Dmitrov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dmitrov
(Дмитров)
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Moskovan alue Venäjällä, alla kaupungin sijainti alueella
Moskovan alue Venäjällä, alla kaupungin sijainti alueella

Dmitrov

Koordinaatit: 56.3372°N, 37.5132°E

Valtio Venäjän federaatio
Federaatiosubjekti Moskovan alue
Piiri Dmitrovin piiri
Väkiluku (2010) 61 454
Aikavyöhyke UTC+3 (MSK)

Dmitrov (ven. Дми́тров) on kaupunki Moskovan alueella, Dmitrovin piirin keskus, noin 65 km Moskovasta pohjoiseen Moskovan kanavan ja Jahroman varrella. Kaupungin asukasluku on noin 61 500 (2010). Dmitrov on suurin runsaan 151 000 asukkaan piirin kaupunkiasutuksista. Dmitrovin piirissä on lisäksi pienempi kaupunki, kolme kaupunkityyppistä taajamaa ja kuusi maalaiskuntaa. [1]

Kaupungin sanotaan perustaneen Juri Dolgorukin paikkaan jossa hänen poikansa Vsevolod syntyi. Nimi tuli suojelupyhimys Pyhästä Demetrius Thessalonikilaisesta.

1200-luvulla paikka oli Moskovan ruhtinaskunnan, Tverin ja Pereslavl-Zalesskin rajan merkkinä. Kaupunki itse kuului Galitšiin, kunnes se liitettiin 1363 Moskovaan. Sekä Dmitri Donskoi että Vasili II antoivat kaupungin nuorempien poikiensa pieneksi ruhtinaskunnaksi. Kaupungin kukoistushetki ajoittui Iivana III:n pojan Juri Ivanovitšin aikaan, jolloin sinne rakennettiin kultakupolinen Ylösnousemuksen katedraali ja pienempi Pyhien Boriksen ja Glebin luostari. Jurin jälkeen kaupungin sai hänen veljensä Andrei Ivanovitš. Vuonna 1569 se otettiin pois Iivana Julman serkulta Vladimir Andrejevitšilta ja se köyhtyi. Lisätuhoa aiheutti puolalaisten ryöstely sekasorron aikaan.

Vuonna 1812 kaupungin miehittivät lyhyeksi aikaa ranskalaiset, mutta Wehrmacht pysäytettiin 1941 sen ulkopuolelle. Arkeologit kaivoivat 1930-luvulla esiin kaupungin kremlin.

Dmitrov on rautateiden risteysasema Moskovan--Savjolovon ja Dmitrovin--Aleksandrovin välillä. Siellä on myös Moskovan kanavan satama.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Federalnaja služba gosudarstvennoi statistiki (Venäjän federaation tilastovirasto), www.gks.ru: Vserossijskaja perepis naselenija 2010. Tom 1. Tšislennost i razmeštšenije naselenija. (Koko Venäjän kattava väestönlaskenta 2010. Osa 1. Väestön lukumäärä ja jakauma. Taulukko 11 (MS Excel-taulukko)) 2012. Moskova: ИИЦ «Статистика России». Arkistoitu 15.3.2013. Viitattu 28.7.2014. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]