Thomas Nagel
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. Tarkennus: Ulkopuoliset lähteet puuttuvat |
Thomas Nagel (s. 4. heinäkuuta 1937) on yhdysvaltalainen filosofi. Hän on New Yorkin yliopiston filosofian ja oikeustieteen professori. Hän kuuluu analyyttisen filosofian perinteeseen, ja hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat mielenfilosofia, poliittinen filosofia ja etiikka.
Ajattelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nagel tunnetaan reduktionismin kritiikistään esseessään ”Millaista on olla lepakko” (”What Is it Like to Be a Bat?”, 1974). Siinä Nagel korostaa sitä, että kokemus jonakin organismina olemisesta syntyy ainoastaan silloin kun olennolla on tietoisia kokemuksia. Tällainen olemassaolo on aina subjektiivinen; kokemukset kokee aina yksilö, omasta näkökannastaan. Vaikka objektiivinen tietoisuuden tutkimus voi tarkastikin kertoa esimerkiksi värin aallonpituuksista ja niiden vaikutuksista hermosoluissa ja aivoissa, se ei kerro vielä mitään subjektiivisesta kokemuksesta. Nagel tiivisti kantansa esittämällä, että vain lepakko tietää, millaista on olla lepakko, eikä ihminen voi tätä subjektiivista kokemusta objektiivisesti tietää. Koska objektiivisuus tarkoittaa nimenomaan riippumattomuutta näkökulmista, ei objektiivisuus voi kuvata subjektiivisuutta, joka Nagelin näkökannassa on tietoisuuden olennaisin puoli. Tarkinkaan neurologinen kuvaus ei siten kykene selittämään sitä, miksi meillä on tietoisia, elämyksellisiä, kokemuksia.
Teoksessa Mieli ja kosmos Nagel sanoo, että luonnontiede on yleisemminkin väärässä, sillä luonnontieteen yritys selittää tietoisuutta, järkeä ja arvoja on vajavainen.[1]
Nagel on tutkinut myös eettisiä, poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Muun muassa teoksessaan The Possibility of Altruism Nagel puolustaa altruismia.
Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- The Possibility of Altruism (1970)
- Mortal Questions. Cambridge: Cambridge University Press, 1979. ISBN 0-521-22360-1.
- The View from Nowhere. Oxford: Oxford University Press, 1986. ISBN 0-19-503668-9.
- What Does It All Mean? A Very Short Introduction to Philosophy. Oxford: Oxford University Press, 1987. ISBN 0-19-505292-7.
- Equality and Partiality (1991)
- Other Minds: Critical Essays, 1969–1994 (1995)
- The Last Word (1997)
- The Myth of Ownership: Taxes and Justice (Liam Murphyn kanssa) (2002)
- Concealment and Exposure and Other Essays (2002)
- Mind and Cosmos: Why the Materialist Neo-Darwinian Conception of Nature Is Almost Certainly False (2012)
Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Artikkeleita
- Millaista on olla lepakko? (What Is It Like to Be a Bat? 1974. Suomentanut Jukka Partanen.) Niin & näin, 2010, nro 1, s. 31–40. Artikkelin verkkoversio.
- Kirjoja
- Mieli ja kosmos: Miksi materialistis-darwinistinen luontokäsitys on lähes varmasti epätosi. (Mind and Cosmos, 2012.). Suomentanut ja esipuhe Lauri Snellman. Helsinki: Basam Books, 2014. ISBN 978-952-260-291-6.
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Jussi Ahlroth: Kannattaisiko meditoida? Helsingin Sanomat, 7.7.2015, s. A 4. Artikkelin verkkoversio Viitattu 7.7.2015.
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Thomas Nagel, New York University (englanniksi)
William Alston - Simon Blackburn - Ned Block - J. Budziszewski - David Chalmers - Patricia Churchland - Paul Churchland - Donald Davidson - Daniel Dennett - Jerry Fodor - Susan Haack - Jaakko Hintikka - Jaegwon Kim - Saul Kripke - Thomas Kuhn - Bryan Magee - Ruth Barcan Marcus - Colin McGinn - Bradley Monton - Thomas Nagel - Robert Nozick - Martha Nussbaum - Alvin Plantinga - Karl Popper - Hilary Putnam - W. V. Quine - John Rawls - Richard Rorty - Roger Scruton - John Searle - Peter Singer - David Stove - Eleonore Stump - Charles Taylor - Nicholas Wolterstorff - Georg Henrik von Wright
Louis Althusser - Giorgio Agamben - Roland Barthes - Jean Baudrillard - Isaiah Berlin - Maurice Blanchot - Pierre Bourdieu - Hélène Cixous - Guy Debord - Gilles Deleuze - Jacques Derrida - Herman Dooyeweerd - Michel Foucault - Hans-Georg Gadamer - Jürgen Habermas - Werner Hamacher - Luce Irigaray - Julia Kristeva - Henri Lefebvre - Claude Lévi-Strauss - Emmanuel Lévinas - Jean-François Lyotard - Paul de Man - Jean-Luc Nancy - Antonio Negri - Paul Ricoeur - Michel Serres - Paul Virilio - Slavoj Žižek