Kreml

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kremleistä yleisesti. Moskovan Kremlistä on erillinen artikkelinsa.
Nižni Novgorodin kreml

Kreml (ven. кремль ’linnoitus’) on useissa Venäjän historiallisissa kaupungeissa oleva linnoitettu keskusta, joka usein sijaitsee kaupungin korkeimmalla kohdalla, joen varrella tai muuten strategisesti hyvällä paikalla.[1] Tässä merkityksessä sanaa käytetään paikkakunnan nimen yhteydessä yleensä pienellä kirjoitettuna, esimerkiksi Novgorodin kreml tai Moskovan kreml.[2] Linnoitusta ympäröivä kaupunki on kehittynyt kremlinsä ympärille, mutta sen ulkopuolelle. Varsinaisen kaupungin turvana oli lisäksi ulkoinen muuri, joka on usein myöhemmin purettu.

Ainakin seuraavissa kaupungeissa on kreml: Kazan, Kolomna, Moskova, Nižni Novgorod, Novgorod, Pihkova, Rostov, Rjazan, Smolensk, Tobolsk, Vanha Laatokka, Vologda ja Zaraisk. Myös Solovetskin luostarissa Vienanmerellä on kreml. Useissa kaupungeissa on lisäksi jäljellä ainakin raunioita.

Sanaa käytettiin ensimmäistä kertaa kirjoituksissa vuonna 1331 muodossa kremnik (ven. кремник).[2][3]

Moskovan Kreml, Kreml Venäjän hallintokeskuksena

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Moskovan historiallisen keskuslinnoituksen Kremlin aluetta torneineen, kirkkoineen ja hallintorakennuksineen.

Tunnetuin kreml on Moskovan Kreml, jossa on perinteisesti ollut maan hallinnollinen keskus. Moskovan Kreml on toiminut tsaarien, Neuvostoliiton politbyroon ja Venäjän hallituksen kokoontumispaikkana sekä ylimmän maallisen ja hengellisen vallan keskuksena.

Sanan Kreml, isolla kirjoitettuna, erityismerkitys on viitata Venäjän hallintokeskukseen, nykyään Venäjän presidentinhallinnon sijaintiin Moskovan kremlin alueella ja itse hallintoon. Tätä sanan metonyymistä merkitystä käytetään, mikäli joku asia todetaan esimerkiksi toteutettavan Kremlin (siis tavallisemmin Venäjän presidentin tai presidentinhallinnon) määräyksellä.[2]

Useiden Venäjän tsaarien hautapaikkana oli perinteisesti Moskovan kremlin alueella sijaitseva, arkkienkeli Mikaelille pyhitetty Arkkienkelin katedraali. Tämän perinteen jatkumona Kremlin Punaisen torin puoleinen muuri oli erityisesti Neuvostoliiton aikana valtiollisesti merkittävien henkilöiden hautapaikka.

Moskovan kremliin liitetään joskus virheellisesti sen lähellä, Punaisen torin laidalla sijaitseva, monta sipulikattoista tornia käsittävä Pyhän Vasilin kirkko. Tämä sijaitsee kuitenkin Moskovan kremlin muurien ulkopuolella, eikä kuulu kaupungin kremliin.

  1. Kremlin Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.5.2024. (englanniksi)
  2. a b c Kreml Entsiklopeditšeski slovar- verkkotietosanakirjan artikkelin nettiversio. dic.academic.ru. Viitattu 27.7.2014. (venäjäksi)
  3. Kreml (Suuren neuvostotietosanakirjan eli Bolšaja sovetskaja entsiklopedijan (BSE) artikkelin verkkoversio) 1969–1978. dic.academic.ru. Viitattu 27.7.2014. (venäjäksi)