Rudolf Carnap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rudolf Carnap
Henkilötiedot
Syntynyt18. toukokuuta 1891
Ronsdorf, Saksan keisarikunta
Kuollut14. syyskuuta 1970 (79 vuotta)
Santa Monica, Kalifornia
Arvonimiprofessori
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Bruno Bauch ja Robert Haussner
Tutkimusalue filosofia

Rudolf Carnap (18. toukokuuta 189114. syyskuuta 1970)[1] oli saksalainen filosofi, joka oli Wienin piirin tunnetuimpia jäseniä.

Carnap syntyi Ronsdorfissa ja opiskeli Barmenin lukiossa. Freiburgin yliopistossa hän opiskeli fysiikkaa, matemaattista logiikkaa ja filosofiaa. Aluksi Carnap oli pääasiallisesti kiinnostunut fysiikasta, mutta hänen opintonsa keskeytyivät hänen sotiessaan ensimmäisessä maailmansodassa. Sodan jälkeen Carnap jatkoi opiskelua ja kirjoitti väitöskirjansa Der Raum ajan ja avaruuden teoriasta.

Vuonna 1926 Carnap muutti Wieniin saadakseen akateemisen viran Wienin yliopistossa, jossa hän tutustui ja liittyi Wienin piiriin, Moritz Schlickin johtamaan älykköjen joukkoon. Carnap ja jotkut muut piirin jäsenet tapasivat silloin tällöin Ludwig Wittgensteinin tämān ollessa Wienissä. Vuonna 1928 Carnap julkaisi teoksen Der logische Aufbau der Welt, jossa hän käsitteli tieteellisen tietämyksen empirististä rekonstruktiota. Vuonna 1929 hän julkaisi matemaattisen logiikan oppaan Abriss der Logistik ja vuonna 1930 Carnap ja Hans Reichenbach perustivat filosofisen Erkenntnis-aikakauslehden. Vuonna 1931 Prahan yliopisto palkkasi Carnapin luonnonfilosofian professoriksi. Carnap toimi virassa vuoteen 1935, jolloin hän muutti Yhdysvaltoihin.

Vuosina 1936–1952 Carnap toimi Chicagon yliopiston professorina. Siellä hän kiinnostui semantiikasta ja kirjoitti aiheesta kolme kirjaa 1940-luvulla. Carnap työskenteli vähän aikaa Princetonissa ennen kuin hän sai professorin viran Kalifornian yliopistosta Los Angelesissa (UCLA) vuonna 1954.

Suvaitsevuusperiaate on Carnapin tunnettu filosofinen periaate.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carnap, Rudolf: Philosophical Foundations of Physics. New York: Basic Books, 1966. (englanniksi)

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carnap, Rudolf: ”Filosofisten ongelmien luonne”, Ajatukset: uuden ajan filosofian lukemisto, s. 180–187. Kirjan toimittaneet: Pekka Elo & Toivo Salonen. Suomentanut Juha Savolainen. Alkuperäisteos: On the Character of Philosophical Problems (1934). Käännetty alun perin saksasta englanniksi. Englannintaja: W. M. Malisoff. Helsinki: Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus, 1993. ISSN 0784-0640. ISBN 951-45-5858-8. Artikkelin englanninkielinen versio (PDF). (suomeksi) ja (englanniksi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Murzi, Mauro: Rudolf Carnap The Internet Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)