Juri Danilovitš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juri Danilovitš

Juri Danilovitš (ven. Ю́рий Дани́лович, k. 21. marraskuuta 1325) oli Moskovan ruhtinas vuosina 1303–1325 ja Vladimirin suuriruhtinas vuodesta 1317. Hän johti Novgorodin joukkoja ruotsalaisia vastaan taisteluissa, joiden päätteeksi solmittiin Suomen itärajan määritellyt Pähkinäsaaren rauha 1323.

Juri Danilovitš oli isänsä Moskovan ruhtinas Danielin vanhin poika ja peri Moskovan vuonna 1303. Juri Danilovitš puolusti Pereslavl-Zalesskia Vladimirin suuriruhtinas Andrei III:tta vastaan. Andrein kuoltua seuraavana vuonna Juri alkoi kilpailla Vladimirin suuriruhtinaan asemasta tittelin perineen Tverin ruhtinas Mikaelin kanssa. Kun Tverin armeija piiritti Pereslavlia ja Moskovaa, Mikael meni Kultaisen Ordan hoviin Saraihin, missä kaani korotti hänet muita ruhtinaita korkeammaksi.

Tällä välin Juri järjesti Rjazanin ruhtinas Konstantinin murhan. Onneton hallitsija oli jäänyt Jurin isän vangiksi 1302 ja virunut siitä lähin Moskovassa. Rjazanin järkyttyessä barbaarisuudesta Juri sai lopullisesti haltuunsa Kolomnan. Hän valtasi myös Možaiskin, joka oli kuulunut ennen Smolenskin ruhtinaille. Vuoteen 1314 mennessä Juri sai metropoliitta Pietarin tuen ja solmi liiton Novgorodin kanssa Tveriä vastaan.

Vuonna 1315 Juri meni Saraihin kaanin hovin, jossa hän vietti kaksi vuotta ja solmi liiton Uzbeg-kaanin kanssa ja nai kaanin sisaren. Juri nimitettiin Vladimirin suuriruhtinaaksi 1317. Juri yritti valloittaa myös Tverin suuren mongolisotajoukon kanssa, mutta hänen armeijansa lyötiin ja hänen veljensä Boris ja vaimonsa otettiin vangeiksi. Juri pakeni Novgorodiin ja anoi rauhaa. Hänen vaimonsa kuoli Tverissä, jolloin Juri kanteli kaanille hänen tulleen myrkytetyksi Mikaelin käskystä. Molemmat ruhtinaat kutsuttiin Saraihin, jossa Mikael surmattiin.

Juri palasi Venäjälle 1319. Hän sai tehtävän kerätä kaikki Venäjän verot kaanille. Hiukan ennen kuolemaansa Juri johti Novgorodin armeijan taisteluun ruotsalaisia vastaan ja perusti linnoituksen Nevan suulle. Solmittuaan Pähkinäsaaren rauhan 1323 hän jatkoi valloituksia idässä ja valloitti Veliki Ustjugin samana vuonna. Mikaelin poika Dimitri kosti Jurille ja kanteli 1322 kaanille Jurin kavaltavan veroja. Juri kutsuttiin Ordaan tuomittavaksi, mutta Dimitri surmasi hänet omakätisesti. Tämän seurauksena kaani surmautti Dimitrinkin.

Moskovan vaakuna Edeltäjä:
Daniel
Moskovan ruhtinas
1303–1325
Seuraaja:
Iivana Kalita