Mikael I (Vladimir)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fresko Mikael Jurjevitšista Arkkienkelin katedraalissa, Moskovassa.

Mikael Jurjevitš (ven. Миха́лко (Михаи́л) Ю́рьевич; ? – 20. kesäkuuta 1176) oli Vladimir-Suzdalin suuriruhtinas vuosina 1175–1176 ja Kiovan suuriruhtinas vuonna 1171.

Mikael oli Juri Dolgorukin vanhin poika tämän toisesta avioliitosta. Hänen velipuolensa Andrei Bogoljubski (Andrei I) karkotti hänet Suzdalista ja hän asui 1162–1169 Ostjorissa lähellä Tšernigovia, mutta muutti sitten Tortšeskiin. Andrei asetti hänet hallitsemaan Kiovaan Gleb Jurjevitšin kuoleman jälkeen 1171, mutta Mikael kieltäytyi ja lähetti sen sijaan nuoremman veljensä Vsevolodin. Kiovaa vaatinut Smolenskin ruhtinas Rurik piiritti Tortšeskia, mutta Mikael teki rauhan ja siirtyi Perejaslaviin. Seuraavana vuonna Andrei teki sotaretken etelään, ja Mikael rikkoi välinsä Rurikiin ja liittoutui veljensä kanssa.

Andrein kuoltua Mikael seurasi häntä Vladimirin suuriruhtinaana, mutta Suzdalin ja Rostovin pajarien vihamielisyys sai hänet siirtymään Tšernigoviin. Vladimirilaiset kutsuivat hänet pian taistelemaan Jaropolk Rostislavovitšia vastaan. Mikael löi tämän Andrein veljenpojan ja sai jälleen Vladimirin haltuunsa 1175.

Mikael kuoli seuraavana vuonna 1176, ja häntä seurasi Vladimirin valtaistuimelle veljensä Vsevolod III.

Vladimirin vaakuna Edeltäjä:
Andrei I
Vladimirin suuriruhtinas
11751176
Seuraaja:
Vsevolod III