Kyi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyi, Shek, Horiv ja Lebedin Radvilan eli Radziwiłłin kroniikan mukaan (noin 1400-luvulta).

Kyi (muinaisvenäjäksi Кыи; ukr. Кий, Kyi; ven. Кий, Ki) on itäslaavien myyttinen johtaja, Kiovan perustaja ja sen ensimmäinen ruhtinas.[1][2] Nestorin kronikassa kerrotun legendan mukaan Dneprin vuorilla asunut Kyi ja hänen nuoremmat veljensä Shek, Horiv ja sisko Lebedin rakensivat Dneprin oikealle rannalle kaupungin, joka nimettiin Kyin mukaan Kiovaksi. Lisäksi tarinan mukaan Kyi perusti Kievetsin kaupungin Tonavan varrelle. Kronikan mukaan polaanien heimo polveutuu Kyista ja hänen sisaruksistaan.

Kronikoitsija kertoo myös toisesta legendasta (vaikka torjuu sen epätodennäköisenä), jonka mukaan Kyi oli veneenkuljettaja Tonavalla. Nykyisin tutkijat pitävät tarinaa kaupungin perustamisesta myyttinä, jonka tarkoitus oli selittää Kiovan ja sen ympäristön nimiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dmytro Ja. Vortman: KyКий Entsyklopedija istorija Ukrajiny (Ukrainan historian tietosanakirja), osa 4: Ка-Ком; history.org.ua. 2007. Viitattu 20.3.2022. (ukrainaksi)
  2. T. V. Myh’ailiv, T. A. Myh’ailiv,: Doba Kyjibskoji Rusi (Доба Київської Русі) (s.5) Видатні постаті українського державотворення. Довідник. 2014. Harkova: Видавнича група Основа. Viitattu 29.7.2022. (ukrainaksi)