1900-luvun filosofia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

1900-luvulla filosofia toi mukanaan mullistuksia, jotka synnyttivät erilaisia keskenään ristiriitaisia filosofisia suuntauksia, mitä tulee filosofien suhteeseen tiedon perusteisiin ja erilaisiin absoluuttisiin totuuksiinselvennä. Klassiset itsestäänselvyydetselvennä heitettiin useimmiten menemään, ja filosofian kohteeksi tulivat uudet yhteiskunnalliset, taloudelliset, tieteelliset, eettiset ja loogiset ongelmat. Tämän seurauksena 1900-luvun filosofia voidaan kuvata joukkona erilaisia suuntauksia, jotka ovat pyrkineet eri tavoin poistamaan, säilyttämään tai uudistamaan aiemmin kuviteltuja rajoitteitaselvennä.

Tieteenfilosofia, matematiikan filosofia ja epistemologia ovat kehittyneet suuntiin, jotka vaikuttavat osittain toistensa vastustajilta, mitä tulee muun muassa suhteessa tietoisuuteenselvennä. Tämä näkyy muun muassa vuosisadan alkupuolella syntyneiden analyyttisen filosofian ja fenomenologisen ajattelun eroissaselvennä.

1900-luvun filosofeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun filosofeja.

Filosofisia koulukuntia, liikkeitä ja suuntauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kvasi-filosofisia yhteiskunnallisia, akateemisia, taiteellisia ynnä muita liikkeitä, koulukuntia ja suuntauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]