Giorgio Agamben

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giorgio Agamben vuonna 2009.

Giorgio Agamben (s. 1942) on italialainen filosofi ja kirjallisuus- sekä oikeustieteilijä.[1] Hän opettaa Veronan yliopistossa ja työskentelee vierailevana luennoitsijana muun muassa Pariisin Collége International de Philosophiessa. Agamben aloitti kirjallisen uransa 1980-luvulla julkaisemalla pääasiassa kirjallisuustieteen alaan kuuluvaa tutkimusta, mutta siirtyi 1990-luvun aikana poliittisen filosofian suuntaan ja on kommentoinut muun muassa Michel Foucault'n ajatuksia biopolitiikasta.

Agamben on kirjoittanut lain olemuksesta ja sen rakenteeseen liittyvistä umpikujista. Hän on käsitellyt myös pakolaisten asemaa lain ulkopuolelle jäävinä hahmoina ja kirjoittanut keskitysleirien asukkaiden kokemuksista. Lisäksi Agamben on tarkastellut poikkeustilan käsitettä periaatteena, jossa laki sisällyttää itseensä oman ulkopuolisuutensa. Agambenin mukaan 2000-luvulla eletään globaalissa poikkeustilassa, jota Yhdysvaltain Patriot Act edustaa. Hän julkaisi vuonna 2004 vetoomuksen, jonka mukaan biometristen tunnisteiden käyttöä passeissa ei voida hyväksyä, ja peruutti tällä perusteella oman vierailuprofessuurinsa Yhdysvalloissa ja kehotti kaikkia eurooppalaisia intellektuelleja toimimaan samoin.

Agambenin filosofisia ja kirjallisia vaikuttajia ovat muun muassa Walter Benjamin, Carl Schmitt, Hannah Arendt ja Martin Heidegger. Nykyfilosofeista hän pitää yhteyttä muun muassa Antonio Negriin ja Slavoj Žižekiin. Suomessa Agambenin vaikutus näkyy muun muassa Jussi Vähämäen, Mika Ojakankaan ja Markku Koivusalon ajattelussa.

Agamben on pienessä apostoli Filippuksen roolissa Pier Paolo Pasolinin elokuvassa Matteuksen evankeliumi.

Suomennokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuleva yhteisö. (alkuteos: La communità che viene, 1993.). Suomentanut Jussi Vähämäki. Sarja: Eurooppalaisia ajattelijoita; Tutkijaliitto, 1995. ISBN 951-662-615-7.
  • Keinot vailla päämäärää: Reunamerkintöjä politiikasta. (alkuteos: Mezzi senza fine: Nota sulla politica, 1996.) Jälkisanat: Markku Koivusalo. Suomentanut Juhani Vähämäki. Tutkijaliiton julkaisu 100. Sarja: Paradeigma; Tutkijaliitto, 2001. ISBN 952-5169-18-9.
  • Kielen idea. Suom. Jussi Vähämäki. niin & näin 1/1994, 20–25.
  • Elämänmuoto. Suom. Tommi Wallenius. niin & näin 1/1994, 25–27.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Agamben, Giorgio | Internet Encyclopedia of Philosophy iep.utm.edu. Viitattu 6.11.2023. (englanniksi)