalaisia ja valloittaneen heidän maansa vuonna 1278.[1]

Hän oli Aleksanteri Nevskin toiseksi vanhin poika ja nousi kruununperilliseksi vanhemman veljensä Vasilin kuoltua nuorena. Aleksanteri Nevski jätti Dmitrin vastuuseen Novgorodista jo alle kymmenvuotiaana. Aleksanteri Nevskin kuollessa vuonna 1263 Dmitri oli edelleen alaikäinen ja novgorodilaiset lähettivät hänet "kotiin kasvamaan". Dmitri palasi 18 vuotta täytettyään ja taisteli vallasta setiään Jaroslav III:a ja Vasili Jaroslavitšia vastaan. Hän sai Vladimirin ja Novgorodin haltuunsa vasta setiensä kuoltua.

Dmitrin nuorempi veli Andrei yritti puolestaan Kultaisen ordan tuella kaapata vallan Dmitriltä, joka joutui pakenemaan Kaprion linnaan ja mahdollisesti Skandinaviaan asti. Lopulta Dmitri vetäytyi luostariin, vihittiin munkiksi vuonna 1293 ja kuoli vuotta myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toim. Martti Linna: Suomen varhaiskeskiajan lähteitä, s. 138. Historian aitta, 1989.
Vladimirin vaakuna Edeltäjä:
Vasili Jaroslavitš
Vladimirin suuriruhtinas
12771294
Seuraaja:
Andrei III
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.