Teemasivu:Jalkapallo/Pelaajapoiminta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Ferenc Puskás[muokkaa wikitekstiä]

Alfredo Di Stéfano (vasemalla) ja Ferenc Puskás (oikealla)
Alfredo Di Stéfano (vasemalla) ja Ferenc Puskás (oikealla)

Ferenc Puskás Biró, syntyjään Ferenc Purczeld, (2. huhtikuuta 1927 Budapest17. marraskuuta 2006 Budapest) oli unkarilainen jalkapalloilija ja valmentaja. Hänellä oli myös Espanjan kansalaisuus. Puskásia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista.

Puskás edusti Unkarin maajoukkuetta sen kulta-aikoina 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa. Hän pelasi 85 ottelua Unkarin paidassa ja teki niissä 84 maalia. Hän oli myös mukana Unkarin voittaessa kultaa Helsingin olympialaisissa 1952 ja hävitessä MM-loppuottelun 1954.

Seuratasolla Puskás edusti Honvédia vuodesta 1943. Vuonna 1956 hän jäi maanpakoon Unkarin kansannousun jälkeen ja siirtyi 1958 Real Madridiin, jossa hän voitti viisi Espanjan-mestaruutta ja kolme Euroopan cupia. Puskás pelasi neljä ottelua myös Espanjan maajoukkueessa. Valmentajana Puskás johdatti kreikkalaisjoukkue Panathinaikosin vuoden 1971 Euroopan cupin finaaliin.


Nils Liedholm[muokkaa wikitekstiä]

Nils Liedholm
Nils Liedholm

Nils Liedholm (8. lokakuuta 1922 Valdemarsvik, Ruotsi5. marraskuuta 2007 Cuccaro Monferrato, Italia) oli ruotsalainen jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja.

Liedholm voitti pelaajana Italian mestaruuden neljästi AC Milanissa ja Ruotsin mestaruuden kahdesti IFK Norrköpingissä. Maajoukkueessa hän saavutti olympiakultaa vuoden 1948 kesäolympialaisissa ja MM-hopeaa vuoden 1958 MM-kotikisoissa.

Valmennusurallaan Liedholm toimi Italiassa Milanin, Veronan, Monzan, Varesen, Fiorentinan ja Roman päävalmentajana. Hän saavutti Milanin valmentajana yhden Italian mestaruuden sekä Roman valmentajana yhden Italian mestaruuden ja kolme Italian cupin voittoa.

Liedholmia pidetään ensimmäisenä ulkomaalaispelaajana, joka saavutti tähden aseman Italiassa. Hänet tunnettiin AC Milanissa lempinimellä Il Conte (suom. Kreivi) ja AS Romassa lempinimellä Il Barone (suom. Paroni) Roomassa.


Brian Clough[muokkaa wikitekstiä]

Brian Cloughin patsas Middlesbrough'ssa
Brian Cloughin patsas Middlesbrough'ssa

Brian Howard Clough, OBE (21. maaliskuuta 1935 Middlesbrough20. syyskuuta 2004 Derby) oli englantilainen jalkapalloilija ja valmentaja.

Cloughin pelaajaura alkoi hänen kotikaupungissaan Middlesbrough FC:ssä ja päättyi Sunderlandissa loukkaantumiseen 27-vuotiaana. Clough ei voittanut palkintoja pelaajaurallaan, mutta hän oli erittäin tehokas hyökkääjä ja teki 251 maalia 274 liigaottelussa. Englannin maajoukkueeseen Clough valittiin kahdesti. Loukkaantumisen jälkeen Clough ryhtyi valmentajaksi ja voitti useita liigamestaruuksia Derbyssä ja Nottigham Forestissa, jonka hän luotsasi myös kahteen Euroopan cupin mestaruuteen 1979 ja 1980.

Valmentajana Clough oli värikäs persoona. Hänen johtamistapansa oli yksinvaltainen, ja hän piti tiukkaa kuria. Hän oli tunnettu myös suuresta egostaan ja räiskyvistä lausunnoistaan.


Pelé[muokkaa wikitekstiä]

Edison Arantes do Nascimento eli Pelé
Edison Arantes do Nascimento eli Pelé

Edison Arantes do Nascimento eli Pelé, KBE (s. 23. lokakuuta 1940 Três Corações, Minas Gerais, Brasilia) on entinen brasilialainen jalkapalloilija, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista. Hän on lajin ainoa kolminkertainen maailmanmestari. Pelé teki 22-vuotisen uransa aikana ennätykselliset 1 283 maalia 1 363 ottelussa, joista Brasilian maajoukkueessa 92 ottelua ja 77 maalia. Hän voitti pelaamissaan sarjoissa maalikuninkuuden yhteensä 11 kertaa.

Peléllä on 32 joukkuemestaruutta, ja hän on jalkapallossa voittojen ykkössijalla yhdessä Portugalin Vítor Baían kanssa.

Kaikkiaan Pelé voitti kolme maailmanmestaruutta Brasilian maajoukkueessa 1958, 1962 (loukkaantui turnauksen alussa) ja 1970. Hän on yksi neljästä pelaajasta, joka on tehnyt maalin useammassa kuin yhdessä MM-finaalissa.

Peléstä on julkaistu useita kirjoja, ensimmäiset kaksi vuonna 1961. Ensimmäinen Pelé-elokuva O Rei Pelé julkaistiin 1962.


Giorgi Kinkladze[muokkaa wikitekstiä]

Giorgi Kinkladze (s. 6. heinäkuuta 1973 Tbilisi, Georgian SNT, Neuvostoliitto) on georgialainen entinen jalkapalloilija. Hänen etunimensä translitteroidaan myös Georgiou tai Georgi, ja hänet tunnetaan lempinimillä Gio ja Kinky.

Kinkladze oli keskikenttäpelaaja. Pelinrakentajan lahjakkuus havaittiin Länsi-Euroopassa ensimmäisen kerran vuonna 1994 Georgian ja Walesin välisessä maaottelussa. Hän siirtyi vuonna 1995 kotikaupunkinsa joukkueesta Dynamo Tbilisistä englantilaiseen Manchester Cityyn, jossa hänen pelitaitonsa ja näyttävät maalinsa tekivät hänestä kulttisuosikin. Hänet valittiin seurassaan vuoden pelaajaksi kahdesti.

Manchester Cityn pudottua Valioliigasta kaksi sarjaporrasta alemmaksi Kinkladze siirtyi alankomaalaiseen Ajaxiin vuonna 1998, mutta ei sopeutunut sikäläiseen pelityyliin, joten hän palasi englantilaiseen Derby Countyyn runsaan vuoden kuluttua. Derbyssä hän ehti pelata lähes sata ottelua, joiden jälkeen hän pelasi vielä Anorthosis Famagustassa Kyproksella ja Rubin Kazanissa Venäjällä.


Diego Forlán[muokkaa wikitekstiä]

Diego Forlán
Diego Forlán
Diego Martín Forlán Corazo eli lyhyemmin Diego Forlán (s. 19. toukokuuta 1979 Montevideo, Uruguay) on uruguaylais-espanjalainen 180 senttimetriä pitkä jalkapalloilija, joka edustaa Espanjan Primera Divisiónissa pelaavaa Atlético Madridia. Forlánín pelipaikka on hyökkääjä. Hän on edustanut useasti Uruguayn jalkapallomaajoukkuetta. Forlán on eniten maaleja tehnyt uruguaylainen Primera Divisiónissa.


Aulis Rytkönen[muokkaa wikitekstiä]

Aulis Rytkönen
Aulis Rytkönen

Taavi Aulis Rytkönen (s. 5. tammikuuta 1929 Karttula) on suomalainen entinen jalkapalloilija. Hän oli maan ensimmäinen ulkomailla ammatikseen pelannut jalkapalloilija.

Rytkönen aloitti uransa aikuisten joukkueissa vuonna 1945 KuPSin paidassa. Hän edusti seuraa aina vuoteen 1952 asti, jolloin hän siirtyi ammattilaiseksi Toulouseen. Rytkönen edusti Toulousea kahdeksan kautta ja voitti seurassa Ranskan Cupin. Vuonna 1960 hän teki paluun Suomeen ja siirtyi HJK:n pelaajavalmentajaksi. Kauden 1966 jälkeen Rytkönen lopetti aktiiviuransa ja on toiminut sen jälkeen HJK:n, HJK:n naisten, Suomen jalkapallomaajoukkueen, ja Tikkurilan Palloseuran päävalmentajana.


Lev Jašin[muokkaa wikitekstiä]

Lev Ivanovitš Jašin (22. lokakuuta 192920. maaliskuuta 1990) oli neuvostoliittolainen jalkapallomaalivahti. Hän voitti urallaan muun muassa Euroopan-mestaruuden ja olympiakultaa.

Jašin oli edelläkävijä, joka uudisti maalivahtipelaamisen omalla esimerkillään. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista. Muun muassa kansainvälinen jalkapallon historia- ja tilastoyhdistys IFFHS valitsi Jašinin 1900-luvun parhaaksi jalkapallomaalivahdiksi, ja hän on ainoa Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi valittu maalivahti.


Kevin Phillips[muokkaa wikitekstiä]

Kevin Phillips
Kevin Phillips

Kevin Mark Phillips (s. 25. heinäkuuta 1973 Hitchin) on englantilainen jalkapalloilija. Hän pelaa Englannin mestaruussarjassa Birmingham Cityssä.

Pienikokoinen Phillips ei saanut nuoruudessaan sopimusta Southampton FC:hen, koska hänen ei uskottu pärjäävän hyökkääjänä. Hän siirtyi alasarjassa pelanneen joukkueen kautta Watfordiin ja sieltä Sunderlandiin, jossa hän voitti Englannin Valioliigan maalikuninkuuden ja Euroopan Kultainen kenkä -palkinnon kaudella 1999–2000. Hän on edustanut myös Englannin maajoukkuetta 8 A-maaottelussa ja yhdessä B-maaottelussa.


Franz Beckenbauer[muokkaa wikitekstiä]

Franz Beckenbauer 1974 MM-kisoissa
Franz Beckenbauer 1974 MM-kisoissa

Franz Anton Beckenbauer (s. 11. syyskuuta 1945 München, Saksa) on saksalainen entinen jalkapalloilija, valmentaja ja urheiluvaikuttaja. Häntä pidetään kaikkien aikojen parhaana saksalaisena jalkapalloilijana sekä yhtenä maailman kaikkien aikojen parhaista. Beckenbauer aloitti uransa keskikentällä, mutta loi uransa puolustajana ja erityisesti liberona. Beckenbaueria kutsutaan usein lempinimellä Der Kaiser (suom. Keisari).

Beckenbauer valittiin Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi 1972 ja 1976. Hän pelasi Saksan maajoukkueessa 103 ottelua, osallistui MM-kilpailuihin kolmesti ja voitti maailmanmestaruuden 1974. Beckenbauer voitti maailmanmestaruuden myös valmentajana 1990 ja hän on Mario Zagallon lisäksi ainoa sekä pelaajana että valmentajana maailmanmestaruuden voittanut. Beckenbauer voitti myös Euroopan-mestaruuden 1972 ja Bayern Münchenissä muun muassa Euroopan Cupin kolmesti ja Cup-voittajien cupin.

Beckenbauer on toiminut myös FC Bayern Münchenin puheenjohtajana, Saksan jalkapalloliiton varapuheenjohtajana ja 2006 MM-kilpailujen järjestelykomitean puheenjohtajana.

Ohjeet[muokkaa wikitekstiä]

Uusin artikkelipoiminta lisätään aina ylimmäiseksi. Tämän poiminnan on tarkoitus sisältää pelaaja-aiheisia jalkapalloartikkeita. Muille poiminnoille on erillinen sivu.

Kun lisäät uuden poiminnan niin muista lisätessäsi suurentaa alussa olevan {{rand}} arvontafunkion maksiminumeroa, jotta poiminta myös arvottaisiin joskus.